ANSP neagă informațiile prezentate de Gîlca despre pastilele de Iodură de potasiu: Medicamentele se află în Centrele de Sănătate Publică

ANSP neagă informațiile prezentate de Gîlca despre pastilele de Iodură de potasiu: Medicamentele se află în Centrele de Sănătate Publică

Reprezentanții Agenției Naționale pentru Sănătate Publică neagă informațiile comunicate de șeful Direcției generale asistență medicală și socială, Boris Gîlca, precum că pastilele de Iodură de potasiu au fost repartizate către instituțiile medicale primare. Specialistul ANSP Ion Apostol a declarat pentru AGORA că medicamentele donate de România se află în Centrele de Sănătate Publică (CSP) din țară, care sunt subdiviziunile ANSP.

„Ele nu se distribuie către instituțiile de medicină primară. Se află în centrele raionale ale colaboratorilor noștri, la centrele de sănătate publică teritoriale în diferite centre raionale și municipii. Noi am asigurat la fiecare raion, pastilele sunt ambalate în cutii de hârtie cu proiectul de act de primire predare pus pe pachet și în caz că o să fie indicațiile Comisiei pentru Situații Excepționale Republicane, ele vor fi distribuite”, a declarat specialistul din cadrul ANSP, Ion Apostol.

Potrivit lui, este elaborat planul de repartizare a pastilelor, pentru a se putea acționa prompt în caz de necesitate. Până atunci, acestea se află în subdiviziunile ANSP.

Publicitate

„Cred că a apărut o neînțelegere, pentru că planurile de repartiție au fost aprobate de către administrația publică locală, la nivel de municipiu, de către primarul municipiului Chișinău. În așa fel încât autoritatea publică locală să cunoască cât are, unde are și să-și poată planifica activitățile în caz de necesitate. S-a aprobat acest plan și la nivel de municipiu Chișinău și cineva a înțeles greșit. Da ele se planifică, dar nu vor fi repartizate până la o decizie”, a explicat Ion Apostol.

Anterior, Ministerul Sănătății când a recepționat medicamentele informa că aceste comprimate sunt repartizate de Agenția Națională pentru Sănătate Publică subdiviziunilor sale (centrelor de sănătate publică), care le vor distribui centrelor de sănătate, la indicația Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova.

Amintim că, în cadrul ședinței Primăriei din data de 29 august, șeful Direcției municipale de Sănătate, Boris Gîlca, a declarat că ministerul Sănătății a decis distribuirea pastilelor de Iodură de potasiu către instituțiile medicale primare.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal