*Acest material este sponsorizat

Femeile din culisele vinului „Vinia Traian”. Află cum e să lucrezi într-o companie, vinurile căreia au reușit să adune numeroase medalii naționale și internaționale

Femeile din culisele vinului „Vinia Traian”. Află cum e să lucrezi într-o companie, vinurile căreia au reușit să adune numeroase medalii naționale și internaționale
Vinia Traian

Se spune că femeile sunt cele care pot orice, chiar dacă ar părea imposibil. Ele sunt cele care mereu au luptat pentru egalitate, mai ales atunci când vine vorba de domeniile profesionale. În ultimii ani, acestea au demonstrat că au capacități necesare pentru a face față tuturor cerințelor, iar astăzi vorbim despre femeile din agricultură, în special despre femeile care fac din vinul „Vinia Traian”, un vin deosebit, care a reușit de-a lungul anilor să adune multe medalii atât naționale cât și internaționale.

Cum e să fii șef de laborator într-o cramă din țară, aflați de la șefa de laborator al Viniei Traian, Paruș Olga.

Olga s-a născut și a copilărit în satul Ciumai, pe atunci, raionul Vulcănești. Numele de „Ciumai” a devenit brand de vinuri  fine, care a dat și nume Regiunei de Origine Controlată (DOC) pentru vinuri de cea mai înaltă calitate. Ca pentru fiecare absolvent decizia viitoarei profesii, a fost una grea.

„Mama mea era prietenă cu Galina Tihonovna Muntean, dânsa fiind colegă cu Feodosii Trofimovici, un vinificator onorat, singurul vinificator decorat cu Ordinul „Erou al muncii socialiste”, creatorul celebrului brand de Cahors „Ciumai”, a vinului de desert semidulce „Primăvara” și a altor vinuri celebre. Așa că, anume ea m-a îndrumat  să „le calc pe urme”. Am ascultat-o, ceea ce nu am regretat niciodată, deși au fost momente diferite în perioada de aproape 40 de ani de muncă in vinificație.”, spune Olga Paruș.

Munca într-un laborator al unei fabrici de vin necesită foarte multă atenție, iscusință și plăcere de a te dedica unui amplu proces de vinificație. După cum spune și Olga.

„Laboratorul este locul unde se determină calitatea viitorului vin, acesta fiind și „inima” procesului de producere. Controlul de laborator se efectuează la toate etapele acestui proces - de la butuc până la sticla de pe raft în magazine. Acuratețea, analiza rezultatelor obținute, cunoașterea documentelor de reglementare sunt foarte importante în muncă, și este permanent necesar să-ți perfectezi și să-ți îmbunătățești  cunoștințele în mod constant. Laboratorul organizează și desfășoară degustări, iar capacitatea de a degusta și de a oferi o evaluare competentă la orice etapă a procesului de producție este primordială.”

Șefa de laborator Vinia Traian, Olga Paruș

Din dragoste pentru vin și agricultură în general, femeia susține că la momentul actual depune mult suflet și dragoste în ceea ce face, iar asta dă rezultate.

„Cred că echipa de specialiști care lucrează acum la  Vinia Traian este o echipă care fac totul „mișto”. Dovadă în acest sens este numărul de medalii și certificate care au fost primite prin participarea la concursuri și degustări prestigioase”, mai adaugă Olga.

„Munca de tehnolog în vinificație nu are concediu”

Dacă în luna iulie ați făcut cunoștință cu tehnologul Viniei Traian, Viorel Rîjalo, aflați că fabrica de vinuri mai are și un tehnolog femeie. Este vorba de Vasilisa Popovici, care și-a făcut studiile la Colegiul vitivinicol din Stăuceni, pe atunci avea denumirea de Școala de Vinificație și Viticultură Chișinău.

Aceasta afirmă că: „Procesul de producere a unui vin nu tolerează neglijența, el trebuie respectat cu dragoste și înțelegere, fără grabă, cu răbdare, cu nopți nedormite. Este o muncă grea, însă atunci când în timpul sezonului de vinificație, aerul se umple cu aromă de struguri zdrobiți și aroma mustului la etapa de fermentare,  te simți ca parte a acestui proces și uiți de cele grele.”

Având mai bine de 47 de ani lucrați în vinificație, Vasilisa se simte studentă și astăzi, pentru că este mereu într-un continuu proces de dezvoltare și de acumulare a unor noi cunoștințe despre tehnologiile vinului. Din dragoste pentru ceea ce face, aceasta împarte cu bucurie tinerilor vinificatori experiențele acumulate de-a lungul anilor.

„Munca de tehnolog in vinificație nu are concediu, se muncește anul împrejur, din care cam vreo 4 luni fără nici o zi liberă.  Așa că, fără dragoste și pasiune – nici cum nu reziști. Mai mult ca atât, mereu trebuie sa-ți perfecționezi cunoștințele, apar noi tehnologii de producere, noi metode de tratare a vinului, noi instrucțiuni, noi regulamente și se deschid noi piețe de desfacere.”

Tehnolog Vinia Traian, Vasilisa Popovici

Întrebată de cum ar trebui să alegem un vin bun, tehnologul Viniei Traian răspunde:

„E foarte simplu - trebuie să cunoști cine a produs acest vin. Dar pentru a  deveni recunoscut că ești un producător de vin bun, e puțin să produci așa vin. Astăzi o mare influență la alegerea unui vin are publicitatea, care uneori promovează un vin ordinar. Din acest motiv, vă invit să alegeți vinurile produse de noi, pentru că alegând un vin Vinia Traian, nici odată nu vei greși.”

„Nucleul” unei companii este un colectiv unit

Ultima femeie de la Vinia Traian, dar nu cea din urmă este Raya Rusandu, originară din satul Găvănoasa care muncește la fabrica Vinia Traian încă din 2001. Pentru ea munca la fabrica de vin este „ca acasă”, simțindu-se ca într-o familie.

„Deși lucrez aici de mai bine de 21 de ani, încercăm să avem grijă de orice etapă al procesului de producție – de la primirea  și prelucrarea strugurilor până la livrarea vinurilor cumpărătorului. Dacă e nevoie, avem grijă și de teritoriu. Ca acasă - muncești acolo unde crezi că e nevoie.”

„Colectivul nostru e multinațional: lucrăm umăr la umăr 60 de moldoveni, găgăuzi, ruși, ucraineni, bulgari, și deși unii au plecat, alții au venit, „nucleul”colectivului e puternic, iar din acest motiv suntem foarte prietenoși: atât la muncă, cât și la veselie.”

Lucrătoare Vinia Traian, Raya Rusandu

O zi de muncă  deloc ușoară, la Vinia Traian începe cu o volantă, unde fiecare muncitor primește sarcina sau programul de lucru. Punem stăruință să îndeplinim sarcina la timp și calitativ.” , mai spune Raya.

Dacă încă nu știți gustul și aroma deosebită a vinurilor Vinia Traian, vă îndemnăm să o faceți! Cu siguranță nu o să regretați! Aici găsiți pagina web Vinia Traian, de unde aflați mai multe informații despre vinurile companiei. 

Vinia Traian are grijă ca cele mai deosebite evenimente din viața voastră, să fie petrecute memorabil și cu un vin pe măsura așteptărilor! 

P.

Vezi și aceste știri
Descoperă vinurile de calitate. Interviu cu tehnologul vinurilor Vinia Traian, Viorel Rîjalo

Descoperă vinurile de calitate. Interviu cu tehnologul vinurilor Vinia Traian, Viorel Rîjalo

Culorile vinului. Vezi ce paletă de gusturi și culori găsești la Vinia Traian

Culorile vinului. Vezi ce paletă de gusturi și culori găsești la Vinia Traian

Bine ați venit la Vinia Traian!

Bine ați venit la Vinia Traian!

Zona vitivinicolă excelentă pentru vinurile Vinia Traian

Zona vitivinicolă excelentă pentru vinurile Vinia Traian

Ești în căutarea unui vin cu gust deosebit? Vinurile „Vinia Traian” sunt potrivite pentru toți

Ești în căutarea unui vin cu gust deosebit? Vinurile „Vinia Traian” sunt potrivite pentru toți

Excursii, degustări și eveniment special pentru personal. Află cum poți celebra Ziua Vinului cu Vinia Traian și Unicorn Winery Moldova

Excursii, degustări și eveniment special pentru personal. Află cum poți celebra Ziua Vinului cu Vinia Traian și Unicorn Winery Moldova

Advertoriale
„Bucură-te de moment. Noi ne ocupăm de restul”. De Ziua Internațională a Cafelei, Julius Meinl plantează arbori în numele partenerilor

„Bucură-te de moment. Noi ne ocupăm de restul”. De Ziua Internațională a Cafelei, Julius Meinl plantează arbori în numele partenerilor

Servicii de recrutare cu garanție de la DAD Human Capital

Servicii de recrutare cu garanție de la DAD Human Capital

Cauți un job în IT? Vezi care sunt primii pași pentru a deveni un specialist în domeniu

Cauți un job în IT? Vezi care sunt primii pași pentru a deveni un specialist în domeniu

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
  • DESCIFRAT| (IN)Siguranța din mijlocul protestelor sau șirul neregulilor din Orășelul Schimbărilor. Invitați: Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu și directorul executiv API, Petru Macovei
    DESCIFRAT| (IN)Siguranța din mijlocul protestelor sau șirul neregulilor din Orășelul Schimbărilor. Invitați: Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu și directorul executiv API, Petru Macovei
  • DESCIFRAT| Distribuirea lemnelor de foc sau drumul celor 5 metri ster: De la lista întocmită de primării, la stocurile care se golesc (VIDEO)
  • Moldova, I am back! | Cristina Tocari, tânăra care a revenit din Franța pentru a transforma plasticul în bijuterii (VIDEO)
  • DESCIFRAT| Meniul preșcolarilor, între posibilități și necesități (VIDEO)
  • Moldova, I am back! | Nicolai Croitoru: „Pot să mă mândresc că echipa mea e formată practic în proporție de 80% din persoane revenite de peste hotare”(VIDEO)
Cele mai populare
  • 1
    Cine aduce cei mai mulți bani în Bugetul Public Național. TOP cei mai mari contribuabili din R. Moldova
  • 2
    MoldovaGaz a primit de la Gazprom confirmarea parțială a volumelor pentru luna octombrie. Livrările au fost limitate cu peste 30%
  • 3
    Consulatul rus din New York a fost vandalizat cu vopsea roșie (FOTO, VIDEO)
  • 4
    Vladimir Putin a semnat un decret privind recrutarea de toamnă
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.