Curtea de Conturi: Autoritățile din Florești au comis mai multe abateri în gestionarea bugetului și patrimoniului public

Curtea de Conturi: Autoritățile din Florești au comis mai multe abateri în gestionarea bugetului și patrimoniului public
Foto: ccrm.md


Raportul efectuat de Curtea de Conturi a stabilit că Autoritățile Publice Locale din raionul Florești au avut un management al cheltuielilor ce nu corespunde rigorilor precum și o gestionare ineficientă a patrimoniului public.

Raportul auditului conformității exercițiului bugetar şi gestionării patrimoniului public în cadrul autorităților publice locale din raionul Florești pe anul 2014 a fost examinat în cadrul ședinței publice a Curții de Conturi din 7 iulie 2015.

Abaterile și iregularitățile admise de autoritățile administrației publice locale din raionul Florești în procesul bugetar și în gestionarea patrimoniului public în anul 2014, atestă că autoritățile respective nu au manifestat o preocupare relevantă pentru cuantificarea și evaluarea materiei impozabile aferente formării surselor de completare a bugetelor locale în vederea realizării intereselor de dezvoltare economică și socială a teritoriului administrat. De asemenea, un spirit neeconomicos și neriguros au manifestat autoritățile locale în administrarea patrimoniului proprietate publică.

În urma efectuării auditului s-a constatat faptul că Autoritățile Publice Locale nu au identificat și nici nu au evaluat potențialul economico-financiar, respectiv, nu au asigurat fundamentarea la justa valoare a bazei de impozitare, inclusiv prin estimarea și prognozarea relevantă a indicilor fiscal-bugetari, care ar asigura stabilitatea financiară a bugetelor Unităților Administrativ Teritoriale (de nivelul I și nivelul II) din raion, cu evitarea disproporțiilor și inegalităților în stabilirea relațiilor interbugetare la nivelul acestor bugete. Totodată, neasigurarea instrumentelor analitice și deficiențele cadrului metodologic au avut ca rezultat discrepanțe în aspect de estimare a veniturilor. În consecință, la unele impozite/taxe au fost încasate mijloace cu 12,6 mil.lei mai mult față de cele aprobate. În același timp, la alte categorii de impozite/taxe nu au fost acumulate mijloace în sumă de 1,7 mil.lei. De asemenea, lipsa identificării și evaluării surselor aferente finanțelor publice au determinat nemobilizarea veniturilor bugetelor locale în sumă totală de la 4,8 mil.lei până la 6,2 mil.lei.

Managementul cheltuielilor nu corespunde rigorilor, astfel fiind admise o serie de abateri și nereguli, care au diminuat eficiența alocațiilor, exprimate prin:

- nerespectarea prevederilor legale la executarea cheltuielilor pentru retribuirea muncii, ceea ce a condiționat efectuarea plăților neregulamentare la acest capitol în sumă de 259,8 mii lei;

- nerespectarea prevederilor legale la executarea cheltuielilor legate de activitatea instituțiilor, au condiționat plăți neregulamentare în sumă de 115,9 mii lei;

- neasigurarea normei financiare pentru alimentarea copiilor din instituțiile preșcolare;

- administrarea ineficientă a mijloacelor financiare din fondul de rezervă prin efectuarea cheltuielilor care nu au caracter excepțional și imprevizibil în sumă de 476,2 mii lei, și contrar destinației și competenței legale în sumă de 430,9 mii lei;

- existența unor iregularități și erori la activitatea de amenajare a teritoriului, care au fost determinate de nerespectarea procedurilor regulamentare la achiziționarea serviciilor în sumă de 2,7 mil.lei și efectuarea de cheltuieli neargumentate și iraționale în sumă de 49,9 mii lei;

- gestiunea neconformă a mijloacelor destinate investițiilor și reparațiilor capitale, care a generat nereguli și erori de tipul: executarea lucrărilor în lipsa documentației de proiect, elaborată și verificată regulamentar - 2,2 mil.lei; lucrări achitate dar neexecutate în sumă totală de - 410,6 mii lei; recepționarea lucrărilor cu abateri de la cele contractate - 45,7 mii lei; lipsa garanției bancare de bună execuție a lucrărilor - 76,6 mii lei; cheltuieli neeficiente din cauza neexecutării contractelor și cheltuielilor de judecată - 71,7 mii lei; contractarea lucrărilor fără acoperire financiară - 81,4 mii lei; procese verbale recepționate  neregulamentar în sumă de - 390,7 mii  lei; activitatea  ineficientă a membrilor grupului de lucru pentru achiziții publice, fapt ce a determinat pierderea mijloacelor financiare din fondul rutier în sumă totală de - 1,5 mil.lei.

Totodată, conform raportului de audit, sistemul de management al Autorităților Publice Locale (de nivelul I și nivelul II) ce nu asigură regularitatea și legalitatea administrării patrimoniului public, precum și lipsa la autoritățile publice locale a unui cadru de reglementare a modului de gestionare a patrimoniului public local, s-au soldat cu:

- neasigurarea înregistrării regulamentare a drepturilor asupra bunurilor imobile în valoare de  24,1 mil.lei;

- contabilizarea necorespunzătoare a bunurilor patrimoniale în sumă totală de 10,5 mil.lei;

- neatingerea obiectivelor propuse la implementarea proiectelor investiționale (1,8 mil.lei).
Același raport menționează că verificările asupra conformării cerințelor și recomandărilor din auditul efectuat anterior de Curtea de Conturi relevă faptul că managementul Autoritățile Publice Locale din raion nu a fost exigente în remedierile de rigoare. Astfel, din 26 recomandări expuse în Hotărârea precedentă a Curţii de Conturi nr.24 din 21.07.2011, 18 recomandări nu au fost executate.

În concluzie, auditul public extern reiterează că iregularitățile constatate sunt rezultatul iresponsabilității de care au dat dovadă factorii de decizie la utilizarea banilor publici şi la gestionarea patrimoniului public local, precum şi al lipsei unui sistem de control intern eficient în toate domeniile supuse auditării.

Hai să fim prieteni! Hai să #SusținemPresa independentă cu câte un abonament AGORA, de 98 de lei.

Dacă tot ai ajuns aici...

...înseamnă că ți-a plăcut articolul sau te preocupă subiectul. Noi vrem să venim cu cât mai multe articole pe care să le citești până la final. Acum le poți spune direct jurnaliștilor din redacție ce vrei să citești și în ce format.

Noi păstrăm jurnalismul AGORA deschis tuturor. Nu avem în spate oligarhi sau politicieni și nimeni nu-i dictează editorului cum să scrie despre un subiect sau altul. Sprijinul tău ne va ajuta să ne păstrăm această independență. Orice contribuție, oricât de mare sau mică, este extrem de valoroasă pentru noi.

Sprijină AGORA astăzi cu doar 98 de lei. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
Câte teste pentru depistarea COVID-19 sunt în Republica Moldova

Câte teste pentru depistarea COVID-19 sunt în Republica Moldova

Rusia: Au început alegerile parlamentare pentru Duma de Stat

Rusia: Au început alegerile parlamentare pentru Duma de Stat

Comisia Europeană cere statelor membre să îmbunătățească siguranța jurnaliștilor

Comisia Europeană cere statelor membre să îmbunătățească siguranța jurnaliștilor

Advertoriale
Peste 360 de femei au descoperit lumea digitală și secretele antreprenoriatului cu Women Digital Center (VIDEO)

Peste 360 de femei au descoperit lumea digitală și secretele antreprenoriatului cu Women Digital Center (VIDEO)

Laboratorul medical Invitro Diagnostics a ajuns și la Ungheni. Lansare cu servicii promoționale

Laboratorul medical Invitro Diagnostics a ajuns și la Ungheni. Lansare cu servicii promoționale

Concertul solo al Irinei Rimes a fost REPROGRAMAT pentru 24 septembrie. Biletele - valabile, însă în noi condiții

Concertul solo al Irinei Rimes a fost REPROGRAMAT pentru 24 septembrie. Biletele - valabile, însă în noi condiții

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  ZDG: Au plătit zeci de mii de lei pentru vacanță, luând și credite, dar au rămas fără călătorie. Agenția de turism i-a dus de nas (VIDEO)
 • 2
  Primăria Chișinău despre incidentul cu peretele căzut peste un autoturism: Demolarea nu fost autorizată
 • 3
  S-au supărat? Deputații BCS au părăsit plenul Parlamentului. Iată motivul
 • 4
  Se pune pe ordinea de zi a ședinței parlamentare un proiect de lege fără raportul comisie de fond? Grosu: „Cine a elaborat acest Regulament?”(FOCUS)
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.