
Pereții unei subterane din centrul capitalei au fost izolați cu polistiren. Metoda, criticată de internauți și apărată de Primărie
Pereții unei subterane din centrul capitalei au fost izolați cu polistiren, în cadrul unor lucrări de reparație a acestora. Metoda aleasă de muncitori a fost însă criticată de internauți, iar vicepremierul Andrei Spînu l-a luat peste picior pe primarul general Ion Ceban. De cealaltă parte, reprezentanții Primăriei susțin că lucrările decurg conform proiectului tehnic.
・
Mai exact, potrivit unui anunț al Preturii Centru, este vorba de lucrările de reabilitare a pasajului subteran din intersecția bd. Ștefan cel Mare și Sfânt și str. Ciuflea, din sectorul centru al capitalei. Din imaginile postate de instituție, se vede cum mai mulți muncitori izolează cu polistiren pereții unei subterane.
La scurt timp, cu o reacție ironică a venit vicepremierul, ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale, Andrei Spînu, care a afirmat că primarul Ion Ceban a „decis să investească în eficiența energetică a Chișinăului”.
Ulterior, edilul Ion Ceban a venit cu o reacție, în care a precizat că metoda aleasă de muncitori este conform proiectului tehnic.
„Explicăm:
- Pereții se izolează termic pentru a proteja de formarea condensatului între perete și teracotă și ca aceasta să se mențină un timp îndelungat pe perete.
- Pereții existenți sunt din beton și teracota necesită o hidro și termoizolare ca să se mențină pe pereți și să o protejăm de diferența de temperatură ținând cont de ciclurile de îngheț- dezgheț din Republica Moldova.
Explicații oferite de experții din domeniul construcției”, susține edilul.
Ceban afirmă că lucrările de reabilitare a subteranei din bd. Ștefan cel Mare și Sfânt intersecție cu str. Ciuflea sunt efectuate conform proiectului tehnic elaborat.
„De la începutul mandatului am reparat capital 10 treceri subterane, încă cinci sunt acum în proces de reparație. Niciodată, repet, niciodată niciuna din aceste subterane nu au fost reparate capital - de la construcția lor și până acum”, a adăugat Ceban.
Mai mulți internauți au criticat explicațiile primarului, susținând că metoda aleasă de muncitori nu ar fi cea corectă. Unii au remarcat că este prima subterană pentru care se aplică izolarea cu polistiren a pereților, afirmând că, în acest caz, ar fi trebuit să fie aplicate alte soluții.
Potrivit datelor oferite de portalul achizițiilor publice, costul lucrărilor de reparație a acestei subterane se ridică la peste nouă milioane de lei.

În urma licitației desfășurate de Pretura sectorului Centru, contractul pentru executarea lucrărilor a fost acordat companiei Magda SRL.