
Review-ul sezonului Formula 1 by Alex Gurdila. Sportul a revenit din vacanță și a spulberat speranțele fanilor Ferrari
Să încerci să explici cuiva popularitatea și importanța Formulei 1 în cuvinte e greu - nu încape în niciun text descrierea emoțiilor pe care le trăiești atunci când vezi și auzi live un bolid F1. Considerat a fi elita sporturilor motorizate, F1 e departe de a fi o simplă întrecere de mașini. Performanța atletică a piloților, efectele forțelor fizice și de gravitație asupra lor și a bolidului, rapiditatea pittstop-urilor care rareori depășesc 3 secunde - trei secunde pentru a schimba un set de roți de 18kg pe un bolid F1! - sau politica behind the scenes și dramele care au loc practic în fiecare săptămână de cursă… Am descris doar câteva dintre factorii-cheie care a transformat o simplă cursă de automobile în unul din cele mai populare și apreciate, de elită chiar, sporturi din lume.
・
M-am bucurat când colegii de la Agora au acceptat să scriu o coloană în săptămâna F1. Am să încerc să relatez mai detaliat despre zvonurile și luptele politice care au loc între echipe, să explic elemente din sport care nu par atât de simple la început, să critic sau laud piloții și bolidurile pe care le conduc și, în final, să relatez despre cum a fost weekendul pentru lumea Formula. Precizez din start că nu sunt automobilist de profesie, nu pretind a fi expert și în niciun caz nu mă prezint ca un influencer pe acest domeniu - slavă domnului sunt oameni mai deștepți și mai educați ca mine. E doar o coloană a unui fan înrăit de F1 din #TeamMcLaren.
Săptămâna trecută s-a încheiat vacanța întregii Formule. Luna august echipele și le i-au pentru a se odihni, și pe bună măsură. Anul acesta au loc 23 de curse - 23 de săptămâni de călătorii și schimbat fusuri orare, uneori chiar pe locuri opuse pe glob.
Anul trecut Spa-Francorchamps, cunoscut ca Spa, a fost una pe cât de istorică, pe atât de controversată din cauza ploii. Cursa a tot fost amânată și, într-un final, derulată în doar câteva ture cu safety car și oferite doar câte jumătate din puncte - anul acesta Belgia ne-a bucurat cu soare și cer curat. Doar pentru Ferrari a fost un nou cui în sicriul campionatului din acest an. Chiar și cei mai înrăiți fani ai legendarei echipa deja nu mai pot urmări fail după fail prin care trece Charles Leclerc. Se cere o schimbare urgentă în echipă și, probabil chiar în leadership. După fiasco din calificare, unde echipa iar a greșit și a pus pe bolidul nr. 16 un set de roți noi, nenorocul și nenorocirea nu l-au lăsat în pace pe monegasc.
Atât el, cât și rivalul său de campionat Max Verstappen, au început de la coadă, din cauza schimbărilor de motor și al altor piese (despre asta poate într-un alt articol). Ambii au avut un start excelent.
Ce haos a fost prima tură! Dublul campion mondial Fernando Alonso și deținătorul de 7 titluri mondiale Lewis Hamilton au avut un accident la Leș Combes, care l-a văzut pe Hamilton scos din cursă. Nicholas Latifi și-a îndreptat Williams-ul scăpat de sub control înspre Alfa Romeo lui Bottas, soldat cu abandonul celui din urmă.
Ironia sorții a fost ca o singură mișcare a lui Max să fie suficientă pentru a-l obliga pe Leclerc să facă un pitstop înainte de timp. Casca unui pilot de F1 are un set de 4 straturi de protecție pe vizieră, care pot fi smulse pentru a ajuta pilotul să vadă mai bine în timpul cursei. Anume una din aceste benzi pe care liderul campionatului a scos-o la începutul cursei s-a văzut aterizând în interiorul sistemului de frânare a lui Leclerc. Brusc, frâna dreaptă din față a Ferrari a început să se supraîncălzească și a fost trimis în pit pentru a rectifica situația.
În timp ce Leclerc avea de recuperat din nou poziții, Max Verstappen s-a transformat într-o rachetă care nu putea fi oprită. În doar 1/3 de cursă, Max deja se găsea pe podium, avându-l alături pe coechipierul său Sergio Perez. În fața lor Carlos Sainz de la Ferrari pe locul 1, iar în spate George Russel pe 4 în Mercedes. Fanilor nu le-a trebuit să aștepte mult timp până când Verstappen să se plaseze ușor și comod pe 1, Perez pe 2 iar Sainz văzându-se în pericol din cauza lui Russel. Așa că Red Bull au continuat cursa relaxați, în timp ce în spate aveau loc lupte intense în midfield.
Alex Albon a avut o cursă nemaipomenită, reușind să creeze un “tren”, cum se zice în F1, de boliduri care nu au putut să-l întreacă. Williams-ul condus de el a fost foarte rapid pe porțiunile drepte ale Spa, ceea ce însemna că nici McLaren lui Norris, nici AlphaTauri lui Tsunoda, nici Alfa Romeo lui Zhou și nici Aston Martin lui Stroll nu putut intra în top 10.
Legendarul Alonso a mai demonstrat o dată cât de capabil pilot e, chiar dacă e de două ori mai în vârstă decât o bună parte din rivalii săi. La 41, Alonso demonstrează că nu e decât o cifră, reușind de câteva ori la rând nu doar să se apere ca un leu, dar și să cucerească teren bun în raport cu alții. Deși pe radio se auzea cum roagă echipa să nu-l saboteze în favoarea lui Ocon, atât Alonso cât și Esteban au trecut linia de finish pe locurile 5 și 7. Încă un grand prix dureros pentru fanii McLaren, inclusiv subsemnatul, pentru că anul acesta ne-am dorit foarte tare să fim pe locul 4 în campionat. Se pare că totuși Alpine aproape și-au garantat această poziție, împreună cu milioanele care le revin pentru clasament.
Pe final v-am lăsat noutățile din sport. Daniel Ricciardo a rămas fără contract pentru anul 2023, după ce McLaren au decis să îl înlocuiască înainte de expirarea acestuia. Așa că Dani a dus acasă câteva zeci de milioane pentru că nu va conduce bolidul papaya la anul. În același timp, Oscar Piastri a creat o mare debandadă pe paddock, după ce a semnat cu McLaren în timp ce avea obligațiuni față de Alpine. Ce se va întâmpla cu Piastri vom afla după hotărârea unui comitet intern al FIA.
Audi a anunțat oficial că vor participa în cursa de Formula 1 începând cu 2026. Zvonurile susțin că germanii vor cumpăra 75% din Sauber, astăzi Alfa Romeo. Iar cei din urmă au anunțat că se retrag la finele anului viitor. Se mai așteaptă ca Porsche să cumpere jumătate din RB Power Trains, partea de motoare a companiei care deține echipa Red Bull Oracle. O vară plină de bârfe, noutăți, scandaluri și, în calitate de fan, sper ca și toamna să fie una la fel de entertaining.