„Noua subdiviziune va asigura procesul de planificare, elaborare, monitorizare și evaluare a politicilor publice pentru a corespunde standardelor UE în funcție de domeniile de competență a fiecărui minister. De asemenea, funcționarii structurii reorganizate vor monitoriza realizarea tuturor cerințelor de aderare la UE de către țara noastră, vor pregăti documentele tehnice necesare în procesul de negocieri aferent aderării la UE, precum și vor asigura comunicarea permanentă cu serviciile similare din cadrul Comisiei Europene și altor instituții europene”, explică într-un comunicat Guvernul.
Prin această schimbare, unul din obiectivele Guvernului este atragerea tinerilor specialiști cu studii în politici publice europene, cunoașterea limbii engleze și cu capacități de învățare rapidă.
De asemenea, în ședința Guvernului din 24 august, a fost aprobat proiectul de lege care prevede instituirea unei noi funcții de „secretar general adjunct al ministerului”, care urmează a fi responsabil de procesul de integrare europeană.
Funcția de secretar general adjunct al ministerului în afaceri europene nu este obligatorie pentru autoritățile publice. Fiecare minister urmează să ia această decizie, ținând cont de volumul și complexitatea sarcinilor și gradul de implicare a ministerului în procesul de aderare a țării noastre, precizează Executivul.
AGORA amintește că la 23 iunie, Republica Moldova și Ucraina au primit statutul de țări candidat la aderarea la Uniunea Europeană. Despre aceasta a anunțat președintele Consiliul European, Charles Michel. Țările membre au ajuns la un consens privind acest subiect. Georgia nu a primit acest statut, iar liderii europeni au declarat că UE este pregătită să-l acorde după ce Georgia își va rezolva problemele prioritare.
La scurt timp, oficialii de la Chișinău au venit cu reacții. „Suntem pregătiți să parcurgem un drum lung și complicat”, a spus Maia Sandu. Șefa țării a remarcat că începe o cale ce „va duce cetățenii țării spre bunăstare.
Șefa Guvernului, Natalia Gavrilița susține că Moldova a valorificat oportunitatea istorică oferită de Uniunea Europeană și că acum există o șansă pe care nu o puteam rata. Mai mult, Gavrilița menționează că există o politică angajată sincer pe calea reformelor, cu dorința de a aduce standardele economice și sociale europene în Moldova.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.