Ședința de la Curtea de Apel Chișinău în cazul lui Igor Dodon a fost amânată. Motivul

Ședința de la Curtea de Apel Chișinău în cazul lui Igor Dodon a fost amânată. Motivul

Ședința de judecată în privința fostului președinte al R. Moldova, Igor Dodon, a fost amânată la Curtea de Apel Chișinău. Apărătorii au solicitat termen pentru a lua cunoștință cu recursul acuzării, și au invocat că pleacă în concediu de odihnă pentru câteva zile.

Joi, 25 august, Colegiul penal al Curții de Apel Chișinău urma să examineze recursul formulat de procurorul anticorupție, precum și de apărătorii ex-Președintelui Republicii Moldova.

În contextul examinării acestui demers al apărării, procurorul de caz a insistat pe continuarea examinării recursului în ședința de joi, menționând că pentru a oferi posibilitatea părții apărării să ia cunoștință cu recursul formulat, este suficient și o oră.

Publicitate

Magistrații care examinează recursurile au decis să admită solicitarea avocaților și au amânat examinarea pentru luni, 29 august 2022, începând cu ora 13:00.

Amintim că, prin încheierea magistraților Judecătoriei Chișinău sediul Ciocana din 18 august 2022, s-a dispus prelungirea măsurii preventive sub formă de arest la domiciliu, pe un termen de 30 de zile, în privința fostului șef de stat.

Procurorul de caz a contestat cu recurs decizia primei instanțe considerând că partea dispozitivă a deciziei nu corespundea motivării expuse în partea descriptivă de către judecătorul de instrucție.

Prin urmare, procurorul de caz, a solicitat magistraților de la apel prin recursul formulat de a aduce în concordanță partea dispozitivă cu cea motivatorie.

La 15 august a fost pus sub învinuire și contabila Partidului Socialiștilor. Acesteia i se incriminează săvârșirea infracțiunilor de falsificare a rapoartelor privind gestiunea financiară a PSRM, acceptarea finanțării din partea unui grup criminal organizat. În total sunt 10 componente de infracțiune care se investighează, inclusiv care urmează să fie completate și înaintate învinuitului Igor Dodon referitor la aceste fapte infracționale”.

Amintim că Procuratura Anticorupție a înaintat demersul de prelungire a măsurii preventive de arest la domiciliu invocând existența în continuare a riscurilor și prezentând probe noi, administrate recent la 8 și 10 august 2022, precum și administrate anterior la 21 iunie 2022, care în coroborare cu rezultatele măsurilor speciale de investigații, confirmă temeinicia riscurilor invocate.

Precizăm că în cadrul anchetei sunt cercetate fapte cu privire la îmbogățirea ilicită, corupere pasivă, finanțarea ilegală a partidului și trădarea de Patrie, care ar fi avut loc începând cu anul 2014 și până în prezent, inclusiv evenimentele care au fost vizate în imaginile video publicate în mass-media și rețelele de socializare.

Amintim că, urmare a perchezițiilor desfășurate în dimineața zilei de 24 mai, când ofițerii Serviciului de Informații și Securitate, CNA, în comun cu procurorii anticorupție, au descins la domiciliul fostului președinte, precum și în alte locații, ex-președintele Igor Dodon a fost reținut pentru 72 de ore.

Ulterior, la 25 mai, procurorii au cerut aplicarea arestului preventiv pentru Igor Dodon și cumnatul său Petru Merineanu. Iar la 26 mai magistrații Judecătoriei Ciocana au emis o decizie prin care Petru Merineanu a fost plasat în arest preventiv pentru 30 de zile în Penitenciarul nr.13.

Și fosta prima doamnă a R. Moldova, Galina Dodon, a fost oficial învinuită de complicitate la îmbogățire ilicită. După ce a fost citată și audiată la Procuratura Anticorupție (PA), soția lui Igor Dodon a spus că nu-și recunoaște vina, iar dosarul în care e vizată este unul politic și are drept scop de a-i denigra familia.

De menționat că în cadrul perchezițiilor, în unele de locații au fost depistate peste 600 de mii de lei, iar într-un plic cu simbolurile unui partid, au fost depistate 17 mii de lei și 1.000 de dolari.

AGORA amintește că Igor Dodon este vizat în dosarul „Energocom”, dosar care a fost finalizată. În cadrul acestui dosar penal, fostului șef de stat i se incriminează săvârșirea infracțiunii de depășire a atribuțiilor de serviciu, de o persoană cu funcție de demnitate publică, în interesul unui grup criminal organizat.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal