Cât costă să pregătești copilul de școală. Elev împlinit egal părinte fericit

Cât costă să pregătești copilul de școală. Elev împlinit egal părinte fericit

De scumpirile înregistrate nu doar la nivel național, dar și internațional, a fost afectat și bugetul pe care familiile îl alocă pentru pregătirile de școală, acesta dovedindu-se a fi insuficient pe ultima sută de metri.  Unii părinți vânează prețuri mai mici, în timp ce preferința altora este îndreptată către spațiile organizate, care îi scutesc de mai multe drumuri. Produse de birotică, papetărie, dar și haine pot fi găsite, în această perioadă, atât la târgurile pentru școală, cât și în supermarketuri, iar în funcție de locație diferă varietatea produselor și calitatea lor. În urma unei analize a prețurilor pe piață, am estimat că pentru a pregăti un copil de școală cu strictul necesar și de la zero, este nevoie de minim 4.000 de lei. Aflați în articolul de mai jos unde lasă cei mai mulți bani părinții și cum variază prețurile.

Strictul necesar pentru a umple ghiozdanul. Cantitatea sau prețul fac ghiozdanul greu?

Într-un supermarket pentru a face cumpărăturile, care ar umple ghiozdanul unui elev, ar trebui să aveți pregătită suma de cel puțin 340 de lei. Chiar dacă nu vă veți alege și cu un ghiozdan, strictul necesar pentru a-l umple poate fi procurat. 

În magazinele de birotică și papetărie, pentru a face plinul ghiozdanului, veți avea nevoie de 759,95 lei. Iar prețul unui rucsac, în funcție de calitate, dimensiune și materialul din care este confecționat este de la 750 de lei în sus. 

Cea mai grea alegere, dar și cea mai costisitoare, este cea a penarului. Prețul acestuia variază de la 27,5 lei la 59,50 lei și chiar mai mult, în marketuri, și aproximativ 90 de lei costă în magazinele specializate. Bineînțeles, că există opțiuni mai ieftine, spre exemplu, cel din plastic la 30 de lei, și mai scumpe - până la 189 sau chiar 325 de lei.

Pentru a face plinul penarului, găsiți pixuri de la 2 - 5 lei și până la 15 sau 30 de lei în magazinele de birotică, iar pentru un creion simplu ar trebui să dați alți 5 - 6 lei. 

În ghiozdan vom pune trei caiete de matematică și trei în linie de 24 de foi, câte trei de fiecare fel de 12 foi și câte două de 60 de pagini, ceea ce reprezintă 80,6 lei subsumat în supermarketuri și 162 de lei la magazinele specializate. 

Copiii sunt conștiincioși atunci când vine vorba de pregătirea pentru școală, astfel încât nu lasă uitării materiile artistice. În acest sens, un album de desen de 40 de foi îl găsiți la prețul de 29,95 - 36,40 lei. Acuarelă cu șase culori - la 20,80 lei și pensule - la 27,45 lei sunt în supermarketuri, și cu 16,95 lei - la magazinele specializate, iar pensule de la 26,95 lei la 48,95 lei. 

În supermarket, setul format din 12 creioane colorate este la 14,95 lei, iar cel din carioci - 16,30 lei. Plastilina care conține zece culori costă 29,70 lei. În locurile axat pe articolele de birou, creioanele colorate și carioce costă de la 54,95 lei, iar prețul poate ajunge la peste 150 de lei, având o gamă largă de mărci. Pentru zece culori de plastilină veți lăsă 37,95 lei și, în ultimul rând, ca să nu întâlnească impedimente procesul de creație, veți avea nevoie de o foarfecă și 17,95 de lei în plus sau mai mult, peste tot. 

Nu trebuie lăsate uitării hârtia și cartonul colorat. Setul din 16 hârtii colorate este 11,95 lei, iar 7 foi de carton costă 19,95 lei, la magazinele specializate. Opt foi de hârtie colorată pot fi găsite în supermarketuri la prețul de 11,50 lei, iar cartonul la 22,95 lei.

La târgurile pentru școală, prețurile nu diferă foarte mult, totuși, în unele cazuri, pot fi găsite și produse pentru un buget mai mic. Astfel, pentru a echipa elevul cu ghiozdan, părinții trebuie să aloce minim 350 de lei din bugetul lor, iar prețul crește până la 1.500 de lei. Pentru un penar și toate rechizitele necesare, două pixuri, două creioane simple, radieră și corector, vor fi scoși din buzunar aproximativ 130 de lei. 

Prețul la caiete la iarmaroc este mai mic decât în locațiile menționate anterior, prin urmare pentru șase caiete de 12 foi, șase de 24 și patru de 60, va fi necesară suma de 60 de lei.

Pentru creioane colorate și carioci, acuarelă și pensule pentru desen, plastilină și foarfecă va fi necesară suma de 136 de lei. La care se adaugă hârtia și cartonul colorat, albumul pentru desen care reprezintă alți 65 de lei. 

Prin urmare, pentru a fi pregătit de școală un copil la târg, veți avea nevoie de 400 de lei aproximativ, fără a include prețul ghiozdanului. Avantajul cu care vin aceste iarmarocuri pentru părinți, este posibilitatea de a negocia, astfel pe alocuri unii reușesc să obțină mici reduceri, care sunt semnificative pentru bugetul lor. 

Prețul bucuriei pe care părinții o oferă copiilor. Cât costă ținuta școlarilor

După o vară călduroasă, somn pe săturate și mâncare aleasă, rezultatul este vizibil în toamnă. Astfel cămășile nu-i mai ajung, pantalonii sunt prea scurți, fustele micuțe, iar pantofii au devenit brusc ca cei ai Cenușăresei. Cu toate acestea, tradiția spune că la 1 septembrie, elevii trebuie să aibă o ținută festivă de școală sau cel puțin să fie îmbrăcați în  alb-negru. Motiv pentru care, pe ultima sută de metri, părinții caută să reîmprospăteze garderoba școlarilor. 

În centrele comerciale, pentru ținuta unei fetițe va trebui să scoateți din buzunar aproximativ 1.750 de lei, iar pentru băieți - 1.300 de lei. 

Defalcată, această sumă presupune: 490 de lei pentru fustă, 250 de lei pentru cămașă, 35 de lei pentru ciorapi, 900 de lei pentru pantofi și alți 50 -100 de lei pentru agrafe sau fundițe. Părinții sau fetele care preferă sarafan, îl vor găsi, în centrele comerciale, de la 650 de lei în sus. 

Cheltuielile nu sunt considerabil mai mici pentru părinții care își pregătesc de școală băiețeii. Pentru ei o cămașă costă în jur de 340 de lei, iar pantalonii - aproximativ 450 de lei. Pantofi din piele pot fi găsiți la prețul de 500-700 de lei. Setul de școală pentru băieți începe de la 1150 de lei. 

La iarmaroace, o fustă pentru școală poate fi găsită la prețul de 360 de lei, iar pantalonii pentru băieți - la 450 - 500 de lei. Cămașa pentru fetițe costă 285 de lei, iar cea pentru băieți este în jur de 300 de lei. Pentru un sarafan ar trebui să scoateți din buzunar de la 430 de lei în sus. 

Părinții care aleg seturi deja pregătite pentru școală, ar trebui să aloce minim 900 sau 1.000 de lei. În funcție de calitatea și materialul pantofilor, prețul variază de la 350 - 400 de lei și până la 900 de lei. 

La final, ținuta unei domnișoare costă 1.200 de lei, la care se mai adaugă aproape 60 de lei pentru accesorii. Prețul vestimentației unui elev, la târgul pentru școală, este de 1.150 de lei. 

Cheltuieli voluntare pentru a oferi o formă palpabilă urărilor oferite profesorilor 

Imaginea de pe străzi a copiilor care merg dis-de-dimineață la festivitatea de deschidere în prima zi de școală nu s-a schimbat, aceștia încă mai pot fi recunoscuți pe străzi nu doar după modul în care sunt îmbrăcați, ci și după buchetul de flori mai mare decât ei. 

Forma de atenție palpabilă oferită profesorilor, în semn de urare, deși voluntară, este în continuare practicată în Republica Moldova. În acest an, un buchet din 3 fire de crizanteme costă 120 de lei, în timp ce unul din trandafiri pitici - 45 de lei. Un coș cu flori este aproximativ 100 - 120 de lei. Pentru buchetele luate de la bătrâni pe stradă va trebui să aveți 60 - 80 de lei. 

Dulciurile nu vă reduc din cheltuieli. Pentru o cutie de bomboane sau ciocolată tabletă veți scoate de buzunar în jur de 50 - 100 de lei. 

Aceleași pregătiri, dar departe de casă. Cheltuielile înainte de școală ale moldovenilor din diasporă

Pregătirile pentru școală nu le dau bătăi de cap doar moldovenilor de aici, ci și celor din diaspora. Aflându-se cu un picior în noul an școlar, ei încep să suplinească stocul de caiete și rechizite ale copiilor lor.

Potrivit răspunsurilor oferite pentru AGORA, în Germania, Franța și Marea Britanie, cheltuielile pentru rechizite variază în jurul sumei de 50 de euro, fără ghiozdan, și alți 50 de euro pentru încălțăminte sau haine. 

„Statul ne-a alocat 350€ pentru a pregăti copilul să meargă în clasa întâi. Acest suport financiar crește în fiecare an, în funcție de vârsta și nevoile copilului. Sunt regiuni în care toate rechizitele sunt oferite de către primărie, noi am cheltuit pentru ele 50€.”, spune o moldoveancă stabilită în Franța.

„Pentru adidași și pantofi am dat 50£. Uniforma m-a costat în jur de 60£ și include două maiouri polo, trei cardigane, o fustă și o rochie. Rechizitele nu le procurăm noi”, ne relatează din Marea Britanie o altă doamnă. 

Comparativ cu Republica Moldova, sunt prețuri mai ridicate, deși nu considerabil. Calculele părinților menționați mai sus sunt făcute în urma unor nevoie concrete, în timp ce totalul estimat de noi este în urma analizei pieței. În funcție de vârstă, nevoi, bugetul de care dispun și școala în care învață, variază și suma finală cheltuită. Fie că sunt amânate pentru mai târziu, fie că sunt realizate pe parcurs, până în final aceste cumpărături nu pot fi evitate. 

Olga Scripnic, stagiară AGORA

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Circa 340 mii copii au mers la școală. Acest număr este cu trei mii mai mult decât anul trecut

Circa 340 mii copii au mers la școală. Acest număr este cu trei mii mai mult decât anul trecut

Autoritățile municipale dau asigurări că până la sfârșitul lunii septembrie vor fi reparate acoperișurile școlilor și grădinițelor distruse de ploi

Autoritățile municipale dau asigurări că până la sfârșitul lunii septembrie vor fi reparate acoperișurile școlilor și grădinițelor distruse de ploi

Elevii vor studia cu prezență fizică. Gîlca: Nu avem temeri pentru începutul anului școlar

Elevii vor studia cu prezență fizică. Gîlca: Nu avem temeri pentru începutul anului școlar

Advertoriale
„Bucură-te de moment. Noi ne ocupăm de restul”. De Ziua Internațională a Cafelei, Julius Meinl plantează arbori în numele partenerilor

„Bucură-te de moment. Noi ne ocupăm de restul”. De Ziua Internațională a Cafelei, Julius Meinl plantează arbori în numele partenerilor

Servicii de recrutare cu garanție de la DAD Human Capital

Servicii de recrutare cu garanție de la DAD Human Capital

Cauți un job în IT? Vezi care sunt primii pași pentru a deveni un specialist în domeniu

Cauți un job în IT? Vezi care sunt primii pași pentru a deveni un specialist în domeniu

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • DESCIFRAT| (IN)Siguranța din mijlocul protestelor sau șirul neregulilor din Orășelul Schimbărilor. Invitați: Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu și directorul executiv API, Petru Macovei
  DESCIFRAT| (IN)Siguranța din mijlocul protestelor sau șirul neregulilor din Orășelul Schimbărilor. Invitați: Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu și directorul executiv API, Petru Macovei
 • DESCIFRAT| Distribuirea lemnelor de foc sau drumul celor 5 metri ster: De la lista întocmită de primării, la stocurile care se golesc (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Cristina Tocari, tânăra care a revenit din Franța pentru a transforma plasticul în bijuterii (VIDEO)
 • DESCIFRAT| Meniul preșcolarilor, între posibilități și necesități (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Nicolai Croitoru: „Pot să mă mândresc că echipa mea e formată practic în proporție de 80% din persoane revenite de peste hotare”(VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Gazul metan se scumpește cu cinci lei. Iată prețul afișat de Transautogaz și argumentul companiei
 • 2
  Partidul Șor reia protestele în centrul Chișinăului. Cu muzică, scenă și pancarte, oamenii vin organizat din mai multe raioane (LIVE)
 • 3
  Alertă în România: Avarie la golirea de fund a Barajului Lacului Piscicol Tăul Mare. Sute de oameni evacuați din zonă și zeci de unități de tehnică în lucru
 • 4
  Ziua Națională a Vinului: Cum a fost atmosfera din PMAN sâmbătă (FOTO/VIDEO)
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.