VIDEO. „Tangerine”. Povestea unui lungmetraj filmat doar cu iPhone-ul

VIDEO. „Tangerine”. Povestea unui lungmetraj filmat doar cu iPhone-ul

Comedia „Tangerine” și-a avut premiera în ianuarie, la festivalul de film Sundance, și a fost primită călduros de critici. Publicații precum The New York Times sau Vairety au lăudat filmul pentru o calitate înaltă a imaginii și o „regizare frumoasă”. Surprinzător e faptul că a fost filmat cu un dispozitiv pe care mulți din cei prezenți la premieră îl aveau în buzunar: un iPhone. 

Regizorul lungmetrajului, Sean Baker, a spus că ideea de a filma un lungmetraj doar cu camera de iPhone i-a venit în 2012, când a vizionat filmul „Red Hook Summer” unde un producător de film captează niște secvențe video cu un iPad. O parte din secvențe este văzută și de spectatori. Baker a fost uimit de calitatea imaginii, scrie nytimes.com.

Mai apoi a urmat o perioadă în care Baker a studiat un canal de pe site-ul Vimeo, specializat în filmarea scurtmetrajelor cu iPhone. Prin intermediul canalului, acesta a găsit o campanie pe Kickstarter pentru Moondog Labs, o companie care produce adaptoare pentru camerele iPhone și îi dă imaginii o senzație de cinema.

Baker a contactat compania pentru a afla dacă poate face rost de adaptoare, aflate atunci în faza de prototip. Moondog Labs i-au oferit 3 adaptoare.

Baker a combinat adaptoarele cu Filmic Pro, o aplicație cu diferite instrumente folositoare și cu un preț rezonabil. „Aplicația oferă posibilitatea de a controla balanța pe alb, focalizarea și expunerea la lumină, toate acestea permițând filmarea cadrelor cu un punct de focalizare bun”, spune Neill Braham, fondatorul Filmic Pro, explicând cum aplicația le-a fost de ajutor echipei „Tangerine”.

Producătorii de film au cumpărat trei iPhone 5s, dar au folosit numai două în același timp, Baker și partenerul său, Radium Cheung filmând din două unghiuri diferite.

Ei au folosit un suport Steadicam numit „Smoothie” pentru cadrele stabilizate. Pentru unele cadre de mișcare în care ar fi fost necesară utilizarea unei platforme cu roți, Baker și-a folosit bicicleta, cu o mână pe iPhone și cealaltă pe ghidon.

După producere, lungmetrajul a fost supus unei intensificări a culorii pentru a-i da un aspect saturat.

http://graphics8.nytimes.com/bcvideo/1.0/iframe/embed.html?videoId=100000003668756&playerType=embed

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal