Termoelectrica anunță licitație pentru a cumpăra 20 de mii de tone de păcură

Termoelectrica anunță licitație pentru a cumpăra 20 de mii de tone de păcură

Termoelectrica anunță demararea procedurii de achiziție a 20.000 de tone de păcură, pentru a putea funcționa în perioada rece a anului, în cazul sistării livrărilor de gaze din Rusia. Întreprinderea argumentează organizarea licitației prin prevederile din dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova

„Prin derogare de la prevederile Legii nr. 74/2020 privind achizițiile în sectoarele energeticii, apei, transporturilor și serviciilor poștale, se permite, în regim de urgență, SA „Termoelectrica” achiziționarea păcurii pentru asigurarea rezervei minime în cantitate de 20,0 mii de tone.

La achiziția păcurii, SA „Termoelectrica” va solicita oferte de la potențialii vînzători și va selecta, prin intermediul grupului de achiziție instituit, cîştigătorul/cîștigătorii în baza criteriilor tehnice, economice și financiare și va încheia contractul/contractele de vînzare - cumpărare a păcurii cu vînzătorul/vînzătorii selectat/selectați, în termene restrînse, cu posibilitatea de prelungire a acestora. SA „Termoelectrica” se va ghida de criteriul celui mai mic preț pentru selectarea ofertei/ofertelor cîștigătoare.", se arată în comunicatul de presă.

Publicitate

În grupul de achiziție vor fi invitați, în calitate de observatori, reprezentanți ai Centrului Național Anticorupție, ai Serviciului de Informații și Securitate și ai Procuraturii Generale

DESCIFRAT| Criza gazelor, la foc mic. Andrei Spînu, despre stocurile de gaz, condițiile Gazprom-ului și rezervele de păcură (VIDEO)

Astfel, Termoelectrica, invită participanți la achiziționarea păcurii focar (marca M100) sau echivalentul acesteia şi susţine că invitația de participare și documentația de atribuire va fi publicată atît în Buletinul Achizițiilor Publice – www.tender.gov.md, cît şi în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene – www.eur-lex.europa.eu.

În iulie, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, anunța că a demarat procesul de achiziție a păcurii în rezerva de stat pentru Termoelectrica. Or, păcura este o alternativă la gaze pentru Termoelectrica, pentru a produce energie electrică și a asigura cu energie termică mun. Chișinău.

Totalul necesar este estimat la 216.000 tone de păcură, care pot înlocui aproximativ 312 milioane metri cubi de gaz, ceea ce reprezintă consumul estimat pentru perioada octombrie 2022 – aprilie 2023. În condițiile cotațiilor actuale la bursele internaționale, apoi pentru a procura volumul necesar de păcură menționat de MIDR ar fi nevoie de peste 200 milioane de dolari, în timp ce la volumul de gaz menționat ne-ar costa de circa 3 ori mai mult.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal