Ministrul Finanțelor în exercițiu, Anatol Arapu a declarat că în prezent nu este posibilă majorarea fondului de subvenționare a agricultorilor, în condițiile bugetare actuale. Totuși Președintele Parlamentului, Andrian Candu a promis că la acest subiect se va reveni odată cu investirea noului Guvern, prin realocări de surse financiare.
Astăzi a avut loc ședința comisiei speciale pentru elaborarea și aprobarea de către Parlamentul Republicii Moldova a pachetului de modificări legislative în vederea susținerii agricultorilor.
În cadrul ședinței s-a discutat posibilitate de majorare a fondului de subvenționare a agricultorilor.
„Nu putem să ne asumăm majorarea fondului de subvenționare în prezent, fiindcă Uniunea Europeană și FMI au blocat ființările către bugetul de stat. În cazul când va fi semnat un nou acord cu FMI se va putea discuta majorarea acestui fond. Acum trebuie să reușim menținerea nivelului existent al fondului de subvenționare.
De la începutul acestui an importurile au fost în scădere cu 22%, în timp ce a fost estimată o reducere de doar15%. De asemeni se atestă o reducere a volumului comerțului exterior.
Eu vreau să fiu foarte realist. Totdeauna se poate fi scos de la un domeniu și de oferit altui, dar aceasta este o decizie politică”, a declarat Anatol Arapu.
De remarcat că recent Ministerul Finanțelor a anunțat că, în contextul evoluțiilor macroeconomice nefavorabile și insuficienței surselor interne, finanțarea de la bugetul de stat se va efectua doar pe cheltuielile cele mai necesare, care asigură funcționalitatea instituțiilor bugetare (cheltuieli de personal, cheltuieli de regie și alte cheltuieli fără care instituția n-ar putea funcționa), în rest, cheltuielile ce țin de procurări, reparații și investiții urmează să fie suspendate atât la componenta de bază cit și la componentele mijloace speciale și fonduri speciale.
Totuși Președintele Parlamentului, Andrian Candu a declarat că „vom reveni la subiectul majorării subvențiilor odată cu investirea noului Guvern. Atunci se va decide realocarea și rectificarea surselor bugetare existente.”
„Am rămas cu o doză semnificativă de nemulțumire. Referitor la majorarea fondului de subvenționare situația este incertă, iar agricultorilor li se propune să accepte situația unui buget auster pe care nu au provocat-o ei”, este de părere Alexandru Slusari, Preşedintele Uniunii Producătorilor Agricoli, UniAgroProtect.
Vezi și aceste știri

Gazul din Moldova, la fel de scump ca în Suedia. Cât costă un metru cub la vecini și în alte țări de pe continentul european

Scholz şi Macron, într-o discuție la telefon cu Putin: I-au cerut „negocieri directe serioase” cu Zelenski
