EDITORIAL | Despre avantajele vieții în Moldova

EDITORIAL | Despre avantajele vieții în Moldova

O cunoscută m-a anunțat aseară că au decis să plece din Moldova. Ea, soțul și cei doi copii minori. Cheltuielile pentru noul an școlar, care s-au adăugat la scumpirile din ultimele luni, i-au pus pe brânci. Nu mai văd niciun sens să continue aici. 

După ce mi-a povestit despre toate provocările cu care se confruntă zi de zi, provocări, de altfel, tipice pentru o familie cu copii pe care ne-am deprins să le acceptăm cu resemnare, m-a întrebat: „Care sunt avantajele vieții în Moldova?”

Publicitate

„Care sunt avantajele vieții în Moldova?”, m-am întrebat și eu, la rândul meu, și mi-am propus acest exercițiu. 

Primul avantaj care mi-a apărut în minte este pe cât de simplu, pe atât de esențial -  însuși faptul că ne putem pune o astfel de întrebare este un avantaj, ceea ce înseamnă că avem libertatea să o facem, suntem conștienți de ea și o folosim. Această libertate presupune că, chiar dacă nu găsim avantaje, avem libertatea să le căutăm în altă parte. Și această libertate înseamnă foarte mult.

Citiți și „Zgomotul răsunător pe care îl produce căderea și spargerea visurilor noastre de asfaltul găurit al orașelor moldovenești”

În Moldova mai avem avantajul să știm că sunt locuri unde se trăiește mai bine. Le-am văzut în vacanțele noastre, în emisiunile tv, ne-au povestit rudele și prietenii stabiliți acolo, cu care putem comunica ușor și în voie, am citit despre ele pe rețelele de socializare, la care avem accces, și în articolele de presă necontrolate de stat. Suntem capabili să comparăm nestingheriți nivelul de viață din țara noastră cu cel din alte țări și când o facem să avem un tablou aproape de realitate. 

Un alt avantaj pe care ni-l oferă Moldova este să putem planifica însăși plecarea într-o altă țară, mai dezvoltată sau mai exotică, fără sacrificii extreme din partea noastră. Făcând acest pas, nu devenim dușmani ai poporului, nu ni se închid granițele înapoi pentru tot restul vieții, nu suntem rupți pentru totdeauna de familia rămasă și nici de rădăcini, nu ni se confiscă bunurile și nu ni se persecută rudele. Chiar dacă decidem să plecăm, nu ne supunem unui periplu lung și anevoios pentru a ajunge în țara de destinație. Sigur, orice plecare vine cu dificultăți, dar avantajul nostru este că acestea sunt absolut surmontabile pentru noi, moldovenii.

Citiți și „Alertele cu bombă ale anxietății. Cum ne-am resemnat cu incertitudinea”

Mobilitatea este colacul de salvare al secolului XXI. Să vrei să pleci pentru a schimba ceva, pentru a trăi altfel, pentru a accede la un nivel de confort pe care nu-l ai acolo unde ești, pentru a oferi un alt mediu copiilor, pentru a te dezvolta în împrejurări noi, pentru a te descoperi și a crește, este un lucru firesc. Și acesta este cel mai mare avantaj pe care ni-l oferă Moldova - ne lasă să plecăm atunci când simțim că aici nu ne mai putem depăși condiția.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal