Primăria versus Guvernul. Responsabilii rămân pasivi și anul acesta în privința ambroziei și pasează atribuțiile între ei

Primăria versus Guvernul. Responsabilii rămân pasivi și anul acesta în privința ambroziei și pasează atribuțiile între ei

În fiecare an, autoritățile fac promisiuni că vom scăpa de ambrozie, se va interveni unde este nevoie și că „nu o vor lăsa să înflorească”. Totuși, subiectul a devenit  mai mult un motiv de pasare a responsabilităților între autoritățile centrale și cele locale, iar planta continuă să crească și să provoace tot mai multe probleme alergice.

Șeful Direcției generale asistență medicală și socială, Boris Gîlca, susține că potrivit unei Hotărâri de Guvern din anul 2018 stipulează că pe atunci Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și Ministerul Sănătății Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Afacerilor interne și Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor trebuie să întreprindă măsurile necesare pentru realizare planului de acțiuni și vor asigura planificarea bugetară.

Declarațiile au fost făcute la conferința de presă privind acțiunile de combatere a ambroziei pe teritoriul orașului Chișinău, din data de 2 septembrie.

„Subdiviziunile teritoriale ale Inspectoratului pentru Protecția Mediului, ale Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, precum și Agenției Naționale pentru Sănătate Publică vor prezenta semestrial Ministerului Agriculturii raportul privind gradul de atingere al indicatorilor, apoi Ministerul va prezenta Guvernului acțiunile realizate”, explică Gîlca.

Potrivit lui, autoritățile publice locale nu sunt abilitați cu responsabilități de control, verificare și amendare a agenților publici sau privați. Aceste competențe ar ține de autoritățile publice centrale.

„Nu există o cooperare, nu există cel puțin o intenție de comunicare dintre autoritatea publică locală și cea publică centrală despre ambrozie.”, spune acesta.

Gîlca susține că un punct din Regulamentul din Hotărârea de Guvern prevede că, în cazul în care identificarea subiecților responsabili de terenuri sau în cazul persoanelor vârstnice care se află în imposibilitatea de a a combate ambrozia sau în cazuri de litigii, responsabilitatea de eradicare revine autorităților publice locale.

Mai mult, planta a devenit şi mai agresivă în ultimii ani, iar în afara Capitalei aceasta se întinde pe lanuri imense.

„Ieşiţi în afara Chișinăului, mergeți după Chișinău, spre Bălți, spre sud să vedeți ce lanuri de ambrozie avem de toată frumusețea, devine deliciul agricultural, devine o plantă de top cultivată în ghilimele", a spus Boris Gîlca.

Proiectul din 2018, uitat la scurt timp

În anul 2018, Guvernul R. Moldovei a aprobat cadrul normativ care reglementează activităţile de combatere şi prevenire a răspândirii ambroziei (Ambrosia artemisiifolia), inclusiv responsabilii de implementarea acestora. Atât gestionarii terenurilor pe care crește ambrozia, cât și instituțiile statului (Inspectoratul pentru Protecţia Mediului, Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor, Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică) au atribuții în stârpirea ambroziei. Nerespectarea obligațiilor se sancționează cu amendă.

Ulterior, în 2019, ministra Sănătății de atunci, Ala Nemerenco a declarat că chiar dacă există hotărârea de Guvern, aceasta nu funcționează

„Am semnat un ordin prin care Agenția Națională de Sănătate Publică (ANSP) va recomanda autorităților locale să întreprindă acțiuni concrete de distrugere a ambroziei în spațiile publice, spațiile întreprinderilor de stat și private, cât și în sectoarele particulare pentru a asigura un mediu sănătos de viață și pentru a diminua riscurile pentru sănătate. ANSP va asigura controlul, în limita competențelor funcționale, a tuturor subiecților pasibili controlului de stat în domeniul sănătății publice și va întreprinde un șir de măsuri de monitorizare a acțiunilor întreprinse în teritorii. ANSP de asemenea va organiza acțiuni de informare și conștientizare a problemei date, iar în scurt timp vom avea și un poster care va fi distribuit în toată țara”, a spus Nemerenco. 

Ordinul a fost elaborat ordinul în baza hotărârii de Guvern, pentru că, potrivit ministrei,  actul din urmă „e frumos uitat”. Mai mult, în 2019 se promiteau a fi întocmite și amenzi pentru cei care nu distrug ambrozia.

AGORA a contactat serviciul de presă al Guvernului pentru a obține mai multe detalii despre hotărârea de Guvern și ordinul semnat în 2019, însă nu am obținut un răspuns.

Purtătoarea de cuvânt a Guvernului, Anastasia Taburceanu, a declarat că va reveni cu detalii.

În august, peste 600 de pacienți cu alergie provocată de ambrozia

Potrivit autorităților locale, în august, peste 600 de persoane alergice au cerut ajutor în instituţiile medicale din Chișinău. Șeful Direcției generale asistență medicală și socială susţine că cifra de fapt ar fi de zece ori mai mare. Conform metodologiei folosite de OMS, numărul raportat ar trebui înmulțit la zece.

„Asta ar însemna că în municipiul Chișinău au fost cel puțin 6.000 de cazuri în luna august, iar numărul la nivel național este cu siguranță mai mare” a spus Boris Gîlca.

Boris Gîlca a mai spus că tratamentul administrat fără consultarea medicului în majoritatea cazurilor este ineficient. Pacientul trebuie să schimbe 2-4 tratamente până își găsește unul eficient.

Astfel, autoritățile municipale solicită Ministerului Sănătății și Companiei Naționale de Asigurări în Medicina (CNAM) includerea preparatelor folosite la alergiile provocate de ambrozie în lista medicamentelor compensate.

De cealaltă parte, Ministerul Sănătăţii susţine că medicamentele compensate nu vor soluţiona problema şi le-a sugerat autorităţilor publice locale să se ocupe de nimicirea totală a plantei din oraş

Amintim că, anual, ambrozia dă bătăi de cap cetățenilor Republicii Moldova. În perioada august-septembrie, polenul acestei plante, purtat de vânt, provoacă polinoze, fiind unul dintre factorii agravanţi ai astmului bronşic.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Cetățenii, îndemnați să raporteze autorităților municipale, suprafețele unde crește ambrozia. Autoritățile anunță că vor interveni și pe terenurile private

Cetățenii, îndemnați să raporteze autorităților municipale, suprafețele unde crește ambrozia. Autoritățile anunță că vor interveni și pe terenurile private

Combaterea ambroziei, subiect de ping-pong între Ministerul Sănătății și Primăria Chișinău

Combaterea ambroziei, subiect de ping-pong între Ministerul Sănătății și Primăria Chișinău

Ceban acuză autoritățile centrale de inacțiune în lupta cu ambrozia. Cere medicamente compensate și responsabilități extinse

Ceban acuză autoritățile centrale de inacțiune în lupta cu ambrozia. Cere medicamente compensate și responsabilități extinse

Advertoriale
Învață de la specialiștii DAD Human Capital cum să selectezi candidații potriviți în procesul de recrutare a personalului

Învață de la specialiștii DAD Human Capital cum să selectezi candidații potriviți în procesul de recrutare a personalului

Start înregistrare pentru stagiu în Moldcell Academy, ediția din 2022

Start înregistrare pentru stagiu în Moldcell Academy, ediția din 2022

Sucursala maib „Mircea cel Bătrân” și-a redeschis ușile după renovare și modernizarea modelului operațional

Sucursala maib „Mircea cel Bătrân” și-a redeschis ușile după renovare și modernizarea modelului operațional

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • DESCIFRAT| Distribuirea lemnelor de foc sau drumul celor 5 metri ster: De la lista întocmită de primării, la stocurile care se golesc (VIDEO)
  DESCIFRAT| Distribuirea lemnelor de foc sau drumul celor 5 metri ster: De la lista întocmită de primării, la stocurile care se golesc (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Cristina Tocari, tânăra care a revenit din Franța pentru a transforma plasticul în bijuterii (VIDEO)
 • DESCIFRAT| Meniul preșcolarilor, între posibilități și necesități (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Nicolai Croitoru: „Pot să mă mândresc că echipa mea e formată practic în proporție de 80% din persoane revenite de peste hotare”(VIDEO)
 • DESCIFRAT| Cum (NU) face față Chișinăul inundațiilor de după ploi cu un sistem de canalizare pluvială din 1980. Care sunt soluțiile (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Anti-protest în centrul capitalei. Două femei își manifestă susținerea pentru președinta Maia Sandu (VIDEO)
 • 2
  Odesa a fost ținta atacurilor inamice. A fost lovită clădirea administrativă din centrul orașului
 • 3
  Un nou protest organizat de Partidul Șor în fața Parlamentului. Urmăriți în direct imagini de la manifestație (LIVE)
 • 4
  Poliția sesizează repetat Primăria Chișinău despre încălcările admise la protestul din fața Parlamentului: „Nu s-a luat atitudine”
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.