Consultările au loc în cadrul Proiectului Înregistrare și Evaluare Funciară, ce are ca scop îmbunătățirea calității sistemului de administrare funciară și evaluarea bunurilor imobile, precum și sporirea transparenței sistemului de impozitare a proprietății. Proiectul este implementat în perioada 2019-2024 în baza acordului de finanțare semnat între Guvernul Republicii Moldova și Asociația Internațională pentru Dezvoltare și are o valoare totală de 23 milioane de euro.
„Proiectul pune accentul pe transparența pieței imobiliare și crearea unei baze impozabile necesare pentru îmbunătățirea sistemului de impozitare a bunurilor imobile. Evaluarea bunurilor imobile în scopul impozitării se efectuează de către organele cadastrale, precondiția evaluării fiind înregistrarea bunurilor imobile în cadastru. Obiectul discuției este proiectul modelului de reevaluare al apartamentelor din localitățile urbane. După aprobarea oficială a modelului va fi lansată procedura de reevaluare”, a precizat Ștefan Crigan, director general adjunct, Agenția Relații Funciare și Cadastru.
În urma acestor consultări, modelul va fi calibrat, adaptat potrivit propunerilor primite și folosit pentru determinarea valorilor estimate ale apartamentelor, corespunzătoare valorilor de piață ale acestora, cu utilizarea ulterioară la impozitarea bunurilor imobile. Modelul prezentat în cadrul consultărilor publice vizează bunurile imobile rezidențiale care nu au fost reevaluate din 2004.
„La moment sistemul de impozitare al bunurilor imobile nu este corect față de cetățeni, fie că vorbim de locuințe, fie că vorbim de terenuri sau imobile comerciale. Sunt locuințe foarte scumpe, case de lux impozitate la fel ca apartamentele sau casele familiilor nevoiașe. Apreciem faptul că se va face dreptate și că, în acest mod, fiecare va plăti impozitul corect, după valoarea reală de piață” a declarat Viorel Furdui, directul executiv al Congresului Autorităților Publice Locale.
Pentru a spori transparența, va fi dezvoltat un sistem de informare a cetățenilor iar aceștia vor putea contesta rezultatele evaluării. În anul 2017, ponderea impozitelor pe proprietate în veniturile administrațiilor publice locale a fost mai mică de 15%. Se estimează că valorile actuale de piață depășesc cu 60 la sută valorile estimative ale apartamentelor din Chișinău, care au fost evaluate în anul 2004. În mod similar, valorile actuale de piață ale proprietăților comerciale, care au fost evaluate în 2009, depășesc valorile evaluate cu aproximativ 15 la sută.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.