Pentru completarea pachetului agricol este necesar să fie găsită soluția optimă de creditare preferențială a fermierilor și majorarea fondului de subvenționare. La celelalte măsuri s-au găsit soluții care să satisfacă agricultorii.
Pe 7 iunie a avut loc ultima ședință a comisiei speciale pentru elaborarea și aprobarea de către Parlamentul Republicii Moldova a pachetului de modificări legislative în vederea susținerii agricultorilor. Totuși la finalul ședinței nu a putut fi luată o decizie în ceea ce privește majorarea fondului de subvenționare și creditarea în condiții preferențiale a agricultorilor.
„În situația când sectorul agricol este decapitalizat, nu au fost identificate mecanisme reale care ar soluționa problema majorării fondului de subvenționare și creditării agricultorilor. Pe celelalte subiecte cu anumite rezerve și compromisuri am găsit un consens și sper ca până la 15 iulie aceste proiecte să fie votate. Mă refer la cota zero la impozitul pe profitul agricultorilor, schimbarea metodologiei de calculare a prețului la produsele petroliere, dreptul agricultorilor de a importa motorină pentru consum propriu și altele. Săptămâna viitoare vom analiza rezultatele obținute și vom lua decizia referitor privitor la acțiunile ulterioare. Ni s-a propus să așteptăm formarea unui nou guvern pentru soluționarea tuturor problemelor, dar pentru noi este importantă fiecare zi” a declarat Alexandru Slusari, Preşedintele Uniunii Producătorilor Agricoli, UniAgroProtect.
Totodată Președintele Parlamentului, Andrian Candu aformă că „marea restanță a rămas majorarea fondului de subvenționare în agricultură, care nu este posibilă prin rectificarea bugetului odată cu numirea unui nou guvern. Mai rămâne să facem consumări cu finanțatorii internaționali în ceea ce privește creditarea preferențială a agricultorilor. La celelalte proiecte am găsit soluții și le vom pune pe agenda Parlamentului. Cei de la zootehnie au fost de acord ca TVA-ul să rămână 20%, dar să fie întreprinse măsuri de salvgardare a acestei ramuri. În ceea ce privește formarea prețului la petrol, ca referință se vor lua cotațiile Platt’s, iar marja de profit va fi stabilită și revizuită de ANRE. Am fi vrut să oferim mai mult agricultorilor, dar avem limite în acest sens.”
Amintim că pachetul agricol prevede anularea impozitului pe venit și reinvestirea profitului obținut în dezvoltarea propriei afaceri din domeniul agricol, crearea unui mecanism de creditare profitabilă pentru agricultori, simplificarea și majorarea fondului de subvenționare. Modificarea modalității de calcul a prețurilor la produsele petroliere și posibilitatea ca producătorii agricoli să importe produsele petroliere direct de la rafinării. Schimbarea prevederilor din legislație astfel încât mai multe produse agricole să beneficieze de rata redusă la TVA și crearea unui consiliu de supraveghere cu participarea agricultorilor, care să monitorizeze alocarea fondurilor destinate agriculturii.