*Acest material este sponsorizat

Mit sau adevăr? Managementul eficient al resurselor umane te ajută să-ți dezvolți afacerea. DAD Human Capital are grijă de oamenii tăi

Mit sau adevăr? Managementul eficient al resurselor umane te ajută să-ți dezvolți afacerea. DAD Human Capital are grijă de oamenii tăi
DAD Accountant

Imaginează-ți că mâine Superman, Spiderman și Hulk vin să se angajeze la tine. Hmm, ar fi bine… Spiderman ar putea fi un curier extraordinar. Ambuteiajele din oraș sau distanțele mari nu ar fi o problemă pentru el. Bine, nici Superman nu e mai rău. El, în genere, zboară. Dar nu e despre asta. Să ne închipuim că au venit la interviu. Ce i-ai întreba? Ce funcții le-ai propune? I-ai angaja de-odată sau ți-ai lua timp ca să te mai gândești?

Motivul acestei istorii? 

Fiecare persoană are o anumită supraputere. Fiecare angajat al tău are anumite talente și numai de tine depinde dacă le vei valorifica talentele sau nu. Cum anume? Hulk ar fi un hamal bun, chiar foarte bun. Dacă însă o să-l pui la recepție, e posibil să-ți cam sperie clienții. O persoană poate fi extrem de bună la vânzări. Dar dacă nu o să-i încredințezi această sarcină și o s-o pui să facă rapoarte, îi irosești talentul și nici tu nu ai nimic de câștigat. Cred că ai prins firul, nu?

Ca fiecare persoană să muncească exact la locul ei, să-și cunoască atribuțiile și să fie capabilă să și le asume, s-a inventat managementul resurselor umane.

Ce înseamnă managementul resurselor umane?

Într-o variantă simplă, managementul resurselor umane include toate acțiunile ce țin de gestionarea personalului. Asta presupune recrutarea, integrarea noilor angajați, instruirea lor, elaborarea documentației de personal, rezolvarea unor situații de conflict în raportul angajat-angajator, monitorizarea parcursului profesional și chiar demiterea angajaților.

Dacă însă e să intrăm în detalii, toate aceste procese sunt extrem de complexe. Să luăm, de exemplu, recrutarea personalului. Întâi se elaborează profilul candidatului ideal, se formulează un anunț, să identifică principalele căi de comunicare, se publică anunțul, se triază CV-urile, se organizează interviurile etc. Deci, după cum am spus, e destul de complicat. Și așa cu fiecare proces în parte.

Cât de important este managementul resurselor umane

Ca să înțelegi cât de important pentru compania ta este managementul resurselor umane, te rugăm să răspunzi la o întrebare. Care este diferența dintre tine și concurenții tăi?

Nu putem ghici ce răspuns ai dat, dar principala deosebire constă în oameni. Mai exact, în oamenii care muncesc pentru tine. Ai tehnică performantă? Și concurenții o pot cumpăra. Ai produse originale și unice? Și concurenții tăi pot face rost de ele. În schimb, ei nu-i au pe oamenii tăi. Iar dacă tu știi cum să gestionezi lucrurile, nici nu vor putea să-i momească vreodată. Și asta e important. Cât face un contabil de încredere sau un director financiar super bun?

Totuși, majoritatea antreprenorilor nu profită la maximum de resursele pe care le au și din acest motiv, afacerea stagnează, iar oamenii au tendința să plece. Iată câteva greșeli pe care le comit majoritatea antreprenorilor în procesul de gestionare a resurselor umane.

11 greșeli fatale în managementul resurselor umane

 • Nu dispui de o strategie HR bine definită

Ce înseamnă asta? Strategia HR este un plan de lucru care prevede cum trebuie să fie gestionate resursele umane din compania ta pentru ca tu să-ți atingi obiectivele cât mai repede. Când nu ai un astfel de plan, lucrurile se întâmplă haotic și afacerea nu se dezvoltă.

În schimb, o strategie HR potrivită te poate ajuta să evoluezi. Important e să nu lucrezi cu șabloane, ci să ții cont de genul de activitate, specificul domeniului, factorul uman și scopurile companiei.

 • Nu ai un plan de carieră pentru fiecare angajat

Una dintre cele mai grave greșeli comise în managementul resurselor umane este lipsa unui plan de carieră pentru angajați. Fiecare persoană își dorește să evolueze, să învețe mai mult și să fie promovată. De aceea e important ca, în momentul angajării, candidații să-și cunoască traseul. Să știe ce urmează după perioada de probă, cât timp va fi, de exemplu, un simplu asistent și ce trebuie să facă pentru a obține o funcție mai prestigioasă.

Specialiștii de la DAD Human Capital au o experiență de mai bine de 6 ani în domeniul resurselor umane și te pot ghida în crearea unui plan de carieră pentru fiecare lucrător din compania ta.

 • Nu elaborezi planuri de instruire

O companie poate evolua numai atunci când și oamenii care lucrează acolo evoluează. Ca angajații tăi să devină din ce în ce mai buni, trebuie să investești în ei. Și nu e vorba numai de salarii, ci și de lecții, la propriu. Una dintre greșelile comise în managementul resurselor umane e anume lipsa unui plan de instruire. Când oamenii văd că nu cresc în niciun fel, nu învață lucruri noi și nu progresează, nici nu se dedică 100%.

Însă întotdeauna există o soluție. Dacă vrei să fii ajutat cu elaborarea planului de instruire pentru angajații tăi, nu trebuie decât să-i contactezi pe cei de la DAD Human Capital.

 • Nu dispui de un Ghid al funcțiilor

Hai să-ți spunem mai întâi ce înseamnă Ghidul funcțiilor. Acesta face parte din documentația de personal și include informații despre responsabilitățile fiecărui salariat (un fel de fișă a postului) plus instrucțiunile despre responsabilitățile respective (se explică cum trebuie să-și facă lucrul fiecare angajat). Cred că înțelegi cât de grave pot fi consecințele dacă acest ghid lipsește din compania ta.

DAD Human Capital te ajută și cu asta. În baza funcțiilor existente în compania ta, vor elabora un Ghid care să-ți simplifice munca zi de zi.

 • Nu promovezi în rândul angajaților principiile și valorile companiei

Dacă într-o barcă cu 6 oameni toți ar vâsli în direcții diferite, unde ar ajunge? Exact! Nicăieri. Tot așa e și în afaceri. Oamenii trebuie să rezoneze și să împărtășească valorile și principiile companiei pentru a contribui la dezvoltarea ei. O greșeală frecventă în managementul resurselor umane e anume faptul că nu se promovează în rândul angajaților valorile și principiile companiei.

Specialiștii HR de la DAD Human Capital te ghidează și la acest capitol. În primul rând, comunică cu salariații tăi și cu potențialii candidați. Totodată, organizează diferite evenimente prin care să fie promovate valorile firmei.

 • Salariații tăi nu știu care e scopul și responsabilitățile funcției lor

Ca un om să muncească eficient, trebuie să cunoască care sunt atribuțiile lui și ce scop trebuie să atingă. O altă greșeală majoră în managementul resurselor umane e că salariații nu sunt informați despre aceste aspecte. La DAD Human Capital, primești suportul și instrucțiunile necesare pentru a rezolva problema respectivă.

 • Nu ai formulat codul de conduită

Codul de conduită include niște reguli cu privire la comportamentul, limbajul, stilul vestimentar etc., acceptabil într-o instituție sau companie. Lipsa unii cod de conduită poate avea consecințe neplăcute. Poți rămâne fără anumiți clienți importanți sau poți să dobândești o reputație proastă în societate. Ca să eviți această greșeală, Specialiștii DAD Human Capital, te ghidează în formularea Codului de conduită al companiei. Totodată, vor ține cont de specificul activității tale și de necesitățile lucrătorilor.

 • Angajații tăi nu cunosc cultura corporativă

Cultura corporativă este acel element care îi menține pe lucrătorii unei companii uniți, implicați și motivați. E ceea ce îi face să-și dorească să muncească și să contribuie la dezvoltarea afacerii tale.

Dacă încă nu ai o cultură corporativă bine definită, la DAD Human Capital, găsești suportul necesar pentru a o crea.

 • Nu planifici evenimente

Munca e un proces destul de complicat și uneori chiar obositor. Ca să mai degaji atmosfera și să-ți ajuți angajații să se relaxeze și să ia o gură de aer, e recomandat să organizezi, din când în când, anumite evenimente. Fie că marcați împreună ziua fondării companiei, Revelionul sau o zi de naștere, acest fapt va contribui la coeziunea echipei și îi va motiva pe lucrătorii tăi să muncească mai bine.

 • Nu te ocupi de integrarea noilor angajați

Cine din compania ta să ocupă de integrarea noilor angajați? Dacă nu ai o persoană responsabilă de acest lucru, apelează la DAD Human Capital.

Inducția sau integrarea noilor angajați este esențială pentru ca aceștia să se adapteze și să devină cu adevărat eficienți. Ce presupune asta? Să le prezinți locul de muncă, să le faci cunoștință cu managerul și colegii, să le spui despre responsabilitățile lor etc.

 •  Nu organizezi interviuri de exit

Când angajezi o nouă persoană, organizezi un interviu sau chiar mai multe. Știi de ce? Pentru că vrei să te asiguri că alegi omul potrivit care să te ajută să-ți dezvolți afacerea. Dar oare organizezi interviuri de exit atunci când cineva își dă demisia?

Interviul de exit îți poate oferi informații valoroase despre situația la zi din compania ta, poate scoate la iveală lucruri neștiute despre managerii tăi sau despre alți angajați, îți poate indica punctele forte și punctele slabe ale companiei.

Specialiștii de la DAD Human Capital se ocupă și de asta. Ție nu-ți rămâne decât să iei cunoștință de informațiile furnizate și să întreprinzi acțiunile de rigoare.

Pentru mai multe informații despre un management eficient al resurselor umane, apelează la DAD Human Capital. Sună, programează o întâlnire și beneficiază de consultația unui specialist în HR.

Vezi articolul integral pe dad.md.

P.

Vezi și aceste știri
Uită de grija unui control de la Inspecția Muncii. Încredințează administrarea documentației HR companiei DAD Human Capital

Uită de grija unui control de la Inspecția Muncii. Încredințează administrarea documentației HR companiei DAD Human Capital

Ai un cabinet stomatologic? Contabilul tău e la DAD Accountant

Ai un cabinet stomatologic? Contabilul tău e la DAD Accountant

Externalizează serviciile de contabilitate a afacerii tale cu încredere către DAD Accountant

Externalizează serviciile de contabilitate a afacerii tale cu încredere către DAD Accountant

Advertoriale
Spune adio așteptării: Ia-ți imediat cardul tău personalizat de la maib

Spune adio așteptării: Ia-ți imediat cardul tău personalizat de la maib

Gala Fermierilor 2022. Cei mai buni agricultori au fost premiați pentru rezultate remarcabile

Gala Fermierilor 2022. Cei mai buni agricultori au fost premiați pentru rezultate remarcabile

Orange aniversează în acest an 12 ani de la lansarea programului „Ne Pasă” - pentru susținerea voluntariatului

Orange aniversează în acest an 12 ani de la lansarea programului „Ne Pasă” - pentru susținerea voluntariatului

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • DESCIFRAT| (IN)Siguranța din mijlocul protestelor sau șirul neregulilor din Orășelul Schimbărilor. Invitați: Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu și directorul executiv API, Petru Macovei
  DESCIFRAT| (IN)Siguranța din mijlocul protestelor sau șirul neregulilor din Orășelul Schimbărilor. Invitați: Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu și directorul executiv API, Petru Macovei
 • DESCIFRAT| Distribuirea lemnelor de foc sau drumul celor 5 metri ster: De la lista întocmită de primării, la stocurile care se golesc (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Cristina Tocari, tânăra care a revenit din Franța pentru a transforma plasticul în bijuterii (VIDEO)
 • DESCIFRAT| Meniul preșcolarilor, între posibilități și necesități (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Nicolai Croitoru: „Pot să mă mândresc că echipa mea e formată practic în proporție de 80% din persoane revenite de peste hotare”(VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  ANRE a aprobat noul preț pentru energia electrică furnizată de S.A. „Energocom”
 • 2
  Alexei Navalnîi și Svetlana Tihanovskaia, propuși pentru Premiul Nobel pentru Pace. Decernarea va avea loc de ziua lui Putin
 • 3
  Sală arhiplină la Palatul Național. Peste 1.800 de spectatori au urmărit filmul CARBON în cadrul premierei naționale
 • 4
  Etapă finală: Putin a semnat legile de anexare a teritoriilor ucrainene (HARTĂ)
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.