*Acest material este sponsorizat

Uită de grija unui control de la Inspecția Muncii. Încredințează administrarea documentației HR companiei DAD Human Capital

Uită de grija unui control de la Inspecția Muncii. Încredințează administrarea documentației HR companiei DAD Human Capital
DAD Accountant

Imaginează-ți că azi primești de undeva 75 000 de lei. Totul e legal, nu trebuie să-i declari sau să plătești vreun impozit din ei. Cum i-ai cheltui? Cred că nu-i o problemă să găsești în ce să-i investești.Acum gândește-te că exact 75 000 de lei este mărimea amenzii pe care trebuie să o plătești dacă oferi salarii în plic. Și asta pentru un singur angajat. Dacă nu închei contracte de muncă sau le ceri lucrătorilor tăi să muncească peste program, de asemenea, te vei alege cu amenzi.

Apropo, uneori, e posibil ca tu să respecți toate regulile și să activezi conform legii, dar dacă documentația companiei nu e în ordine și nu reflectă situația la zi, oricum vei fi penalizat. Iată de ce e important ca toate actele să fie elaborate corect, să fie sistematizate și actualizate în conformitate cu legislația în vigoare.

Ce înseamnă administrarea documentației de personal și cine e responsabil de asta

Orice companie care are măcar un angajat trebuie să elaboreze un șir de acte – așa-numita documentație de personal. Aici intră: contractul colectiv de muncă, contractul individual de muncă, dosarele personale, graficele de lucru, organigrama, statele de personal, tot felul de regulamente, ordine și procese verbale etc. După cum ți-ai dat seama deja, sunt o mulțime de hârtii, fără de care însă afacerea ta nu poate să se dezvolte.

De administrarea acestor acte se ocupă specialistul pe resurse umane. Fie că ai angajat o persoană sau ai hotărât să externalizezi serviciul respectiv altei companii, specialistul HR elaborează aceste acte, are grijă ca ele să fie întocmite corect, ca totul să fie legal, urmărește și actualizează documentația (dacă un angajat pleacă în concediul de maternitate, acest lucru trebuie să fie reflectat și în acte; dacă un manager e promovat și i se schimbă funcția și salariu, de asemenea, trebuie să existe niște documente care să confirme asta).

De ce e important ca documentația de personal să fie administrată corect?

Îți mai amintești de cei 75 000 de lei? Ca să nu te trezești cu astfel de amenzi, documentația de personal (și nu numai) trebuie să fie întocmită conform cerințelor, să fie sistematizată și să reflecte situația de facto din compania ta. Acest lucru te va scuti de verificări inopinate din partea Inspecției Muncii, precum și de orice fel de sancțiuni din partea acestui organ de control.

De ce să alegi DAD Human Capital?

Când angajezi un specialist pe resurse umane, trebuie să-ți asumi să-i achiți și lui un salariu. Un salariu care nu trebuie să fie mai mic decât nivelul minim garantat de stat. Atunci când alegi să externalizezi un serviciu, economisești bani, spațiu, timp  și alte resurse prețioase pentru compania ta.

Specialiștii de la DAD Human Capital nu vin să-ți facă muncă, n-o să-ți crească vânzările și n-o să-ți schițeze un nou plan de business. Totuși, o să te ajute să-ți îndrepți afacerea în cea mai potrivită direcție și să o dezvolți. Cum? Prin aceea că-și vor onora obligațiunile responsabil și la timp. Iar asta îți va aduce următoarele avantaje:

 • O rată mai mică a fluctuației de personal

Odată ce ai toată documentația de personal la mână (contracte de muncă, dosare personale, regulamente interne etc.) și oamenii tăi știu că sunt angajați oficial, că activează legal și se pot bucura de toate beneficiile sociale (indemnizații, asigurări sociale și medicale), se vor simți în siguranță în compania ta și vor vedea în tine un angajator de încredere. Asta îi va face să lucreze cu mai mult devotament și chiar să te recomande, creându-ți o reputație și contribuind la micșorarea ratei de fluctuație de personal.

 •  Îți găsești angajați noi mai repede

Oricine vrea să lucreze într-o companie de încredere. Iar atunci când toate actele sunt în regulă, angajările se fac transparent și legal, plățile se fac oficial și condițiile de muncă sunt în conformitate cu legislația în rigoare, oamenii vor dori să se angajeze la tine. Astfel, chiar dacă în prezent, pe piața muncii din RM, există un deficit de forță de muncă, tu nu te vei confrunta cu această problemă.

 • Uită de verificări inopinate de la Inspecția Muncii

Verificările inopinate se fac, de regulă, în urma unor plângeri. Însă ce fel de plângeri pot fi atunci când lucrătorii muncesc legal, salariile se plătesc oficial și la timp, iar graficele de muncă se respectă întocmai? Și chiar dacă reprezentanții Inspecției Muncii vor hotărî să vină cu un control, nu mai e cazul să te îngrijorezi că vei fi sancționat.

 • Ai mai multă siguranță

Când angajații tăi muncesc în baza unui contract individual de muncă, nu te poți trezi peste noapte că rămâi fără un lucrător-cheie. Bine, oamenii pleacă când vor, dar va exista un preaviz, iar tu vei avea timp pentru a găsi altă persoană în loc.

 • Minimizezi riscul unor sancțiuni de la Inspecția Muncii

Specialiștii HR de la DAD Human Capital vor avea grijă ca totul să fie legal. Bineînțeles, pentru asta, vor avea nevoie de o deschidere totală din partea ta. Astfel, în cazul unui control de la Inspecția Muncii, vei ști sigur că salariile pe care le oferi nu sunt mai mici decât nivelul minim garantat de stat, vei ști că nu încalci graficele de lucru și odihnă, că ai toate actele actualizate și sistematizate, astfel încât să nu existe niciun motiv pentru a fi amendat.

 • Poți lua decizii corecte, care să-ți dezvolte compania

Fiecare hotărâre pe care o ia un antreprenor se bazează pe un șir de informații care reflectă situația la zi a companiei. Dacă documentația de personal este administrată corect, asta îți va furniza date importante, care să-ți permită să-ți orientezi acțiunile în direcția potrivită. Cu alte cuvinte, vei avea o imagine de ansamblu despre ce se întâmplă în compania ta anume pe partea de resurse umane. Vei ști când trebuie să mai angajezi lucrători, când și cine trebuie promovat, când managerii tăi sunt în concediu, cine se află în concediul de maternitate, când ar fi bine să majorezi salariile etc.

Pentru mai multe informații despre administrarea documentației de personal, nu ezita să apelezi la DAD Human Capital. Stabilește o întâlnire și beneficiază de consultația unui specialist în HR.

Vezi articolul integral: https://dad.md/dad-human-capital/administrarea-documentatiei-de-personal/

P.

Vezi și aceste știri
Ai un cabinet stomatologic? Contabilul tău e la DAD Accountant

Ai un cabinet stomatologic? Contabilul tău e la DAD Accountant

DAD Podcast | Directorul CFM, Oleg Tofilat, despre restanțele salariale, priorități și perspective: „Eu știam unde vin și știam ce am de făcut” (VIDEO)

DAD Podcast | Directorul CFM, Oleg Tofilat, despre restanțele salariale, priorități și perspective: „Eu știam unde vin și știam ce am de făcut” (VIDEO)

DAD Podcast | „Există un potențial enorm. Poți să faci bani cu valiza…”. Directorul vinăriei „Mileștii Mici”, Viorel Garaz, despre perspectivele domeniului vinicol (VIDEO)

DAD Podcast | „Există un potențial enorm. Poți să faci bani cu valiza…”. Directorul vinăriei „Mileștii Mici”, Viorel Garaz, despre perspectivele domeniului vinicol (VIDEO)

Advertoriale
„Bucură-te de moment. Noi ne ocupăm de restul”. De Ziua Internațională a Cafelei, Julius Meinl plantează arbori în numele partenerilor

„Bucură-te de moment. Noi ne ocupăm de restul”. De Ziua Internațională a Cafelei, Julius Meinl plantează arbori în numele partenerilor

Servicii de recrutare cu garanție de la DAD Human Capital

Servicii de recrutare cu garanție de la DAD Human Capital

Cauți un job în IT? Vezi care sunt primii pași pentru a deveni un specialist în domeniu

Cauți un job în IT? Vezi care sunt primii pași pentru a deveni un specialist în domeniu

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • DESCIFRAT| (IN)Siguranța din mijlocul protestelor sau șirul neregulilor din Orășelul Schimbărilor. Invitați: Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu și directorul executiv API, Petru Macovei
  DESCIFRAT| (IN)Siguranța din mijlocul protestelor sau șirul neregulilor din Orășelul Schimbărilor. Invitați: Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu și directorul executiv API, Petru Macovei
 • DESCIFRAT| Distribuirea lemnelor de foc sau drumul celor 5 metri ster: De la lista întocmită de primării, la stocurile care se golesc (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Cristina Tocari, tânăra care a revenit din Franța pentru a transforma plasticul în bijuterii (VIDEO)
 • DESCIFRAT| Meniul preșcolarilor, între posibilități și necesități (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Nicolai Croitoru: „Pot să mă mândresc că echipa mea e formată practic în proporție de 80% din persoane revenite de peste hotare”(VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Cine aduce cei mai mulți bani în Bugetul Public Național. TOP cei mai mari contribuabili din R. Moldova
 • 2
  MoldovaGaz a primit de la Gazprom confirmarea parțială a volumelor pentru luna octombrie. Livrările au fost limitate cu peste 30%
 • 3
  Consulatul rus din New York a fost vandalizat cu vopsea roșie (FOTO, VIDEO)
 • 4
  Vladimir Putin a semnat un decret privind recrutarea de toamnă
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.