Afaceri „încolțite” cu succes: Este sau nu agricultura în Republica Moldova un domeniu profitabil

Afaceri „încolțite” cu succes: Este sau nu agricultura în Republica Moldova un domeniu profitabil

Acum mii de ani, Cicero spunea că „Nimic nu este mai bun, mai util, mai dulce, nimic nu face pe om mai liber și mai demn decât agricultura.” În timp, agricultura s-a dezvoltat, modernizat și își ocupă locul de frunte la bazele economiei mondiale. Agricultura nu mai este doar un mod de a obține hrană, ci și un business mereu actual, atâta timp cât oamenii au nevoie să se alimenteze. Construirea unei afaceri în agricultură este o adevărată provocare, iar zilnic întâlnim oameni care pot cultiva culturi, dar numai unii dintre ei pot fi numiți fermieri de succes. Cum poți să-ți ridici o afacere în agricultură în R. Moldova, ce provocări aduce cu ea și cum arată viitorul sectorului, AGORA a discutat cu doi antreprenori agricoli.

În Republica Moldova cei care îmbrățișează dragostea pentru sol și râvna de a câștiga bani nu o duc ușor, dar sămânța speranței încolțește, iar de la nord până la sud, an de an, câmpurile țării noastre ascund printre brazde bucuriile, frustrările, provocările și năzuințele celor care muncesc pământul.

Agricultura este unul dintre pilonii economiei din țara noastră. Biroul Național de Statistică informează că pentru roada anului 2022 agricultorii din țara noastră au semănat 1568,1 mii ha sau cu 20,7 mii ha (cu 1,3%) mai mult față de anul 2021.

Câți dintre ei o să-și recupereze investițiile este un mare semn de întrebare, o altă necunoscută este și cantitatea roadei care va fi colectată, luând în calcul seceta din vara anului curent. În pofida greutăților întâlnite pe drumul spre o recoltă bogată, agricultorii își suflecă mânecile și continuă să muncească pentru ca agricultura din Republica Moldova să devină un business de succes.

Citește și: Republica Moldova, lovită de secete: Cum au fost anii lipsiți de ploaie și ce consecințe au avut asupra recoltei (CARDURI)

Agricultura - un business al riscului

Agronomul Igor Popov din Ocnița, cel care în 2021 oferea ceapă gratuită tuturor celor care aveau nevoie, consideră agricultura un domeniu profitabil, dar și însoțit de multe riscuri, la fel ca oricare business.

Tânărul gestionează o afacere în domeniul agricol care a fost înființată încă în anul 1999, dar care peste ani a fost moștenită ce el. Igor și-a făcut studiile la Universitatea Agrară din Republica Moldova, iar pasiunea sa pentru pământ s-a transformat din hobby într-un mod de a câștiga bani.

Igor recunoaște că efortul depus este considerabil, dar roadele, și la propriu și la figurat, nu întârzie să apară. Pe cele 2.400 de hectare de pământ Igor crește rapiță, porumb, dar și legume, cum ar fi ceapă și cartofi. Legumele sunt comercializate pe piața internă, iar cerealele sunt destinate exportului.

Chiar dacă agricultura este considerată un business riscant, tânărul afirmă că orice afacere este o aventură, indiferent de domeniu, fiecare segment de activitate are plusuri și minusuri.

„Eu fac afacere din pasiunea pentru agricultură, din copilărie iubesc câmpul de pe meleagul natal. De asemenea, sunt pasionat să învăț continuu, să monitorizez plantele, să descopăr anomalii de dezvoltare ale acestora și să le studiez. Pot spune că faci bani din agricultură, dar ai succes numai dacă într-adevăr depui suflet în ceea ce faci.”

Igor Popov

Tânărul agronom mai mărturisește că în domeniul agriculturii totul este bazat pe legea lui Darwin: supraviețuiește cel mai puternic în lumea sălbatică a câmpului, iar agricultura devine un domeniu profitabil când țintești produsul potrivit.

„Agricultura este un domeniu cu foarte multe posibilități. În ultimii ani o afacere în acest domeniu este sprijinită de diverse proiecte care pot fi accesate. Se face business în agricultură, cu provocări, extrem de multe riscuri, dar e posibil! Trebuie doar o altă abordare, să ne amintim de asolament, culturi cu impact economic. În 2022 agricultura nu mai este doar pasiune- e și business”, declară Igor Popov pentru AGORA.

Citește și: Cât ne mai pot hrăni pământurile noastre? „Noi ne-am deprins doar să luăm, fără a oferi naturii nimic în schimb”

Tânărul enumeră și o listă lungă de provocări cu care se confruntă, iar în topul acestora sunt prețurile și condiții climatice.

„Am avut în anul 2020 secetă, în anul 2021 - o recoltă foarte bogată, în 2022 iar avem o secetă extremă. Investițiile nu întotdeauna le recuperezi, dar asta face parte din riscul afacerii”, mai susține Igor.

Pentru a menține businessul, Igor spune că trebuie să diminueze cheltuielile, să raționalizeze lucrările, să caute soluții economice gândite, iar aspectul lucrărilor din câmp să vină cu plus valoare. La fel, optează pentru soiuri hibrid, care să corespundă zonei noastre climatice.

Igor crede că știința nu stă pe loc și suntem într-o dezvoltare continuă, la fel și domeniul agricol care în ultimii 5-6 ani a înregistrat un progres, iar asta ar însemna că creșterea hranei mereu va avea un viitor.

Chiar dacă la prima vedere totul pare simplu și ușor, agronomul spună că cei care muncesc în agricultură o duc destul de greu și că este foarte important ca autoritățile locale să întindă și ei o mână de ajutor.

„Relația noastră cu autoritățile e un tabu. Avem practici europene scrise negru pe alb, legi prin care se subvenționează diverse culturi, la noi însă ele nu prea funcționează. Avem nevoie să fie subvenționate culturi cheie și de mai multe facilități pentru fermieri”.

Igor Popov

De ce este agricultura o afacere nesigură?

Așa cum spune Igor Popov, businessul în agricultură implică și mult risc, iar studiile efectuate în acest domeniu îi dau dreptate. Cercetătorii au identificat cinci categorii de riscuri care influențează activitatea afacerilor din agricultură. 

Cele cinci riscuri sunt grupate astfel: 

1. Riscurile de producție - provin din procesele de creștere a culturilor/animalelor și sunt legate de vreme și climă.

2. Riscurile de piață - se concentrează pe incertitudinea legată prețuri, costuri și accesul pe piață. 

3. Riscurile instituționale - se referă la schimbări imprevizibile ale politicilor și reglementări instituționale care afectează agricultura.

4. Riscurile de resurse umane - sunt legate de personalul angajat și starea sănătății acestuia, dar și de relațiile personale. Lipsa forței de muncă din motivul migrației sau lipsei de motivare. 

5. Riscul financiar - se referă la riscurile asociate cu modul în care este ferma finanțată. Acest risc include și modificări ale ratelor dobânzii sau disponibilitatea creditului sau modificările condițiilor de creditare, sau accesul limitat la resurse financiare.

Fermierii mici sunt inima satelor

Bani „crescuți” din pământ se fac și în centrul țării, în raionul Rezina. Și aici agricultura pare a fi un business care aduce venituri. Vadim Ciobanu practică agricultura de patru ani, iar pe cele peste 700 de hectare crește grâu, floarea soarelui și porumb.

„Agricultura aduce profit dacă ai o atitudine serioasă și tehnologii performante, dar și dacă ești om muncitor”, spune Vadim Ciobanu pentru AGORA.

Chiar dacă încă nu suntem competitivi pe piața externă, agricultura moldovenească are perspective, iar Vadim Ciobanu menționează că rezultatele apar atunci când să depune suflet și se administrează corect afacerea.

Cele mai mari provocări pentru Vadim Ciobanu sunt seceta, grindina, monopoliștii care „apasă” prețurile, piața de desfacere mică, dar și concurența neloială.

Pentru că își desfășoară activitatea la sat, Vadim Ciobanu declară că cea mai mare frică a sa este legată de faptul că în 10 ani ar putea dispărea satele, iar domeniul agriculturii ar putea fi monopolizat absolut.

„Lipsa afacerilor locale în agricultură ar însemna moartea satelor, fermierii mai creează gospodari și astfel apar locuri de muncă în sat. Noi, fermierii mici, suntem inima satelor, avem toată vremea o tangență între locuitorii din mediul rural și fermieri, e o altfel de viață în sate cu fermieri, oamenii oarecum știu că au pe cine conta, la cine apela după un borcan de ulei”, mai adaugă Ciobanu.

De asemenea, Vadim Ciobanu crede că atâta timp cât Republica Moldova se crede o tară agrară, agricultura trebuie pusă în capul mesei.

„Noi avem nevoie de o siguranță în domeniul securității alimentare și a de a întreține acest sector. Fermierii mizează mult pe subvenționare, politicii de ajutor, dar și mai puțină birocrație.”

Vadim Ciobanu

Bani străini pentru fermierii moldoveni 

Pentru a sprijini activitatea fermierilor sunt disponibile o serie de proiecte investiționale externe, care pot fi accesate de către cei care au o afacere în domeniul agriculturii. Printre cele mai mari granturi se numără și Acordul pentru susținerea agriculturii conservative.

Acordul de grant în valoare de 3,1 milioane de dolari este oferit din sursele Fondului Global de Mediu (GEF) și reprezintă a patra finanțare adițională pentru Proiectul Agricultura Competitivă în Moldova, vizând extinderea activităților de încurajare a aplicării practicilor de management durabil al terenurilor (MDT), promovarea de cunoștințe și integrarea acestor practici, precum și măsuri de protecție și conservare a solului.

Acordul prevede acordarea de granturi producătorilor agricoli care investesc în practici și tehnologii agricole și de mediu prietenoase solului.

Un alt proiect disponibil pentru fermieri este finanțat de Guvernul Japoniei și asigură asistență pentru fermierii neprivilegiați 2KR. Acest proiect ține de promovarea dezvoltării economice și sociale în Republica Moldova, prin acumularea de mijloace financiare din vânzarea de mașini și utilaje agricole.

De asemenea, Agenția Japoniei de Cooperare Internațională are un proiect pentru Modernizarea Tehnicii și Echipamentului Agricol, care este implementat în perioada 2020-2026. Având un buget de aproximativ 18 milioane de dolari, acest proiect ține de îmbunătățirea productivității agricole prin furnizarea de mașini agricole și echipamente post-recoltare întreprinderilor private mici și mijlocii, cu condiții preferențiale pentru întreprinderile agricole conduse de femei sau tineri. Agricultorii care vor să acceseze proiectul trebuie să aibă vârsta de până la 36 de ani.

În anul 2021, 8,5% din totalul de Întreprinderi Mici și Mijlocii (ÎMM) din Republica Moldova țineau de domeniul agricol. Tot în 2021, ÎMM din domeniul agriculturii au înregistrat un profit de 5,2 miliarde de lei, față de pierderile de 272 milioane de lei înregistrate în 2020. Câștigul agricultorilor din anul trecut se datorează recoltei bogate strânse de fermieri. 

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Cât ne mai pot hrăni pământurile noastre? „Noi ne-am deprins doar să luăm, fără a oferi naturii nimic în schimb”

Cât ne mai pot hrăni pământurile noastre? „Noi ne-am deprins doar să luăm, fără a oferi naturii nimic în schimb”

De ce a regresat sectorul zootehnic? Expert economic: Produsele noastre nu sunt competitive pe piața externă

De ce a regresat sectorul zootehnic? Expert economic: Produsele noastre nu sunt competitive pe piața externă

„Cu așa un potențial, dacă vom ajunge să nu avem ce mânca, atunci merităm această situație”. Experți în agricultură, despre suficiența roadei din acest an

„Cu așa un potențial, dacă vom ajunge să nu avem ce mânca, atunci merităm această situație”. Experți în agricultură, despre suficiența roadei din acest an

Advertoriale
Învață de la specialiștii DAD Human Capital cum să selectezi candidații potriviți în procesul de recrutare a personalului

Învață de la specialiștii DAD Human Capital cum să selectezi candidații potriviți în procesul de recrutare a personalului

Start înregistrare pentru stagiu în Moldcell Academy, ediția din 2022

Start înregistrare pentru stagiu în Moldcell Academy, ediția din 2022

Sucursala maib „Mircea cel Bătrân” și-a redeschis ușile după renovare și modernizarea modelului operațional

Sucursala maib „Mircea cel Bătrân” și-a redeschis ușile după renovare și modernizarea modelului operațional

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • DESCIFRAT| Distribuirea lemnelor de foc sau drumul celor 5 metri ster: De la lista întocmită de primării, la stocurile care se golesc (VIDEO)
  DESCIFRAT| Distribuirea lemnelor de foc sau drumul celor 5 metri ster: De la lista întocmită de primării, la stocurile care se golesc (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Cristina Tocari, tânăra care a revenit din Franța pentru a transforma plasticul în bijuterii (VIDEO)
 • DESCIFRAT| Meniul preșcolarilor, între posibilități și necesități (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Nicolai Croitoru: „Pot să mă mândresc că echipa mea e formată practic în proporție de 80% din persoane revenite de peste hotare”(VIDEO)
 • DESCIFRAT| Cum (NU) face față Chișinăul inundațiilor de după ploi cu un sistem de canalizare pluvială din 1980. Care sunt soluțiile (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Kadîrov refuză să ia parte la „mobilizarea parțială” anunțată de Vladimir Putin. Mitinguri anti-război au avut loc la Groznîi
 • 2
  S-ar putea să vedeți tehnică militară pe drumurile din țară. Ministerul Apărării explică: Nu vă panicați
 • 3
  Ambasada R. Moldova în Federația Rusă va lucra și în weekend. Motivul - numărul mare de cereri pentru perfectarea titlurilor de călătorie
 • 4
  Moldova s-a clasat pe locul doi la campionatul Mondial de pescuit sportiv la crap (FOTO)
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.