Reguli scrise de 12 ani, aplicate abia în ultimele luni: Cum funcționează (întârzie) Planul de monitorizare a calității laptelui produs în Moldova

Reguli scrise de 12 ani, aplicate abia în ultimele luni: Cum funcționează (întârzie) Planul de monitorizare a calității laptelui produs în Moldova

La nivel legislativ, în R. Moldova există un Program ce prevede monitorizarea calității laptelui produs pe teritoriul țării. Însă, ceea ce numără 12 ani de când e scris pe foaie, ajunge să fie implementat în practică abia în 2022. Responsabilii evită să explice de ce lucrurile se întâmplă cu întârziere, însă, enunță rezultatele verificărilor din acest an. Iată ce a aflat AGORA despre cum se monitorizează calitatea laptelui în țara noastră.

Directoarea executivă a Asociației „Lapte” a Producătorilor de Lapte și Produse Lactate, Carolina Linte susține că în Republica Moldova există un Program de monitorizare, care oferă un control a produselor lactate. Mai exact, acesta măsoară numărul de celule somatice din lapte, al cărui număr trebuie să corespundă unui standard, dar și numărul de germeni. Astfel, dacă testele de laborator demonstrează că produsul lactat conține grăsimi străine, operatorul este amendat și poate fi supus altor sancțiuni.

Totuși, mecanismul pentru monitorizarea calității laptelui în țara noastră este slab dezvoltat.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a adoptat la nivel de ordin, în 2021, planul de monitorizare a indicatorilor de calitate a laptelui. Cu toate acestea, primele testări la nivel național s-au făcut abia în 2022, pentru primele trei luni ale anului.

„ANSA nu și-a bătut capul ca să implementeze hotărârea de Guvern 435, care este adoptată încă din 2010. Noi de fapt trebuie să avem un sistem de monitorizare a indicatorilor de calitate a laptelui brut foarte bine pus la punct. Au trecut 12 ani”, spune Carolina Linte.

Carolina Linte susține că este nevoie de a educa deținătorul de exploatație că el trebuie să-și testeze produsul pe care-l comercializează operatorului de procesare, exact așa cum se testează produsele finite.

„Noi insistăm pe faptul că acești indicatori trebuie să fie permanent monitorizați. Inclusiv prin programele de autocontrol ale fermierilor și inclusiv prin programele de monitorizare naționale. Ca să fim listați ca țară exportatoare de produse lactate, avem nevoie de un plan național de monitorizare a indicatorilor de calitate. Trei luni este prea puțin”, a punctat Carolina Linte, cu referire la testele executate de ANSA.

Vezi și: Unde au dispărut vacile de altădată? În ultimii 40 de ani, șeptelul de bovine mulgătoare din țară s-a redus de 6 ori. Ce spun fermierii și cu ce soluții vin autoritățile (INFOGRAFIC/HARTĂ)

Reacția ANSA

AGORA a încercat să afle de ce acest Plan de monitorizare a calității laptelui a început a fi implementat cu întârziere, așa cum declară Linte, însă nu a obținut un răspuns.

Însă, inspectoarea superioară de la Direcția sanitar-veterinară, siguranța și calitatea produselor alimentare de origine animală a ANSA, Elena Rotaru, susține că planul a început a fi implementat din anul 2020 și au fost acoperite toate regiunile din R. Moldova. Ea a punctat despre rezultatele obținute anul acesta. 

„La punctele de colectare a laptelui au fost supuse controlului oficial în anul 2022 pentru semestrul I, 398 de controale oficiale şi 22 de procese-verbale de contravenție. La unitățile de procesare a laptelui, în anul 2022 pentru semestrul I, au fost efectuate 38 de controale oficiale și 6 procese-verbale de contravenție”, a comunicat inspectoarea superioară, Direcția sanitar-veterinară, siguranța și calitatea produselor alimentare de origine animală a ANSA, Elena Rotaru.

Inspectoarea susține că în anul 2022, începând cu luna aprilie până în luna iunie inclusiv, au fost supravegheate 233 de exploatații de producere lapte materie primă (Ferme). În total, au fost prelevate 932 probe pentru determinarea numărului total de germeni și 699 de probe pentru determinarea celulelor somatice.

„Probele au fost expediate la Laboratorul de încercări a produselor alimentare I.P. Centrul Republican de Diagnostică Veterinară și subdiviziunea Dondușeni a I.P. Centrul Republican de Diagnostică Veterinară pentru investigare la indici de siguranță și calitate”, a mai menționat Elena Rotaru.

În cazul constatării neconformităților, operatorii din domeniul alimentar trebuie să remedieze neconformității în decurs de trei luni de la prima notificare a Agenţiei. La controlul repetat, se aplică sancțiuni dacă nu a fost remediată neconformitatea.

În 2022 - o probă neconformă

Contactați de AGORA, reprezentanții Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor susțin că în fiecare an elaborează Programul de monitorizare și supraveghere în domeniul siguranței alimentelor de origine animală sunt programate și prelevate probe la indicii de calitate pentru produsele lactate (inclusiv determinarea grăsimilor străine).

„Anul acesta, conform Planului au fost programate 50 de probe la determinarea grăsimilor străine pentru produsele lactate, probele sunt expediate la Laboratorul de încercări a produselor alimentare I.P. Centrul Republican de Diagnostică Veterinară pentru investigare la determinarea grăsimilor străine. Până în prezent a fost depistată o probă neconformă”, a comunicat inspectoarea superioară, Direcția sanitar-veterinară, siguranța și calitatea produselor alimentare de origine animală a ANSA, Elena Rotaru.

Potrivit ei, operatorii economici din domeniul laptelui și produselor lactate sunt obligați să monitorizeze respectarea cerințelor sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor în procesul de producție/procesare, ceea ce asigură un produs conform în rețeaua de comerț.

Acestă informație face parte dintr-un material amplu documentat integral de AGORA. Urmăriți articolul în întregime aici: Drumul laptelui - între calitate și nu prea. Cine verifică produsele lactate până ajung pe raft și cum autoritățile își propun să dezvolte subsectorul (LONGREAD)

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.