
Șeful IGSU a prezentat versiunile izbucnirii incendiului de pe strada Columna: „Exista șansa ca jumătate din cartier să fie mistuit de flăcări”
Șeful Inspectoratului General pentru Situații de Urgență , colonelul serviciului intern, Alexandru Oprea, afirmă că instituția se confruntă și cu situații majore, asemănătoare incendiului care s-a produs în noaptea de 30 august de pe strada Columna. Astfel, conducerea instituției a prezentat versiunile cercetate în cazul izbucnirii incendiului, menționând că „exista șansa ca jumătate din cartier să fie mistuit de flăcări”.
・
„Angajații IGSU au intervenit la un apel de urgență de gradul trei, cel mai mare din toate cele posibile. Este primul de acest fel în anul acesta. A fost un incendiu în care au participat toate forțele disponibile din garnizoana Chișinău, peste 70 de persoane și 21 de autospeciale. La acel incendiu au fost antrenate toate subdiviziunile care erau la acel moment în Chișinău. Pentru a suplini subdiviziunile rămase goale, au fost solicitați să vină de acasă angajații IGSU”, a spus șeful IGSU.
Colonelul serviciului intern a precizat că angajații IGSU au ajuns la fața locul în timp de șase minute, iar în timp record a fost mobilizată întreaga garnizoană.
Astfel, în urma cercetărilor efectuate de Laboratorul Experimental Antiincendiar au fost înaintate trei versiuni: scurtcircuit în rețeaua electrică, defecte ale termogeneratoarelor pe bază de combustibil gazos, descărcări electrice, care aveau loc în timpul incendiului și intemperiilor produse în același timp.
„Prima versiune este un circuit în tabloul de distribuție al energiei electrice ca și consecință a pătrunderii apei pluviale. A doua versiune cu care operează colegii mei sunt termogeneratoare care se aflau în încăperea din vecinătate, erau trei termogeneratoare. Și a treia versiune care tot nu este exclusă este fulgerul, trăsnetul, ca și efect având în vedere că în cea zi au fost înregistrate ploi cu descărcări electrice”, a explicat Alexandru Oprea.
Șeful IGSU precizează că „dacă nu era să asigure această situație, exista șansa ca jumătate din cartier să fie mistuit de flăcări, iar pagubele și consecințele erau să fie mai mari”.