Poșta Moldovei și-ar putea schimba denumirea și forma de organizare. Un proiect în acest sens a fost supus dezbaterilor publice

Poșta Moldovei și-ar putea schimba denumirea și forma de organizare. Un proiect în acest sens a fost supus dezbaterilor publice

Un proiect de hotărâre de guvern, elaborat de Agenția Proprietății Publice și supus consultărilor publice, prevede reorganizarea întreprinderii de stat Poșta Moldovei în societate pe acțiuni. În consecință, întreprinderea și-ar putea schimba denumirea și forma de organizare, și și-ar lărgi spectrul de servicii prestate.

Potrivit autorilor proiectului, cadrul legal actual prevede că din noiembrie 2019 nu ar mai trebui să existe întreprinderi de stat, cele existente urmau să fie reorganizate până la acea dată. Autorii mai spun că întreprinderile de stat au pârghii limitate din cauza cadrului legal rigid, spre deosebire de societățile pe acțiuni.

De exemplu, ÎS Poșta Moldovei are un plan de modernizare și digitalizare convenit cu Banca Europeană de Investiții, spune administratorul interimar al întreprinderii Roman Cojuhari. La fel, Poșta Moldovei intenționează să presteze servicii financiare din domeniul nebancar, în ambele cazuri forma de organizare ÎS nu permite acest lucru.

Publicitate

„Atât Banca Națională vede un impediment, cât și finanțatorii externi se uită sceptic la noi fiind întreprindere de stat”, afirmă Roman Cojuhari.

Administratorul interimar a menționat că tendințele din ultimii ani arată că întreprinderea de stat Poșta Moldovei pierde teren nu doar în ceea ce privește serviciile de trimiteri și curierat, dar și din beneficiarii plăților sociale, la moment deservind aproximativ jumătate din numărul total de beneficiari. Veniturile pentru 2021 sunt mai mici decât cheltuielile operaționale. Prin urmare, această modernizare a serviciilor e mai mult decât necesară, potrivit lui Cojuhari.

Planul convenit cu BEI prevede automatizarea liniei de sortare a coletelor, modernizarea parcului auto cu dezvoltarea curieratului rapid, digitalizarea a cât mai multor servicii prestate, inclusiv punerea în practică a oficiilor poștale mobile. Digitalizarea și automatizarea proceselor va genera o reducere substanțială a costurilor operaționale, optimizările vor cuprinde toate elementele rețelei logistice, atât la nivel central, cât şi regional.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal