Trotinetele vor deveni subiect al RCR. Pavel Apostol: „Vârsta de admitere în șofat va fi de 16 ani” (VIDEO)

Trotinetele vor deveni subiect al RCR. Pavel Apostol: „Vârsta de admitere în șofat va fi de 16 ani” (VIDEO)

Trotinetele electrice vor deveni și ele subiect al Regulamentului Circulației Rutiere. Astfel, cei care vor conduce mijloacele de transport alternativ fără a respecta regulile vor fi pasibili de amenzi și sancțiuni. Subiect a fost discutat pe larg în cadrul emisiunii „DESCIFRAT” la AGORA. Șeful secției analiză și evidență a accidentelor rutiere din cadrul Inspectoratului Național de Securitate Publică, Pavel Apostol, a precizat că după ce trotinetele vor fi incluse în RCR unele lucruri vor deveni obligatorii pentru conducătorii acestui tip de transport. 

„În ceea ce ține de acest proiect de modificare a Regulamentului Circulației Rutiere, deja apare acea noțiune de „trotinetă”, ca să cunoască cu toții ce e acea trotinetă, apar anumite reguli specifice pentru această categorie de participanți la trafic – spre exemplu vârsta de admitere în șofat va fi de 16 ani, va fi restricționată circulația lor pe porțiunile de drum unde viteza de deplasare depășește 50 km/h”, a spus Apostol.

Publicitate

Reprezentantul INSP a precizat că și elementele de protecție vor deveni obligatorii:

 

„Casca de protecție, elemente reflectorizante. Am încercat să fugim de noțiunea de vestă reflectorizantă pentru că ne dăm seama că ne dezvoltăm și acum sunt alte elemente reflectorizante. Acum în ceea ce ține de casca de protecție e la libera alegere, iar vesta reflectorizantă e obligatorie. Când vor fi operate modificările la regulament și casca și vesta vor deveni obligatorii pentru persoanele care conduc trotineta”.

VEZI ȘI: DESCFRAT|Transportul alternativ - între pericol și oportunitate (VIDEO)

AGORA precizează că de la începutul acestui an au avut loc 50 de incidente/accidente rutiere cu implicarea trotinetelor electrice în trafic. În consecință, o persoană a decedat, iar 50 au primit diferite traumatisme. 

 

Pentru diminuarea numărului acestor cazuri, poliția reamintește conducătorilor unui astfel de mijloc de transport:  

 

- să traverseze strada pe trecerea de pietoni coborând de pe vehicul și transportându-l de ghidon; 

- să poarte echipament de protecție și vestă reflectorizantă;

- să fie atenți la pietoni; 

- să nu circule pe drumurile publice cu sens unic contra sensului de circulație a autovehiculelor.

Potrivit legii, limita de viteză a trotinetelor electrice care se dau în chirie să fie setată astfel ca să nu depășească 10-15 km/h  în parcuri, zonele unde se înregistrează un flux mare de cetățeni, trecerile de pietoni, dar și străzile din Chișinău unde au fost înregistrate accidente/incidente cu implicarea trotinetelor.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal