
„Eu, în acest caz, sunt cu Isus Hristos”. Despre primul și ultimul președinte al URSS, în termeni mai puțin politici (FOTO, VIDEO)
A plecat unul dintre oamenii care au marcat istoria în ultimii 100 de ani, Mihail Gorbaciov. În spațiul post-sovietic, rolul istoric al fostului președinte al URSS este evaluat în mod ambiguu. Unii îl consideră o figură politică remarcabilă, care a reușit să dărâme un sistem totalitar puternic, alții îl învinuiesc pentru prăbușirea sistemului și chiar pentru toate necazurile actuale ale Federației Ruse. A promovat perestroika, datorită lui a căzut zidul de la Berlin și s-au unificat cele două Germanii, a introdus legea antialcool, a frânat goana înarmării, a fost protagonistul destrămării Uniunii Sovietice și al liberalizării pieței în spațiul URSS, a ridicat cortina de fier și a promovat pacea... a fost... Despre Mihail Sergheevici Gorbaciov, în termeni mai puțin politici, de ce s-a filmat în reclame, ce bancuri se spuneau despre el, ce vorbe de-ale liderului au devenit citate, cum era poreclit în popor și de ce americanii erau gata să-i retușeze pata pe care o avea din naștere, citiți în continuare.
・
Laureat al Premiul Nobel pentru Pace
În 1990, Gorbaciov a devenit laureat al Premiului Nobel pentru Pace, „pentru contribuția sa la reducerea tensiunilor internaționale și la implementarea politicii de „glasnost”.
Consiliul Nobel s-a referit, în primul rând, contribuția pe care a avut-o Mihail Gorbaciov la căderea zidului Berlinului şi la desprinderea statelor din Europa de Est de sistemul socialist. La fel de important în decizia evaluatorilor a fost şi rolul lui Gorbaciov în încheierea războiului din Afganistan. În conflict muriseră peste 15.000 de soldaţi sovietici şi 1,25 milioane de locuitori ai Afganistanului. Sute de mii de militari şi civili îngroşeau statistica victimelor, suferind diferite mutilări în urma conflagraţiei.

sursa foto: ok.ru
Mihail Gorbaciov și-a ținut prelegerea, în capitala norvegiană Oslo, abia în data de 5 iunie 1991 și a încheiat-o cu următoarele cuvinte: „Prin acordarea Premiului Nobel, am văzut o înțelegere a intențiilor mele, a aspirațiilor mele, a obiectivelor transformării profunde a țării care începuse deja, a ideilor de gândire nouă și a recunoașterii angajamentului meu față de realizarea pe cale pașnică reformei numită „perestroika”. Pentru aceasta le sunt recunoscător membrilor Comitetului și vreau să îi asigur că, dacă le-am înțeles corect motivele, ei nu s-au înșelat.
Ce spuneau pe atunci liderii lumii despre Gorbaciov
Cu siguranță, personalitatea primului președinte al URSS, dar, mai ales, politica promovată de Gorbaciov la moment nu puteu rămâne neobservate și necomentate de liderii politici de pe atunci. De la precauție și neîncredere, până la admirație și încurajare. Iată câteva dintre citate:
„A fost Armand Hammer... S-a întâlnit cu Gorbaciov tete-a-tete. Este convins că Gorbi nu seamănă deloc cu foștii lideri sovietici și că se poate discuta cu el. Sunt prea sceptic, ca să cred în astfel de lucruri”.
(Ronald Reagan, al 40-lea președinte al SUA, după c e Gorbaciov a devenit Secretar General al Partidului Comunist. 11 martie, 1985)

„Trebuie să recunoaștem că președintele Gorbaciov a realizat lucruri uimitoare, iar scopurile politicii sale de „glasnost”, „perestroika” și democratizare sunt, de fapt, libertatea, democrația și libertatea economică”.
(George W. Bush, al 41-lea președinte al Statelor Unite, când Gorbaciov a anunțat despre perestroika. 27 ianuarie, 1987)
„Ceea ce va rămâne după Gorbaciov, este faptul că el a lichidat comunismul, parțial involuntar, dar de facto l-a lichidat. Fără violență. Fără vărsare de sânge”.
(Helmut Kohl, cancelar german 1982-1998, când a căzut zidul de la Kremlin. 9 noiembrie, 1989)
„Respect și apreciez tot ceea ce a făcut. După lovitură de stat, când Gorbaciov și-a dat seama că economia de piață și comunismul și nu pot coexista, relațiile noastre s-au îmbunătățit, s-au apropiat. Dacă ar fi fost așa de la bun început, totul ar fi fost mult mai ușor.”
(Boris Elțin, primul președinte al Federației Ruse, când a preluat de la Gorbaciov o parte din atribuții. August-decembrie, 1991)
O palmă „din supărare” și o împușcătură din partea unui bolnav
În aprilie 1996, în cadrul turneului său electoral la Omsk, Gorbaciov, care a decis să candideze la președinția Rusiei, a primit o palmă de la un șomer. Acesta a spus, mai târziu, că „este supărat pe Gorbaciov”. Atunci, liderul de la Kremlin a calificat incidentul drept atentat la viața sa. Probabil după asta, Gorbaciov a decis nu se mai întoarcă în politică, scrie aif.ru. Mai târziu, în cartea sa „După Kremlin”, el l-a acuzat pe Vladimir Jirinovski, precum că acesta l-ar fi trimis pe provocator. Ulterior, Jirinovski l-a amenințat pe Gorbaciov cu judecată pentru calomnie, după care, cazul a fost dat uitării.
Un adevărat atentat la viața lui Mihail Gorbaciov totuși a avut loc, la 7 noiembrie 1990, la Moscova, chiar în Piața Roșie. În timpul unei parade, cu ocazia aniversării a 73 de ani de la Revoluția din Octombrie, ultima, de altfel, din istoria Uniunii Sovietice, un oarecare Alexandr Șmonov a încercat să-l împuște pe Gorbaciov cu o pușcă de vânătoare. Acesta a fost dezarmat și reținut. Ulterior, el a declarat că a recurs la acest gest, pentru că l-a considerat pe președinte responsabil pentru moartea oamenilor în timpul revoltelor de la Tbilisi din aprilie 1989 și de la Baku din ianuarie 1990. Până la urmă, Alexandr Șmonov a fost declarat bolnav psihic și trimis la tratament obligatoriu, care a durat până în iunie 1995.
sursa foto: lenta.ru (reținerea lui Alexandr Șmonov)
Raisa...
Fostul președinte și Raisa Maximovna s-au cunoscut în anii de studenție. S-au căsătorit în 1953, iar, după absolvire, s-au mutat împreună în Caucazul de Nord. În 1957 s-a născut fiica lor, Irina.
Raisa Maximovna a fost o adevărată primă doamnă, prima, de altfel, din istoria țării. Instruită, elevată, cu bun gust, capabilă să țină o conversație fluentă în limba engleză, s-a remarcat pe fundalul predecesoarelor ei. Ea l-a însoțit pe Mihail Gorbaciov în vizitele lui de lucru și în călătoriile peste hotare. În 1999, soția lui Gorbaciov a fost diagnosticată cu leucemie și, în ciuda eforturilor medicilor, a murit pe 20 septembrie 1999, la vârsta de 67 de ani, într-o clinică germană, unde era tratată.
Cuplul a fost de nedespărțit până la moartea lui Raisa Maximovna, iar plecarea ei a fost o lovitură uriașă pentru Mihail Sergheevici.

Întrebat de jurnaliști despre starea sa emoțională, Mihail Gorbaciov spunea, într-un interviu:
„Eu nu mă simt singur sau abandonat. Sunt singur, doar pentru că nu este Raisa"
Interviu pentru ziarul Komsomolskaia Pravda, 2 martie 2019
Autor:
Poreclele liderului
Cu siguranță, toți liderii politici din lume au câte o poreclă - oamenii, de obicei, aleg să-i supranumească, în funcție de calitățile lor, viciile sau alte particularități. Liderii sovietici au avut și ei porecle, iar Gorbaciov, în acest sens, nu a fost o excepție.
Probabil, cel mai cunoscut nume atribuit fostului lui Gorbaciov este „Gorbi”, acesta având, mai curând, o încărcătură semantică de afecțiune.

sursa foto: en.m.wikipedia.org
În popor, lui Mihail Gorbaciov i se mai spunea „Cocoșatul” (Горбатый), de asemenea, un derivat de la numele său, ori „Însemnatul„ (Меченый), cu aaluzie la semnul din naștere pe care-l avea pe cap.
Pata din naștere și de ce americanii erau gata s-o retușeze în poze
O trăsătură distinctivă, a lui Mihail Gorbaciov, datorită căreia devenea imposibil să-l confunzi cu cineva, era un semn mare, din naștere, pe capul său. În perioada sovietică, acest lucru a stârnit mai multe situații ridicole - pe portretele oficiale ale membrilor Biroului Politic de artunci, pata era retușată, în timp ce în secvențele video, în care apărea Gorbaciov, aceasta era perfect vizibilă. Odată cu venirea lui Gorbaciov la putere, s-a renunțat la această practică de retușare, iar pozele au început să fie publicate fără ajustări.
Mai mult înteres stârnește însă un document de arhivă, publicat în 2020, pe site-ul Departamentului de Stat al SUA, care conține fragmente din documente de lucru pregătite de diplomații americani pentru discuțiile cu ministrul sovietic de externe de pe atunci, Andrei Gromîko (anul 1985). În una dintre tezele glumețe se spune că, „dacă sovieticii se declară dispuși să demonteze toate instalațiile SS-20 (sisteme de rachete cu rază medie de acțiune), atunci suntem gata să regtușăm în fotografiile americane semnul din naștere al lui Gorbaciov”.

sursa foto: otvet.mai.ru
Dar asta nu e tot - semnul a devenit obiectul unei atenţii deosebite din partea oamenilor superstiţioşi, care afirmau că anume această pată din naștere semnifică faptul că la cârmă a venit omul care va răsturna lumea.
Iar, din domeniul absurdului, se vehiculează că, în perioada sovietică, exact când a venit Gorbaciov la putere, ar fi existat un îndrumar cu recomandări pentru pictori cum să deseneze și ce dimensiuni trebuie să aibă semnul lui Gorbaciov pe portrete.
Filmările pentru reclame. De ce?
În 1997, Mihail Gorbaciov s-a filmat într-un spot publicitar! Era o reclamă pentru lanțul de pizzerii Pizza Hut. În acel moment, popularitatea lui Gorbaciov în Rusia era la pământ, în timp ce în Occident el era destul de popular.
Videoclipul a fost filmat la Moscova, dar a fost gândit pentru publicul din afară. Bugetul acestuia a fost de un milion de dolari, din care partea cea mai mare a constituit onorariul lui Gorbaciov. Mihail Sergheevici a cheltuit banii câștigați ca să achiziționeze o clădire pentru biblioteca Fundației Gorbaciov.
Subiectul videoclipului este foarte simplu. Gorbaciov și nepoata sa Xenia trec prin Piața Roșie, ajung la o pizzerie, unde este o familie numeroasă, care îl recunoaște. „Din cauza lui, avem un dezastru economic”, strigă tatăl. „Datorită lui, avem șanse și oportunități”, răspunde fiul. Bunica pune capăt disputei: „Datorită lui avem Pizza Hut”! Acest argument se dovedește a fi decisiv pentru tatăl familiei, el ridică un pahar de cola și strigă: „Pentru Gorbaciov!” Întreaga pizzerie repetă: „Pentru Gorbaciov!” Mihail Serghevici zâmbește și le mulțumește tuturor.
Totuși, asta nu a fost unica apariție a lui Gorbaciov în reclame. În 2007, casa franceză de modă Louis Vuitton l-a fotografiat pe Mihail Gorbaciov într-o campanie publicitare despre călătorii, pentru Art du Voyage (Arta de a călători). Fotografia a fost publicată ulterior în Vogue.

În imagine apare bătrânul și elegantul Gorby, care călătorește într-o mașină scumpă cu o geantă de călătorie Louis Vuitton, sugerând că meritul său a fost că poporul sovietic a putut, în sfârșit, să călătorească liber. Onorariul pe care l-a ridicat Gorbaciov pentru această poză a rămas secret.
În 2021, șeful serviciului de presă al Fundației Gorbaciov, Pavel Palajcenko, a declarat că Gorbaciov a participat la filmările publicitare, deoarece avea nevoie de fonduri pentru a implementa proiectele sociale pe care le gestionează. „Două campanii publicitare, la care a participat Mihail Sergheevici, au fost legate de nevoia de a finanța organizațiile pe care le conducea - Fundația Gorbaciov și Crucea Verde Internațională”, a spus Palajcenko.
Dar a existat și o a treia reclamă cu Gorbaciov, filmată în 2000, mai puțin cunoscută decât celelalte două. Este vorva despre un spot publicitar pentru Căile Ferate Naționale Austriece (OBB). În acest videoclip, fostul lider de la Kremlin este laconic. Doar exclamă de mai multe ori „Perestroika!”, admirând calitatea căilor ferate și a trenurilor austriece.
Așa e realitatea - poporul face bancuri pe seama liderilor săi. În perioada socialistă erau timpuri, când pentru un banc spus pe seama „mai marelui” puteai înfunda pușcăria sau, în cel mai bun caz, înhățai o mustrare aspră la locul de muncă. Pentru bancurile spuse despre exponenții puterii, pe la bucătării, vecinii și rudele se trădau reciproc.
Odată cu venirea lui Gorbaciov la putere, în cele mai colorate tradiții de „glasnost”, oamenii încetează treptat să mai ascundă perlele creației populare. Mai mult, chiar Mihail Gorbaciov avea un simț al umorului foarte bun. Se spune că știa toate bancurile despre el și chiar le povestea cu plăcere. Iată două dintre bancurile populare în epoca gorbaciovistă:

S-au întâlnit, într-o zi, Gorbaciov, Bush și Mitterrand să discute despre salariile pe care le primesc oamenii în țările lor. Mitterrand spune: „În Franța muncitorii primesc două mii de franci. O mie o achită pe apartament, mâncare, întreținere, iar ce fac ei cu cealaltă mie, nu e treaba mea. ”Muncitorii SUA câștigă două mii de dolari. O mie, desigur, o dau pe casă, mâncare, taxe, iar pe ce cheltuie cealaltă mie de dolari, nu e probleme mea”, spune Bush. Da de colo și Gorbaciov: ”Da la noi oamenii primesc cinci sute de ruble. De unde mai iau alte o mie cinci sute - e problema lor”.
Autor:
Vine Gorbaciov într-o vizită de lucru în SUA și solicită să vadă cum trăiesc americanii simpli. Într-un magazin vede o coadă mare și întreabă de însoțitor, bucuros: ”Aha, deci și în america sunt rânduri?!” ”Noi, domnule Gorbaciov, am făcut totul pentru a vă face să vă simțiți ca acasă!”, a răspuns americanul.
Autor:
„Gorbaciov este un băiat bun”. Citatele care au devenit proverbiale
Abilitățile oratorice ale lui Mihail Sergheevici, dar și modul în care pronunța cuvintele, au fost adesea criticate, dar și mai des au devenit sursă de inspirație pentru parodiști. Cu toate acestea, spre deosebire de alți lideri ai URSS, Gorbaciov își ținea discursurile într-o manieră vioaie și foarte deschisă. Vorbea mult cu mulțimea, gesticula copios, nu avea nevoie de foaie, iar asta îl aducea mai aproape de popor.
Gorbaciov s-a remarcat, inclusiv pentru că abuza de cuvintele-cheie „uscorenie”, „perestroika”, „glasnost”. Maniera în care transmitea gândurile și ideile a devenit celebră, iar multe dintre cele spuse de liderul de la Kremlin au ajuns citate proverbiale. Iată unele dintre acsetea:
* "Fiecare, la locul său, trebuie să-și facă lucrul conștiincios și sincer, asta înseamnă toată perestroika! Că toată lumea mă întreabă "ce este perestroika?", "ce este perestroika?"
* „Reformele trebuie să le termine cel care le-a început. Dar le-am început eu!”
* "Prin asta trebuia de trecut. Luați orice întrebare: proprietate, glasnost, soț și soție, sau femeie și bărbat. Toate acestea le-am abordat - Gorbaciov este vinovat de toate. Dar era imposibil să mai continue așa".
* „De putere trebuie să te ții cu cap”.
* „Și, la drept vorbind, ne așteptam ca Occidentul șă ne poarte în brațe. Dar nu! Aceasta este o iluzie, o utopie, nimeni nu va purta pe nimeni nicăieri”.
*„În acest caz, eu sunt cu Isus Hristos. El a fost primul socialist. Și aici n-ai ce-i face”.

*"Istoria este o doamnă capricioasă și este greu de spus ce va desena ea acolo. Dar vreau să-o previn că, în general, Gorbaciov este un băiat bun."
(citatul lui Gorbaciov, din interviul pentru postul de radio KommersantFM, 14 martie 2011)
Autor:
Mihail Gorbaciov va fi înmormântat la cimitirul Novodevicie, alătiri de soția sa.