
Problemele diasporei, diplomația economică și amenințările la adresa securității, discutate de ambasadori în cadrul unei reuniuni la MAEIE (VIDEO)
Ambasadorii Republicii Moldova se întrunesc la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) în cadrul unei reuniuni ce se desfășoară sub genericul „Diplomația Republicii Moldova în contextul oportunităților și provocărilor regionale”. În perioada 18 - 19 august, diplomații urmează să discute despre mai multe aspecte ale politicii externe.
・
„Am reușit să progresăm destul de mult pe realizarea acestor obiective. Primul obiectiv major realizat în ultimul an este evident apropierea noastră de UE, prin obținerea statutului de candidat la aderarea la UE și prin faptul că noi ca țară la modul practic trecem din categoria așa numitor vecini ai UE sau parteneri, în categoria unui stat care va deveni membru a UE și cu toții împreună vom continua să lucrăm pentru a atinge acest obiectiv”, a declarat vicepremierul, ministrul afacerilor externe, Nicu Popescu.
Acesta a precizat că în perioada martie - iunie, diplomații și oficialii R. Moldova au avut 153 de întrevederi și convorbiri telefonice cu omologii lor din țările membre ale UE.
„Următoarea etapă de integrare europeană rămâne prioritatea noastră majoră. Avem un plan major de acțiuni, în baza acelor recomandări formulate de Comisia Europeană. (...) Așteptarea mea este că oriunde vă aflați trebuie să munciți pentru integrarea europeană a țării noastre”, a subliniat președinta Republicii Moldova, Maia Sandu.
Șefa statului a reiterat și importanța luptei cu corupția în cadrul discursului privind obiectivele diplomației moldovenești.
„Subiectul luptei împotriva corupției, în special acolo unde avem de a face cu escroci și hoți din Moldova, care au fugit din țară și acolo unde trebuie să îmbunătățim relația noastră cu organele de drept, din țările în care au aterizat escrocii din RM, acolo e nevoie de ajutorul dvs. așa încât procuratura noastră și alte instituții de combatere a corupției să aibă acest ajutor și să poată să comunice mai eficient cu instituțiile de drept din alte țări și să avanseze pe aceste dosare”, a menționat Sandu.
Evenimentul are drept scop examinarea chestiunilor legate de realizarea politicii externe a Republicii Moldova și stabilirii unor noi sarcini şi priorităţi pe termen scurt și mediu, aprecierea activității misiunilor diplomatice şi sporirii eficienţei acestora. În cadrul reuniunii vor fi examinate chestiuni legate de evoluţia relațiilor internaționale din ultima perioadă, în particular ameninţările la adresa securităţii regionale și internaţionale.
De asemenea, vor fi discutați pașii următori cu privire la oferirea statutului de țară candidat pentru aderare la UE Republicii Moldova dar și realizarea Planului de implementare a celor 9 recomandări propuse de Comisia Europeană.
O prioritate la ordinea zilei o constituie şi problemele cu care se confruntă diaspora, modalităţile de a oferi protecţie socială cetăţenilor moldoveni aflaţi temporar la muncă peste hotare. În acest sens, șefii de misiuni diplomatice vor participa la lucrările Zilei Diasporei, organizată în acest an cu genericul „O țară mică cu inimă mare”.
În scopul eficientizării activității ambasadelor, formulării unor sarcini concrete pentru instituţiile serviciului diplomatic în vederea atingerii obiectivelor trasate de autorități în politica externă, agenda evenimentului include întâlniri a șefilor de misiuni cu președinta Maia Sandu, președintele Parlamentului Igor Grosu, alți conducători ai instituțiilor de stat.
Totodată, în calitate de invitați speciali, vor participa cu intervenții în regim de videoconferință, ministrul afacerilor externe a României Bogdan Aurescu, ministrul afacerilor externe al Ucrainei Dmytro Kuleba, comisarul european pentru vecinătate și extindere Olivér Várhelyi, ministrul afacerilor externe al Republicii Turcia Mevlüt Çavuşoğlu, directorul departamentului diplomație economică din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Franceze, Helene Dantoine.