
Și-a plămădit visul din copilărie într-o afacere coaptă în cuptor: Cum reușesc plăcintele de la Ungheni să adune rânduri de cumpărători(FOTO)
Aroma plăcintelor proaspăt scoase din cuptor este prima care învăluie centrul orașului Ungheni dimineața. Cu brânză, vișină, varză, bostan sau carne, acestea nu reușesc să se răcească, pentru că, plăcintăria Mariei Cladicov și-a adunat deja clienți fideli. Secretul e mai mult decât simplu - aluatul care include apă, făină, sare și atât. Ah, da…rețeta mai are un ingredient - multă pasiune pentru îndeletnicirea care se trage din copilărie, ne spune antreprenoarea.
・
„Lucrăm cu cea mai bună făină și nu folosim drojdie. Nimeni nu ne crede, dar rețeta e foarte simplă. Secretul e în mașina care plămădește aluatul”, spune Maria.

Afacerea s-a dezvoltat cumva firesc. Familia Mariei, când ea era încă o copilă, era cunoscută în satul de baștină pentru plăcintele gustoase care se coceau la comandă. Ajutându-și părinții, femeia s-a pomenit că a îndrăgit arta gustului. În timp, una dintre cele trei plăcintării a companiei „Colmirand” s-a deschis și în orașul Ungheni, iar în cei cinci ani produsele din aluat au reușit să cucerească consumatorii locali.
„Noi nu apelăm la niciun fel de reclamă. Oamenii află despre noi de la alți oameni. Mulți vin pentru că am fost recomandați. Alții aduc cu sine pe cineva care mai apoi devine cumpărătorul nostru”, spune cu mândrie femeia, sigură de calitatea produselor.


Pandemia și-a spus și ea cuvântul. Restricțiile au tăiat din profit, iar antreprenoarea s-a pomenit la un pas de-ași pierde angajații. Însă și aici intuiția nu i-a jucat festa. În loc să reducă din producției sau din echipă, Maria a decis să diversifice gama de produse. Și nu a dat greș.

Pe lângă plăcinte, am început să facem colțunași care sunt produși manual, exact ca acasă. Tot dintr-o glumă, dintr-o încercare, am început să facem tăieței. Și aceasta a luat amploare. Am început să facem clătite - la acestea deja nu facem față, cât de mare este cerința. Mai mult nu le avem decât le avem.
Maria
Autor:

Așa a reușit să-ți mențină afacerea și, mai ales, cei șapte angajați. Munca le este ușurată de tehnica performantă. Și dacă la început ustensilele erau de mâna a doua, acum afacerea înflorește datorită suportului european. În 2020, Maria Cladicov a participat la concursul de granturi pentru sectorul privat, lansat de Programul EU4Moldova:Regiuni-cheie. A beneficiat de un grant în valoare de 14.547 de euro din care a achiziționat toate cele necesare pentru brutăria sa.

„Am aplicant la proiect dintr-o glumă, n-am crezut că o să câștig. Mai era o zi până la expirarea termenului. Am zis să încercăm și a fost cu noroc. În felul acesta am achiziționat utilaj nou. Mașina de tăieței - înainte îi făceam manual, iar acum doar programăm comanda, iar ea lucrează și așa putem face cantități mari. Cuptorul coace foarte bine, malaxor care plămădește, congelatoare - unul fiind cu șoc termic care ne ajută în 10 minute să înghețăm o cantitate mare de colțunași. Dar oricum avem nevoie de forță de muncă, oamenii nu-i înlocuiește nimeni”, spune Maria.




Deocamdată, plăcintele de la Ungheni pot fi cumpărate doar local. Antreprenoarea spune că Chișinăul nu este tocmai piața cea mai atractivă, afacerea bucurându-se de succes la ea acasă. În plus, Maria este mamă a patru copiii și își pune mare preț pe timpul său.


Și nu e doar șefă care gestionează o afacere, antreprenoarea lucrează cot la cot cu echipa sa: „Muncesc în rând cu angajații, de la 7:00 la 18:00. Să știți că afacerea merge acolo unde și administratorul este implicat”, e convinsă Maria.

Noi de scris am mai scrie, dar am fost invitați la plăcinte... La plăcinte înainte.
