Ministerul Agriculturii: În acest an se așteaptă o recoltă estimativă de struguri ca în 2021

Ministerul Agriculturii: În acest an se așteaptă o recoltă estimativă de struguri ca în 2021

În pofida secetei înregistrare la nivel național, recolta estimativă de struguri 2022 se așteaptă a fi echivalentă anului 2021. Pronosticurile recoltei de struguri este de 6 - 10 tone la hectar, iar la procesare este de 250 de mii de tone de struguri, susțin reprezentanții ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare.

În primele șapte luni ale anului, exporturile de vinuri au înregistrat o scădere semnificativă la acest capitol față de perioada similară 2021, atât ca volum total (cu -25,6%, aproape 53 de milioane de Litri), cât și ca valoare totală (-20%, peste 75 de milioane de dolari).

Datele au fost prezentate la cea de-a V-a ediție a Conferinţei Naţionale a Filierei Vitivinicole „Recolta strugurilor 2022: particularități și valorificare”. Evenimentul a fost organizat de Oficiul Național al Viei și Vinului.

Publicitate

„După cum deja bine știm, în Republica Moldova, ca pe întregul glob, se înregistrează o schimbare a climatului, care implicit are impact major asupra viței-de-vie, favorizând înghețurile de primăvară și de toamnă, dar și apariția unor boli noi și dăunători. Sunt din ce în ce mai puține precipitații anuale (sub 400 mm/an) fapt ce reprezintă un stres hidric sever, cu efecte negative asupra strugurilor, vinurilor și sectorului în general. Chiar și în condițiile actuale, strugurii recoltați corespund calității, estimativ recolta 2022 se așteaptă a fi echivalentă anului 2021”, a declarat directoarea interimară ONVV, Elizaveta Breahnă.

Director adjunct al Misiunii USAID în Republica Moldova, John Riordan a punctat că obstacolele economice și seceta îl afectează pe agricultorul moldovean.

„Impactul economic asupra industriei vinului de acum este similar cu embargoul rusesc din 2006 și 2013. Știm că a fost dificil, motiv pentru care USAID este din nou mândră să sprijine în continuare industria vinului. În calitate de partener al sectorului vitivinicol moldovenesc, USAID este mândră să acorde suport vinificatorilor pentru o dezvoltare durabilă și reforma structurală a industriei vinului”, s menționat Riordan.

Peste 60% din exporturile moldovenești au ajuns în Uniunea Europeană în primul trimestru al acestui an. Băuturile au fost în top 5 dintre produsele de export din ultimii ani, crescând atât în volum, cât și în valoare.

În ultimele luni, Uniunea Europeană a mobilizat peste 200 de milioane de euro ca răspuns de urgență și asistență microfinanciară a Republicii Moldova, pentru a diminua impactul crizei. Mai mult decât atât, au fost sporite și cotele de tarifare, iar rutele de transport au fost fortificate pentru a facilita accesul la piețele UE.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal