Șase luni și alte cifre care dor. Statisticile negre ale războiului din Ucraina (CARDURI)

Șase luni și alte cifre care dor. Statisticile negre ale războiului din Ucraina (CARDURI)

Există aritmetică logică și matematică total lipsită de sens. Există cifre pe care vrem să le multiplicăm, dar sunt și statistici despre care am vrea să uităm, deși nu avem dreptul. De șase luni, zi de zi, Ucraina scrie o alt fel de istorie, iar alături de țara vecină, scrie și Moldova o istorie nouă. Despre groază. Despre război. Despre „cum nu trebuie să fie”. În calitate de jurnaliști, suntem nevoiți să citim, să trecem prin cap și să publicăm zilnic zeci și zeci de știri, o mare parte dintre care, de jumătate de an, iată, sunt despre război. Am mai spus-o și atunci când s-a împlinit o lună de la începutul agresiunii (iar noi credeam că finalul e iată-iată pe-aproape), și atunci când s-au făcut 100 de zile (dar noi speram că nu mai e mult până încetează), o spunem și acum: NOI NU AM ÎNVĂȚAT SĂ SCRIEM DESPRE ACEST RĂZBOI! Da, o facem responsabil, calculat și foarte atenți la falsuri. Verificăm cifre și punem cap la cap informații. Și sperăm că, în curând, totul va înceta. Ne-am întrebat în redacție care sunt cifrele ce ne-au marcat în aceste șase luni de război. Ne-a ieșit o retrospectivă a cifrelor care nu ar fi trebuit să existe. O matematică pe care am fi vrut s-o uităm, dar nu putem! Pentru că e o matematică a durerii...

Mii de dosare privind posibile crime de război

Războiul din Ucraina a schimbat irevocabil întreaga lume, iar în cele șase luni de iad, poporul ucrainean a cunoscut adevărate orori. Ucraina acuză Rusia de peste 27.000 de crime de război, iar ONU și mai multe țări din Uniunea Europeană au inițiat investigații. Printre cele mai grave delicte se numără încălcări ale legilor și obiceiurilor războiului, planificarea, pregătirea sau declanșarea și ducerea unui război de agresiune, propaganda de război.

Germania este una dintre țările care investighează sute de posibile crime de război comise de ruși în Ucraina. Autoritățile germane susțin că anchetele nu îi vizează doar pe cei suspectați de comiterea directă a crimelor de război, ci și pe oficialii politici sau militari care ar fi putut să le ordone. Unele țări ale Uniunii Europene au trimis experți la Bucea și Irpin pentru a găsi dovezi ale crimelor. Investigatorii europeni îți desfășoară activitatea în colaborare cu Curtea Penală Internațională, care a lansat propria investigație privind posibile crime de război în Ucraina.

La sfârșitul lunii mai erau deja identificați peste 600 de suspecți de crime de război, din listă făcând parte militari cu grad înalt, politicieni și agenți de propagandă ai Rusiei.

PIB mai mic cu până la 40% și peste 70 de milioane de oameni în sărăcie

Cu până la 40% se va reduce PIB-ul Ucrainei din cauza războiului declanșat de Rusia la 24 februarie curent doar în anul 2022, ca urmare în special a distrugerilor provocate de armata rusă în Donbas și în regiunile de sud ale țării. De cealaltă parte PIB-ul Federației Ruse ar urma să se contracte cu până la 12% în 2022, ca urmare a sancțiunilor și izolării internaționale.

11,5 miliarde de dolari (420 miliarde hrivne) sau 40% din cheltuielile bugetare ale Kievului sunt îndreptate pentru necesitățile armatei. Astfel, șapte miliarde de dolari (288 miliarde de hrivne) au fost alocate pentru achitarea salariilor iar 3,6 miliarde de dolari (135 miliarde pentru procurarea și reparația echipamentelor militare). Țara speră să atragă până la 16 miliarde de dolari sub formă de ajutoare financiare internaționale până la finele anului.

71 milioane de oameni au fost împinși în sărăcie din cauza creșterii constante a prețurilor la alimente și energie în întreaga lume, potrivit Națiunilor Unite. Pe lângă Republica Moldova, cele mai afectate țări sunt cele din Africa și Orientul Mijlociu, ridicând la cinci miliarde, numărul persoanelor care trăiesc sau sunt vulnerabile la sărăcie.

Până la 70% din populația Ucrainei riscă să devină vulnerabilă la sărăcie sau să trăiască în condiții de sărăcie extremă, arată date ale Băncii Mondiale. În 2021, doar 18% din populația țării se afla în această categorie. În cazul în care nu va exista un suport major postbelic pentru Ucraina, circa 60% din ucraineni riscă să rămână în stare de sărăcie extremă.

Prețul războiului: Distrugeri de 113 miliarde de dolari. Care-s cheltuielile părților pe armament

La începutul acestei săptămâni, Școala de Economie de la Kiev estima că pagubele aduse economiei ucrainene prin distrugerea clădirilor și a infrastructurii se ridică la 113,5 miliarde de dolari. Cercetătorii au calculat că suma minimă necesară pentru a redresa situația este de aproape 200 de miliarde de dolari, notează The New York Times.

Guvernul ucrainean, la rândul său, a estimat că are nevoie de 5 miliarde de dolari pe lună pentru a menține în funcțiune serviciile esențiale și economia sa în derivă - o cifră care probabil va crește în toamnă și iarnă - și, în cele din urmă, un total de 750 de miliarde de dolari pentru ca țara să-și revină.

În același timp, de la începutul invaziei, Ucraina a cheltuit aproape un trilion de hrivne din bugetul de stat, ceea ce ar însemna puțin peste 27 de miliarde de dolari. Cifrele au fost raportate de prim-ministrul ucrainean Denis Shmyhal, citat de Babel.ua pe 23 august.

Cheltuielile rușilor pentru așa-numita operațiune specială nu sunt mereu exacte. Însă, în iulie, portalul independent Current Time a scris că în primele șase luni ale anului 2022, rușii au cheltuit deja aproape 4 trilioane de ruble pentru armată, Serviciul Federal de Gardă (Rosgvardia) și cheltuieli secrete. Asta e cu un trilion mai mult decât în anul 2021. Tot în primele șase luni ale anului 2022 au fost deja cheltuite mai mult de un trilion de ruble pentru „armament și echipament special”, mai mult decât în întregul an 2021.

Aproximativ 50.000 de soldați ruși au murit

În timp ce autoritățile de la Moscova evită să vorbească despre soldații ruși morți în Ucraina, serviciile de informații occidentale susțin că pierderile Rusiei sunt considerabile. Un comandant militar britanic declara pentru BBC că până la50.000 de mii de soldați ruși au fost uciși sau răniți de la începutul războiului. Totodată, aproape două mii de tancuri au fost distruse.

Majoritatea soldaților ruși decedați erau foarte tineri și aparțineau minorităților etnice, provenind predominant din familii sărace. Aceștia veneau din sudul Rusiei, în special din Caucazul de Nord, dar și din Siberia Centrală. Cel mai mare număr de decese a fost confirmat în rândurile soldaților din Daghestan, o republică autonomă din componența Federației Ruse, situată în zona Caucazului de Nord.

După șase luni re război, Rusia nu a oferit nicio informație clară despre numărul de soldați decedați sau dați dispăruți, cu toate astea, la sfârșitul lunii aprilie, Ministerul rus al Apărării a făcut public din greșeală numărul de 13 mii de soldați decedați și șapte mii dați dispăruți.

De asemenea, Federația Rusă și-a abandonat soldații morți pe front. Mii de cadavre au fost adunate de către forțele de la Kiev și plasate în vagoane frigorifice așteptând ca Moscova să le ceară înapoi. 

Au fost curmate peste 5,5 mii de vieți umane în Ucraina

În urma agresiunilor militare desfășurate de trupele rusești în Ucraina, au fost înregistrate 13.477 de victime în rândul populației din țara vecină. Cifra include cele peste 5.587 de decese și aproape 7,9 mii de răniți. Aceste date se conțin în cel mai recent raport prezentat de Biroul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR).

Majoritatea victimelor civile înregistrate au fost cauzate de folosirea armamentului exploziv, inclusiv bombardamente de artilerie grea și sisteme de rachete sau lovituri aeriene.

Cele mai multe victime continuă să fie raportate în regiunile Donețk și Lugansk (estul Ucrainei): 7.620 de victime (3.317 morți și 4.303 răniți).  Dintre aceștia, cei mai mulți au murit în urma bombardamentelor și atacurilor armatei ruse de pe teritoriile aflate sub controlul Guvernului ucrainean.

Datele sunt diferite de cele furnizate de Guvernul ucrainean, care raporta la finalul lunii mai cel puțin 22.000 de morți doar în Mariupol, oraș aflat sub asediul armatei ruse timp de două luni.

OHCHR consideră că cifrele reale sunt considerabil mai mari, deoarece recepționarea informațiilor din unele locații în care au avut loc ostilități intense a fost amânată și multe rapoarte sunt încă în așteptare. Aceasta se referă, de exemplu, la Mariupol (regiunea Donețk), Izium (regiunea Harkiv) și Popasna (regiunea Lugansk), unde există presupuneri că ar fi numeroase victime în rândul civililor.

Destine distruse la început de cale. 972 de copii uciși sau răniți

Ceea ce nu poate fi măsurat, este impactul de lungă durată asupra cetățenilor, a celor care au fugit din calea războiului, care s-au adăpostit la auzul sirenelor, care au rămas fără locuință și/sau cei apropiați. Din acest punct de vedere, categoria cea mai vulnerabilă rămân copiii. 

Timp de jumătate de an, conform datelor oferite de UNICEF, aproximativ cinci copii au decedat în fiecare zi. Oficial, 972 de copii ucraineni au fost uciși sau răniți. Un sondaj realizat de Guvernul ucrainean, în iunie, a estimat că 5,7 milioane de copii cu vârste cuprinse între trei  și 18 ani au fost afectați de război, iar 2,8 milioane și-au schimbat locuința în interiorul țării. 

Potrivit UNICEF, copiii care fug de războiul din Ucraina sunt expuși unui risc crescut de trafic și exploatare de persoane. Din numărul total al refugiaților din Europa, 39% sunt minori. 

Începând cu 18 august, organizația „Magnolia”, partener al federației internaționale Missing Children Europe, caută 74 de minori dispăruți, majoritatea, din regiunile Ucrainei aflate sub ocupație sau în care există conflict armat. În acest sens, la 19 august, 6.950 de copii sunt considerați oficial deportați în Federația Rusă sau pe teritoriile ocupate ale Ucrainei, afirmă pentru DW reprezentanta drepturilor copiilor din Rada Supremă, Oksana Filipishina. „Dacă copiii nu au fost întrebați, atunci această acțiune poate fi numită deportare”, a spus Filipishina. Demersul este numit de autoritățile Federației Ruse, măsuri necesare de salvare și evacuare ale copiilor orfani din zonele afectate. 

În acest moment, în Ucraina, nu există un mediu sigur în care copiii, în primul rând, să locuiască și să se dezvolte. „Copiii au urgent nevoie de siguranță, stabilitate, acces la învățământ, la servicii de protecție a copilului și sprijin psihosocial” - UNICEF.

Vezi și aceste știri
De la începutul războiului, 129 de femei din Ucraina au născut în R. Moldova. Ce ajutor a fost acordat refugiaților

De la începutul războiului, 129 de femei din Ucraina au născut în R. Moldova. Ce ajutor a fost acordat refugiaților

Cum arată harta Ucrainei la șase luni după începutul războiului

Cum arată harta Ucrainei la șase luni după începutul războiului

„Cel mai rău scenariu” în război cu Rusia este „în spatele nostru”, a spus ministrul ucrainean al apărării

„Cel mai rău scenariu” în război cu Rusia este „în spatele nostru”, a spus ministrul ucrainean al apărării

Ucraina: De Ziua Independenței, luptând de jumătate de an pentru independență (VIDEO)

Ucraina: De Ziua Independenței, luptând de jumătate de an pentru independență (VIDEO)

CNN: În Ucraina a început construirea de noi buncăre, nu pentru soldații de pe front, ci pentru elevii din școli

CNN: În Ucraina a început construirea de noi buncăre, nu pentru soldații de pe front, ci pentru elevii din școli

Ambasada SUA îndeamnă cetățenii americani să părăsească Ucraina: „Rusia își intensifică eforturile de a lansa lovituri asupra infrastructurii civile”

Ambasada SUA îndeamnă cetățenii americani să părăsească Ucraina: „Rusia își intensifică eforturile de a lansa lovituri asupra infrastructurii civile”

Advertoriale
6 birouri mobile au fost donate de către USAID, Serviciului Vamal din Republica Moldova (VIDEO)

6 birouri mobile au fost donate de către USAID, Serviciului Vamal din Republica Moldova (VIDEO)

Cartego și elefant.md îți aduc cărți la prețuri anticriză

Cartego și elefant.md îți aduc cărți la prețuri anticriză

Ce faci de Ziua Vinului? Sărbătorește-o alături de cei dragi la Château Purcari!

Ce faci de Ziua Vinului? Sărbătorește-o alături de cei dragi la Château Purcari!

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
CUPRINS
  1. Mii de dosare privind posibile crime de război
  2. PIB mai mic cu până la 40% și peste 70 de milioane de oameni în sărăcie
  3. Prețul războiului: Distrugeri de 113 miliarde de dolari. Care-s cheltuielile părților pe armament
  4. Aproximativ 50.000 de soldați ruși au murit
  5. Au fost curmate peste 5,5 mii de vieți umane în Ucraina
  6. Destine distruse la început de cale. 972 de copii uciși sau răniți
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.