Dacă n-ar fi, nu s-ar povesti… despre voluntariat. Poate avea beneficii munca fără remunerare?

Dacă n-ar fi, nu s-ar povesti… despre voluntariat. Poate avea beneficii munca fără remunerare?

Despre voluntariat și cât de importantă este, în situații de criză, o mână de ajutor, ne-am amintit recent, odată cu declanșarea războiului în țara vecină. Zeci și sute de mii de refugiați ne-au trecut hotarul, în speranța că vor găsi aici casă, masă și susținere, iar o armată întreagă de voluntari s-au mobilizat atunci, din dorința de a fi utili și pentru că așa e omenește. Fără îndoială, activitate de voluntariat a existat și până atunci în țara noastră. Și, cu toate că Republica Moldova se poziționează încă în urma altor state la capitolul implicare civică a cetățenilor, avem totuși multe asociații care susțin și încurajează voluntarii. Cadrul nostru legal în acest domeniu este unul bun, potrivit studiilor internaționale, iar la nivel de țară, avem instituită și o Săptămână Națională  a Voluntariatului. Ce înseamnă pentru moldoveni voluntariatul, cu ce probleme se confruntă cei care își dedică altora timpul și puterile, dar și ce motivații au pentru a munci fără remunerare, aflați în articolul de mai jos. 

În termeni exacți, despre voluntariatul din Republica Moldova

Odată cu criza refugiaților, subiectul voluntariatului în Republica Moldova a început să fie mult mai discutat și mediatizat. Cu toate acestea, trebuie menționat faptul că fenomenul a început să ia amploare în ultimii zece ani. Potrivit unui studiu realizat de EKCYP, Republica Moldova este statul cu cele mai bune legi referitoare la voluntariat în comparație cu țările din Comunitatea Statelor Independente (CSI) și chiar cu unele dintre țările Uniunii Europene.

Rata națională de participare a persoanelor cu vârsta cuprinsă între 14 și 35 de ani la acțiuni de voluntariat, în Republica Moldova, este de 9-11%, deși rămâne încă mult sub nivelul de impicare în munci de voluntariat a cetățenilor din alte țări. Participarea în cadrul asociaţiilor obștești cu muncă formală de voluntariat nu reprezintă o tradiţie recunoscută pe larg în ţară, arată datele unui studiu despre voluntariatul în Republica Moldova, realizat de Biroul Național de Statistică, în 2014. 

„Timpul acordat de moldoveni muncii de voluntariat pentru/prin organizații, de doar 0,4 minute pe zi, este la un nivel net inferior altor ţări europene.”

statistica.gov.md

Una dintre explicații ar fi că, adesea, tinerii aleg activități de pe urma cărora pot fi obținute beneficii financiare. În Republica Moldova, 33,3% din tineri desfășoară o activitate economică, conform studiului realizat de Biroul Național de Statistică.

Din culisele organizării activității de voluntariat

Coordonatoarea voluntarilor din cadrul inițiativei Moldova pentru Pace, Natalia Slepuhin, a povestit pentru AGORA despre provocările de care s-au ciocnit organizatorii în procesul de coordonare a activității voluntarilor. Potrivit ei, în primul rând, este dificil să fie evitată epuizarea la care ajung oamenii, mai ales, atunci când este vorba despre o solicitare de lungă durată.

„Inițial, când am lansat formularul de înscriere a voluntarilor, am avut 2.000 de înscrieri, însă pe parcursul următoarelor luni numărul acestora a crescut până la 4.000. Totuși, cu timpul, acest elan a dispărut, s-a mai atenuat. Uneori, găseam foarte greu persoane care să meargă la centrele de plasament. În jur de 10%  dintre voluntarii înscriși inițial, au continuat activitatea până în acest moment”, relatează Natalia Slepuhin.

În al doilea rând, intervine dificultatea de mobilizare la nivel național.

„În acest moment nu ne putem extinde la nivel național cu toate activitățile pe care le realizăm. Cea mai intensă  implicare este înregistrată în Chișinău. La început, când am făcut apelul pentru ajutor, am avut voluntari din toată țara, însă preponderent, aproximativ 80% erau din Chișinău”, ne-a mai povestit Coordonatoarea voluntarilor din cadrul inițiativei Moldova pentru Pace. 

Sursa: Moldova pentru Pace

Voluntar fericit sau muncitor chinuit

Forța care aprinde dorința oamenilor de a se implica în munci de voluntariat este  motivația puternică, iar fiecare dintre voluntari o găsește în felul său. Pentru a afla ce anume îi face pe oameni să muncească fără remunerare, am rugat reprezentanții mai multor asociații de voluntari să răspundă la întrebările unui chestionar lansat de AGORA. Am ținut să aflăm ce îi motivează, din ce surse se inspiră, dar și care sunt cele mai mari provocări în voluntariat.  Iată ce ne-au împărtășit voluntarii:

... despre motivație și dorința de a ajuta

„Am simțit nevoia să fac alte activități pe lângă școală, astfel ieșind din zona de confort și încercând lucruri noi. În acest fel, am învățat cum se scriu proiectele, chiar dacă găsirea ideilor pentru acestea este încă una dintre dificultățile cu care vine voluntariatul pentru mine”, ne-a spus una dintre voluntarele de la Asociaţia Internaţională a Studenţilor în Ştiinţe Economice şi Comerciale (ASCED).

„Am ales să fac voluntariat, deoarece eram interesată  să-mi îmbunătățesc cunoștințele în ce privește comunicarea într-o asociație și să devin mai activă și implicată. Am vrut, desigur, să mă dezvolt și să obțin experiența de lucru în cadrul unei organizații de voluntariat”, ne-a mărturisit Alisa Popa, voluntară în cadrul Consiliul Național al Tineretului din Moldova (CNTM). 

„Fac voluntariat pentru a ajuta oamenii care au nevoie de asta și mă motivează recunoștința lor”, a spus Adriana Căinăreanu voluntară în cadrul CNTM.

„Factorii motivaționali pentru voluntarii din cadrul inițiativei Moldova pentru Pace sunt empatia, dorința de a ajuta, de a cunoaște mai în profunzime situația și experiența obținută”,  aflăm de la coordonatoarea de voluntari, Natalia Slepuhin.

... despre oportunități și „dividende”

Voluntariatul consolidează sentimentul de apartenență la o comunitate și coeziune socială, pentru că mereu ești pus în situația în care trebuie să cunoști diverse persoane și să colaborezi cu ele. Și, cu toate că uneori, acesta reprezintă o adevărată provocare pentru cei care vor să devină voluntari, este și o șansă spre dezvoltare personală. În același timp, aceste acțiuni îi scot din zona de confort, le lansează provocări constante și îi ajută să se (re)descopere dintr-un alt punct de vedere sau le nuanțează anumite caracteristici, de existența cărora nici nu bănuiau. Mai mult, această interacțiune poate crea prietenii durabile sau relații semnificative pentru viitor.

Vlada Grosu, voluntară a Consiliul Național al Tineretului din Moldova, spune că, în urma activităților de voluntariat, a învățat să interacționeze cu oamenii și să-ți exprime mult mai ușor opiniile. „Datorită voluntariatului mi-am creat prieteni, amintiri și cunoștințe noi. Voluntariatul reprezintă experiențe, oameni și senzații noi, iar după ce intri în “azartul” acesta, nu mai poți ieși sau chiar dacă o faci, rămâi cu amintiri plăcute”, ne-a relatat Xenia, iar un alt voluntar din cadrul CNTM ne-a spus că a devenit mai comunicabil și mai disciplinat. „Voluntariatul pentru mine înseamnă impact, skill-uri dezvoltate și networking calitativ”, spune Argentina Botezatu, voluntară la Asociaţia Internaţională a Studenţilor în Ştiinţe Economice şi Comerciale.

Aruncând o privire de ansamblu, voluntariatul oferă oportunitatea de a-ți umple golurile existente, înainte de a intra pe piața muncii. Însă, în absența unui avantaj palpabil și imediat, acesta este evitat și de puține ori încercat.

CITEȘTE ȘI: În timpul liber - voluntari. Cine sunt cei care își fac la Palanca „meseria de om”

Fără limite în voluntariat: „Societatea poate fi înfrumusețată de cei vârstnici”

Voluntariatul leagă participanții în jurul unei intenții comune. Nu ține cont de ocupație, vârstă sau clasă socială, de trecut sau naționalitate, etnie, mediu de proveniență, și totuși reușește să unească oameni pentru a aduce valoare în societate.

În acest sens, conlucrarea cu diferite generații rareori este privită fără o doză de scepticism, însă voluntariatul oferă mediul propice pentru schimbul de cunoștințe și experiențe, pentru dezvăluirea laturii lor mai profunde, a ceea ce se află dincolo de eticheta depreciativă acordată reciproc.

Coordonatoarea voluntarilor de la Moldova pentru Pace, Natalia Slepuhin, ne-a relatat că, în cadrul asociației activează voluntari din toate categoriile de vârstă, de la 17 - 18 ani și până la 70.

„Ne-a bucurat să-i vedem cum colaborează, cum împărtășesc reciproc cunoștințele pe care le au și sunt deschiși să învețe. Am remarcat, într-un moment, cum adolescenții îi ajută pe cei vârstnici să completeze un chestionar în google forms, spre exemplu.”

Coordonatoarea voluntarilor, asociația Moldova pentru Pace, Natalia Slepuhin

Chiar dacă în Republica Moldova voluntariatul în rândul vârstnicilor nu reprezintă un domeniu de prea mare interes, totuși nu este lipsit total de curiozitatea și implicarea persoanelor de peste 60 de ani.

Coordonatoarea Grupului de Seniori „Viișorenii”, Galina Spătaru, a afirmat pentru AGORA că doza de stânjeneală care exista la început în rândul seniorilor, după cinci ani de activitate, a fost redusă. „Ei au căpătat încredere și este o satisfacție să lucrăm împreună la evenimente pe care le facem pentru publicul larg. Datorită acestor acțiuni, vârstnicii au început să fie văzuți cu alți ochi de către tineri, în acest fel, de fapt, încercăm să îmbunătățim relațiile intergeneraționale și să participăm activ la viața culturală.”

Voluntariatul, am aflat de la Galina Spătaru, are nevoie de o mai mare atenție, în Republica Moldova.

„Noi am devenit ca o familie care crede că viața este frumoasă și la 60 plus, iar pe lângă susținerea acordată reciproc, cea mai mare remunerare pentru noi este mulțumirea și recunoștința pentru activitățile noastre, care vine din exterior”.

Coordonatoarea Grupului de Seniori „Viișorenii”, Galina Spătaru

Sursa: Galina Spataru. Inițiativa „Schimb o pungă pe o torbă”

Rezistă cine poate sau ajutați pentru a rezista. Implicarea statului în susținerea asociațiilor de voluntariat

„Voluntariatul are nevoie de sprijin partea autorităților de stat și o deschidere mai mare din partea unor autorități locale. Noi nu cerem bani, facem aceste activități din suflet, dar uneori, când vezi că nu ai cu ce, nu poți oferi ceva în schimb celor care sunt implicați, e cam greu să continui mult timp. Acțiunile lor nu rămân neobservate, primesc apreciere, susținând că anul acesta trei coordonatori de grupuri de inițiativă au fost laureați ai  Premiul național “Pentru o viață activă la orice vârstă”, aici limitându-se toată susținerea”, a afirmat coordonatoarea Grupului de Seniori „Viișorenii”, Galina Spătar. 

Natalia Slepuhin, din partea inițiativei Moldova pentru Pace a menționat faptul că „În acest moment, susținerea financiară pe care o avem este din partea UNHCR. Cu statul nu am reușit să stabilim vreo colaborare sau contract. Planificăm o serie de discuții cu diferiți reprezentanți ai statului pentru a vedea unde ar fi nevoie de implicarea voluntarilor, pentru ca mai apoi să discutăm despre o anumită susținere.” 

Remunerarea voluntarilor este gândită de asociații, prin organizarea unor activități care i-ar uni într-un alt context pe toți cei implicați, care i-ar stimula să se descopere altfel și care i-ar stimula să nu renunțe. „Acum mergem la Costești și vom avea o activitate pentru voluntari, în cadrul proiectului inițiat de noi Volunteer Academy, unde vor participa 50 de persoane. Pentru că de la începutul războiului noi mereu am solicitat ajutorul voluntarilor, acum ne-am gândit că trebuie să le oferim și noi ceva în schimb. Activități team building, training, instruiri, activități comunitare pe care vor putea chiar ei să le inițieze și să le planifice”, a relatat doamna Slepuhin.

Sursa: Moldova pentru Pace. Proiectul Volunteer Academy

Pentru Grupul de Seniori „Viișorenii”, primpăria organizează excursii, unde participanții au posibilitatea să interacționeze cu alte grupuri de acest fel din țară.

Prin urmare, rezistă cine poate și ajută cine vrea.

Voluntariatul la nivel macro

Gradul de implicare în acțiuni de voluntariat se află, în primul rând, în strânsă legătură cu sistemul unui stat. În acest sens, la nivel macro, studiile arată că țările din Europa de Est nu au o deschidere atât de mare pentru astfel de acțiuni. 

Ponderea acțiunilor de voluntariat din numărul total al populației

Sursa: www.springer.com

Procentul de voluntariat în Europa prin raportare la populația țării

Sursa: research papers

„Prosperitatea economică a țărilor sporește acțiunile de voluntariat, în timp ce nivelul ridicat de inegalitate socială reduce posibilitatea de cooperare și dorința locuitorilor de a se implica în astfel de cauze”.

Cercetarea „Explaining the Varieties of Volunteering in Europe: A Capability Approach”, realizată de Bernard Enjolras

Prin urmare, țările nordice și anglo-saxone, unde există un nivel ridicat de bunăstare socială, înregistrează rate ridicate ale acțiunilor de voluntariat. În cazul țărilor continentale, cheltuielile mari pentru asistență socială generează un nivel mediu al acțiunilor de voluntariat, iar pentru țările mediteraneene și cele postcomuniste este specific un grad scăzut al nivelului de prosperitate socială și implicare redusă în activități de voluntariat.

Parlamentul European încurajează statele membre, autoritățile regionale și locale „...să promoveze voluntariatul prin educația la toate nivelurile, creând oportunități pentru activitatea de voluntariat încă din cele mai timpurii etape ale educației, pentru a fi văzut drept o contribuție normală la viața comunitară și să continue să promoveze acest tip de activități pe măsură ce elevii cresc.”

PS.

 

Mie voluntariatul mi-a furat frica de necunoscut, de nesiguranță, de a încerca, de a acționa cum simt și de a mă ține de credințele mele mai mult decât de orice. De atâtea ori m-a zguduit și m-a aruncat în situații inimaginabile, dar, în același timp, m-a ajutat să mă (re)găsesc, să mă înțeleg, să mă ascult.

În momentul în care am ajuns să ajut refugiații ucraineni, la centrul de tranzit, am conștientizat faptul că egoism pitulat sub piele ne lipsește, de atâtea ori, de empatie și altruism. În nopțile în care alergam pe peronul gării, în care copiii plângeau de foame, somn și frig, iar părinții speriați și abătuți încercau să înțeleagă unde se află și unde ar putea merge, am ajuns să cunosc persoane care împărțeau ultima bucățică de ciocolată pe care o mai aveau, care ne mulțumeau cu lacrimi în ochi și ne ziceau că ne așteaptă la ei când se termină războiul, copii care ne spuneau că atunci când vor crește, vor să fie ca noi. În acele clipe, atât de puțin conta cine ești și ce poți face sau cât te mai țin picioarele, pentru că altul a fost lipsit de tot ce avea într-o secundă, în timp ce noi ne puteam întoarce acasă oricând.

Articol realizat de Olga Scripnic, stagiară AGORA

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
De mâine începe Săptămâna Națională a Voluntariatului. Implică-te și tu!

De mâine începe Săptămâna Națională a Voluntariatului. Implică-te și tu!

#prieteniiAGORA | Anna Ceban, despre grijă și voluntariat: Construiesc o relație între cel care are o nevoie și cel care ar putea să ajute (AUDIO)

#prieteniiAGORA | Anna Ceban, despre grijă și voluntariat: Construiesc o relație între cel care are o nevoie și cel care ar putea să ajute (AUDIO)

A plecat din satul său natal acum 40 de ani, dar face voluntariat pentru localitate. Istoria lozovencei Vera Siminel (FOTO)

A plecat din satul său natal acum 40 de ani, dar face voluntariat pentru localitate. Istoria lozovencei Vera Siminel (FOTO)

Ambasada Chinei a oferit un aparat de ventilare unui spital și un suport financiar pentru 22 de voluntari care acordă asistență refugiaților din Ucraina (FOTO)

Ambasada Chinei a oferit un aparat de ventilare unui spital și un suport financiar pentru 22 de voluntari care acordă asistență refugiaților din Ucraina (FOTO)

Hai la teatru! Teatrul Național „Eugene Ionesco” oferă bilete gratuite, pentru voluntarii care sunt implicați în ajutorul acordat refugiaților

Hai la teatru! Teatrul Național „Eugene Ionesco” oferă bilete gratuite, pentru voluntarii care sunt implicați în ajutorul acordat refugiaților

În timpul liber - voluntari. Cine sunt cei care își fac la Palanca „meseria de om”

În timpul liber - voluntari. Cine sunt cei care își fac la Palanca „meseria de om”

Advertoriale
Orange aniversează în acest an 12 ani de la lansarea programului „Ne Pasă” - pentru susținerea voluntariatului

Orange aniversează în acest an 12 ani de la lansarea programului „Ne Pasă” - pentru susținerea voluntariatului

Château Purcari - Cea mai bună vinărie a anului din Republica Moldova!

Château Purcari - Cea mai bună vinărie a anului din Republica Moldova!

Fiecare al treilea vizitator al sărbătorii Ziua Națională a Vinului a interacționat cu ediția specială AnimAliens Wines - Carla's Dreams

Fiecare al treilea vizitator al sărbătorii Ziua Națională a Vinului a interacționat cu ediția specială AnimAliens Wines - Carla's Dreams

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • DESCIFRAT| (IN)Siguranța din mijlocul protestelor sau șirul neregulilor din Orășelul Schimbărilor. Invitați: Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu și directorul executiv API, Petru Macovei
  DESCIFRAT| (IN)Siguranța din mijlocul protestelor sau șirul neregulilor din Orășelul Schimbărilor. Invitați: Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu și directorul executiv API, Petru Macovei
 • DESCIFRAT| Distribuirea lemnelor de foc sau drumul celor 5 metri ster: De la lista întocmită de primării, la stocurile care se golesc (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Cristina Tocari, tânăra care a revenit din Franța pentru a transforma plasticul în bijuterii (VIDEO)
 • DESCIFRAT| Meniul preșcolarilor, între posibilități și necesități (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Nicolai Croitoru: „Pot să mă mândresc că echipa mea e formată practic în proporție de 80% din persoane revenite de peste hotare”(VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Cum arată cererea, prin care cetățenii vor solicita compensații pentru achitarea facturii la energie și ce date trebuie introduse (DOC)
 • 2
  Președinția reacționează la înregistrarea video în care ar apărea șefa statului, Maia Sandu: „O manipulare de tip deepfake”
 • 3
  Premierul României: Putem să dăm Republicii Moldova până la cinci milioane metri cubi de gaz pe zi, dar nu mai mult
 • 4
  Ucraina raportează noi succese pe frontul de sud. Trupele Kievului au înaintat zeci de kilometri de-a lungul râului Nipru (HARTĂ)
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.