Gubarev: Încercările de a atribui Federației Ruse planurile agresive în Transnistria - provocare

Gubarev: Încercările de a atribui Federației Ruse planurile agresive în Transnistria - provocare

Denunțarea de către Ucraina a acordurilor privind aprovizionarea contingentului militar rus în Transnistria subminează stabilitatea în regiune și complică desfășurarea operațiunii de menținere a păcii. Declarația a fost făcută de reprezentantul Federației Ruse la negocierile în chestiunea transnistreană, Serghei Gubarev, într-un interviu pentru agenția de presă TASS citată de Agora.

„Pentru aprovizionarea contingentului militar au fost semnate cu Ucraina o serie de acorduri speciale, denunțate de Rada Supremă pe 21 mai a acestui an cu încălcarea legislației internaționale. La sigur, Moscova va găsi o ieșire din situație, totuși, nu putem vorbi de consolidarea stabilității în regiune, de asemenea se complică participarea Rusiei la operațiune de menținere a păcii”, a declarat Gubarev.

Oficialul rus a atras atenția asupra declarațiilor liderilor moldoveni în care aceștia cheamă la „transformarea operațiunii de pacificare într-o misiune multinaţională civilă”. „Renunțarea la operațiunea de menținere a păcii și zona de securitate ar putea readuce părțile la o confruntare militară directă. Dacă acesta este rezultatul mizat de susținătorii „transformării”, sper că ei înțeleg că responsabilitatea pentru apariția unui nou focar de tensiune va cădea totalmente pe umerii lor”, a spus reprezentantul Federației Ruse.

Rusia se arată îngrijorată de stagnarea procesului de negocieri în formatul 5+2. „În 2014 au avut loc doar două reuniuni în loc cinci sau șase planificate. În șase luni ai anului 2015 nu a avut loc nicio reuniune. Motivul principal este deteriorarea perpetuă a dialogului dintre Chișinău și Tiraspol”, este de părere diplomatul rus.

Partea rusă speră că după formarea noului guvern, conducerea Republicii Moldova va aborda o poziție realistă cu privire la reglementarea transnistreană și va clasa dosarele penale împotriva liderilor transnistreni, acțiuni care au adus la blocada economică, etc. „Acest lucru cu siguranță va facilita revenirea la masa negocierilor. Salutăm faptul că de astfel de probleme complicate se va ocupa bine cunoscutul la noi politician flexibil și pragmatic, Victor Osipov”, este de părere Gubarev.

Totodată, Moscova califică drept o provocare încercările de a atribui Federației Ruse planurile agresive ale contingentului militar aflat în regiunea transnistreană. Potrivit oficialului rus, „orice provocare împotriva Tiraspolului, de unde nu ar veni ea, va duce procesul de negocieri în impas”.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.