Șeful Moldovagaz anunță că va cere un tarif de 29 de lei pentru un metru cub de gaz. Tariful ar urma să fie aplicat după 1 octombrie

Șeful Moldovagaz anunță că va cere un tarif de 29 de lei pentru un metru cub de gaz. Tariful ar urma să fie aplicat după 1 octombrie

Șeful Moldovagaz, Vadim Ceban anunță că va cere un tarif de 29 de lei pentru un metru cub de gaze naturale. Acesta a precizat că o cerere în acest sens va fi depusă la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) până la finele lunii curente.

Președintele Consiliului de Administrație al Moldovagaz a precizat că pentru a fi recuperate devierile tarifare acumulate în ultimii ani, tariful ar trebui să ajungă la cel puțin 33 de lei. Totuși, acesta a precizat că va solicita un tarif de 29 de lei, pentru a nu aduce populația în incapacitate de plată.

„Reieșind din prețurile de achiziție existente și plus devierile ce urmează a fi recuperate, ne menținem poziția unui tarif de 29 de lei ca să avem posibilitatea să achităm gazele naturale, în primul rând, și în același timp să nu fie un șoc atât de mare pentru populație, pentru consumatori, pentru industrie, pentru că există riscul să ajungem în altă extremă când capacitatea de achitare a consumatorilor va scădea. (...) Noi nu ne dorim să avem o astfel de creștere bruscă, dar pe de altă parte trebuie să ne onorăm obligațiunile noastre conform prevederile contractuale.”, a explicat Vadim Ceban, în cadrul emisiunii Rezoomat de la RliveTV.

Publicitate

„Scopul nostru nu e să majorăm tarifele cu orice scop. Noi punem în cost doar cifrele pe hârtie”, a adăugat acesta.

Acesta a precizat că cererea ar putea fi depusă cel târziu până la finele lunii, iar tarifele ar urma să fie aplicate, cel mai probabil, după 1 octombrie.

„La data de 15 septembrie trebuie să fie luată decizia privind modificarea metodologiei tarifare și abia după această dată vom avea posibilitatea să ne adresăm la regulator, odată cu intrarea în vigoare a noii legi cu privire la gazele naturale. Legea va intra în vigoare pe data de 10 septembrie. Asta înseamnă că pe data de 20 va exista o astfel de adresare la ANRE. Procedural, aceste tarife noi, nu văd cum ar putea fi aprobate înainte de 1 octombrie. Pentru că la 1 octombrie se schimbă și formula”, a spus Vadim Ceban.

Acesta a precizat că potrivit noii legi, modificările la tarife ar putea fi efectuate în cel mult opt zile lucrătoare, în situațiile excepționale. Totodată, devierile tarifare s-ar ridica la trei miliarde de lei.

Amintim că în luna septembrie, Republica Moldova achită un preț de achiziție de 1.883 de dolari pentru o mie de metri cubi. Tariful este cu 400 de dolari mai mare față de luna august. În ce privește tariful pentru un metru cub de gaz, acesta este de 22.99 lei cu TVA inclus.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal