Investigație RISE: Fabrica de pașapoarte sau cum oamenii lui Plahotniuc au obținut acte de identitate la comandă

Investigație RISE: Fabrica de pașapoarte sau cum oamenii lui Plahotniuc au obținut acte de identitate la comandă

În iunie 2019, cu câteva zile înainte de fuga lui Vladimir Plahotniuc din Republica Moldova, câteva persoane din anturajul oligarhului şi-au perfectat în regim de urgenţă buletine de identitate și pașapoarte noi. Potrivit procurorilor, ele au fost ajutate de Serghei Railean, pe atunci director al Agenției Servicii Publice, care i-a scutit pe aceştia nu doar de obligaţia de a fi prezenţi fizic la sediul instituției, dar şi de plata costurilor suplimentare pentru perfectarea documentelor în regim de urgenţă. Acum, Railean este învinuit de procurori de depășirea atribuțiilor de serviciu și falsul în acte publice și riscă până la 10 ani de pușcărie, constată o investigație realizată de RISE.

RISE Moldova a reconstituit o mică parte din mașinăria de perfectare a actelor de identitate, precum și modul în care ea a funcționat în perioada 8-14 iunie 2019, când în țară se crease practic o dualitate a puterii și nu era clar dacă Partidul Democrat (PD) și liderul său, Vladimir Plahotniuc, vor ceda sau nu frâiele guvernării.

10 iunie 2019. În timp ce Parlamentul îşi continuă şedinţa și creează comisia de anchetă privind devalizarea sistemului bancar, iar liderii democrați convocau un briefing de presă, anturajul lui Plahotniuc își pregăteau o cale de retragere – perfectau noi documente de identitate. 

Publicitate

HAIKIN REDEVINE IARALOV

Astfel, la ASP este perfectat în regim de urgenţă buletinul de identitate şi paşaportul lui Serghei  Iaralov, omul de încredere al lui Plahotniuc și beneficiar al numeroase tranzacții cu firme-paravan implicate în „Furtul miliardului”. 

Procedura are loc fără ca acesta să fie prezent și, în baza unui ordin intern al agenției, din numele lui a fost încasată taxa minimă posibilă, se arată în documentele analizate de RISE. Astfel, Iaralov a economisit pentru perfectarea actelor de identitate 1.800 de lei, aproximativ cât era o pensie medie lunară în acea perioadă. 

De perfectarea documentelor lui Iaralov s-a ocupat o subalternă de-a fostului șef al ASP, pe care acesta a desemnat-o special pentru această operaţiune. „În acest scop, Railean Serghei, utilizând prerogativele funcţiei de Director al Agenţiei Servicii Publice, acţionând în afara cadrului legal, a organizat procedura de ocolire a prevederilor imperative ale actelor instituţionale, prin instituirea unor indicaţii scrise, în care erau înscrise rezoluţii „la urgentare” şi „fără taxe suplimentare”, obligatorii pentru executare angajaţilor Agenţiei Servicii Publice”, scrie în ordonanţa de învinuire a lui Railean.

Irina Burlea, angajata ASP care, potrivit procurorilor, s-a ocupat de perfectarea actelor lui Serghei Iaralov, a refuzat să discute la acest subiect cu reporterul RISE Moldova.

Anterior, pe 28 decembrie 2018, ASP i-a mai perfectat lui Iaralov, în aceleaşi condiţii, buletin de identitate şi paşaport, doar că pe numele lui Serghei Haikin. Aşa că, pe 10 iunie 2019, el de fapt revenea la numele său adevărat în documentele de identitate. Acest lucru a fost confirmat și de Serghei Railean.

DOCUMENTE PENTRU FRATE ŞI PARTENERĂ

Datele ASP arată că de acte la preţ redus şi, mai ales, eliberarea lor fără prezenţa fizică a solicitantului, au beneficiat un grup de circa 100 de persoane, multe din care apropiate lui Vladimir Plahotniuc. Printre ele, Serghei Plahotniuc și Cezara Salinski. 

12 iunie 2019. Printr-o procedură similară cu cea a lui Iaralov – fără o cerere oficială și fără prezența fizică a persoanei – agenția îi perfectează paşaportul lui Serghei Plahotniuc, fratele mai mare al oligarhului. Potrivit procurorilor, Serghei Plahotniuc „se afla la acel moment peste hotarele Republicii Moldova, iar în rubricile unde urma să fie aplicată semnătura solicitantului, nu a fost aplicată nicio semnătură”.

14 iunie 2019, ziua când Vladimir Plahotniuc fuge din ţară. În această zi, la indicaţia lui Serghei Railean, este perfectat buletinul de identitate şi paşaportul Cezarei Salinski, fosta parteneră de afaceri a lui Plahotniuc și a lui Andrian Candu în cadrul companiei Prime Management.

Procurorii au constatat că procedura s-a făcut în lipsa unei cereri oficiale din partea Cezarei Salinski, precum și „în absenţa acesteia (fără prezenţa fizică), care se afla la acel moment peste hotarele Republicii Moldova”. 

Mai mult, „în rubricile unde urma să fie aplicată semnătura solicitantului, Railean Serghei a organizat aplicarea de către persoane nestabilite […] a unor facsimile care reproduc semnăturile prin imitaţie ale cet. Salinski Cezara”, se menţionează în ordonanţa de punere sub învinuire a fostului şef de la ASP. Iar pentru fotografii, au fost utilizate imaginile faciale, atât ale lui Serghei Plahotniuc, cât şi a Cezarei Salinski, din depozitul central de date al Departamentului tehnologic al ASP. Urmăriți investigația integral pe RISE Moldova.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal