
BUSINESS DE PARLAMENTAR | Cum deputații BCS fondează SRL-uri și le scriu pe numele soțiilor
În luna în care AGORA scrie despre business, am decis să aflăm ce companii dețin deputații moldoveni. Am pregătit o serie de articole, care vor fi publicate zilele următoare și care sunt dedicate aleșilor poporului, din cele trei fracțiuni parlamentare, ce au dat dovadă de spirit de antreprenor. Or, pe lângă munca de legislator, majoritatea dintre ei sunt beneficiari de firme, administrate de către rudele acestora. Dar, să le luăm pe rând. Parlamentarii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), de exemplu, se numără printre cei care s-au lansat cu succes în afaceri, având tangențe cu publicații periodice sau chiar uzine care se ocupă de prelucrarea produselor din carne. Noi am făcut o radiografiere și vă prezentăm companiile de pe urma cărora aleșii poporului câștigă venituri suplimentare.
・
Deputați cu business în agricultură și carne
Spre exemplu, familia deputatului Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Adrian Albu, deține acțiuni în două companii. În primul caz vorbim despre „PomiGroup”, o companie agricolă care a fost fondată în septembrie 2019. În această firmă, înregistrată în Chișinău, soția legislatorului, Albu Marina, beneficiază de 33 la sută din acțiuni. În al doilea caz, este vorba despre societatea pe acțiuni „AGROPROD”, care se ocupă cu cultura plantelor, comerț și transport. Firma a fost fondată tocmai în februarie 1996 și este înregistrată în orașul Bălți.
O companie care oferă servicii auto aparține și este administrată de soțul legislatoarei Zinaida Greceanîi, Alexei Greceanîi. Întreprinderea industrial-comercială care-i poartă numele a fost înregistrată în decembrie 2001 și desfășoară comerțul cu amănuntul al autovehiculelor, al pieselor, componentelor și accesoriilor pentru întreținerea și repararea mijloacelor de transport. Deși soțul său activează în calitate de administrator la întreprinderea dată, Zinaida Greceanîi nu a indicat ce salariu a ridicat acesta în 2021.
50 la sută din acțiunile unei companii care este specializată în fabricarea produselor din carne sunt deținute de către deputata Alla Pilipețcaia. Firma „DEBUT-SOR” a fost înregistrată în mai 2003 și-și are sediul în raionul Soroca. În ea activează 111 angajați.
Patroni de presă (?)
Deputatul Constantin Starîș este co-fondator al Societății Comerciale „DNRS MEDIA STAR”, fondată în februarie 2004, în Chișinău. Firma oferă servicii de publicitate, producție de filme și sondaje de opinie. Pe lângă Constantin Starîș, co-fondatori mai sunt alte cinci persoane.
Cel mai în vârstă deputat, Eduard Smirnov, precum și colegul său, de asemenea are tangență cu o firmă din domeniul media. Parlamentarul deține 33% din capitalul Ziarului Politic „Alternativa”, care a început să fie tipărit din martie 1997 în Chișinău. Însă, potrivit bazelor de date publice, publicația nu mai este activă. Totodată, legislatorul deține acțiuni și în Fondul de Investiții al Societății pe Acțiuni „DAAC-HERMES”, care a început să activeze din 1997, însă, până în prezent a ajuns să fie inactivă. Compania se ocupa cu comercializarea băuturilor alcoolice, a îngrășămintelor minerale, a pesticidelor și alte produse agrochimice.
O companie care apare în renumitul dosar privind finanțarea ilegală a Partidului Socialiștilor, numit generic „Bahamas”, este firma „Exclusiv Media”, care a obținut licență de emisie pentru postul de televiziune NTV Moldova și care este administrată de către soția deputatului Corneliu Furculiță, Ludmila Furculiță.
„Exclusiv Media” este și proprietară a televiziunii on-line de limbă rusă TSN, dar și a ziarului de limbă rusă Аргументы и факты (Argumente și Fapte – traducere din rusă), care a preluat marca comercială de la ziarul din Rusia cu același nume, scrie rise.md.
Amintim că în luna mai 2020, în spațiul public au apărut imagini video de la o discuție dintre Igor Dodon, Vlad Palahotniuc și Serghei Iaralov, în care cel dintâi primea o pungă neagră, cu imaginea unui calendar, de la parlamentarul fugar Plahotniuc. În acea secvență video Igor Dodon ar fi pronunțat numele Cornel. Ulterior, liderul socialiștilor a spus că totul e trucat. În mai 2022, Procuratura Generală a dispus începerea urmăririi penale în dosarul „Kuliok”, după ce anterior, în iunie 2020, fostul procuror general Alexandr Stoianoglo a spus că imaginile video nu prezintă probe pentru inițierea dosarului penal și Procuratura Anticorupție a anunțat că nu există temei.
În 2021, Corneliu Furculiță a beneficiat de dividende de peste un milion de lei din partea „Exclusiv Media”, iar soția sa a ridicat un salariu în sumă de circa 395 de mii de lei. Menționăm că la 1 august, parlamentarul a fost audiat la Procuratura Anticorupție, fiind vizat într-un dosar pe faptul îmbogățirii ilicite.
De asemenea, soția lui, Ludmila Furculiță, mai este fondatoare și administratoare a companiei „Poliactiv”, care a fost înregistrată în mai 2004, în Chișinău. Firma este specializată în prelucrarea, conservarea fructelor și legumelor, comercializarea materialelor de construcție, a vopselelor și sticlei etc. Deputatul însă nu a precizat în declarația de avere și venit ce leafă a ridicat soția sa, activând la „Poliactiv”.
Revenind la „Exclusiv Media”, amintim că în 2015, deputatul Petru Burduja deținea funcția de administrator al acestei firme. În prezent însă, alesul poporului este co-fondator și asociat al Publicației Periodice „Ziarul ПАНОРАМА ДЧ”, care a fost înregistrată în septembrie 2019, în Chișinău.
De asemenea, deputatul este asociat al companiei „Real Estim”, fondată în ianuarie 2011, în Chișinău. Firma prestează servicii de evaluare și comerț. O altă companie în care deputatul e asociat este societatea pe acțiuni „Monolit”, care se află în proces de insolvabilitate.
Se pare că domeniul mass-media este în preferințele deputaților Blocului Comuniștilor și Socialiștilor. De altfel, soția parlamentarului Fiodor Gagauz, Feodora Gagauz, este fondatoare și directoare a Publicației Periodice „Ziarul ЕДИНАЯ ГАГАУЗИЯ”, care a fost înregistrat tocmai în 2008 în Chișinău.
Construcții, metal și consultanță
Sunt cazuri în care deputații renunță la afaceri. Spre exemplu, în 2021, deputata Alla Darovannaia a vândut, pentru 540 de lei, 10% din „Tedar Investment” și pentru 50 de mii de lei, 50% din cota parte în „Export Invest”.
„Tedar Investment” a fost înregistrată în martie 2004, în timp schimbându-și numele din „Tedar Auto”. Compania a fost licențiată în comercializarea băuturilor alcoolice, a produselor din Tutun și a fost împuternicită să activeze în domeniul farmaceutic. Firma își desfășoară activitatea în raionul Cimișlia.
„Export Invest” a fost fondată în iulie 2002 și-și are sediul de asemenea în raionul Cimișlia, în același oficiu precum și „Tedar Investment”. Compania oferă servicii intermediare pentru vânzarea materiei prime agricole, textile, a produselor alimentare, din tutun și a băuturilor.
Deputatul Vasile Bolea și soția sa Rodica sunt fondatorii firmei „Afaceri de Familie”, care în prezent, potrivit bazelor de date publice, este inactivă. Compania a fost înregistrată în aprilie 2010, în Chișinău și oferă consultări pentru antreprenori, servicii de înfrumusețare și se mai ocupă cu comercializarea diferitor mărfuri. În plus, în declarația de avere, Vasile Bolea indică faptul că soția sa deține o cotă în Societatea pe Acțiuni. „Cereale Vulcănești”, care-și are sediul în localitatea ce-i poartă numele.
Soția deputatului Radu Mudreac, Maia Mudreac, este asociată și administratoare a companiei „Transrex”. Anul trecut, ea a ridicat un venit de circa 70 de mii de lei, activând în această funcție. Firma a fost înregistrată în 2005 în Chișinău și se ocupă cu prestarea serviciilor de transport auto de călători și de mărfuri.
Parlamentara Elena Beleacova este co-fondatoare a Întreprinderii Mixte Maorix-Com, care a fost înregistrată în februarie 2001 în Chișinău. Compania se ocupă cu fabricarea produselor din metal și a elementelor din beton pentru construcții. De asemenea, este specializată în comercializarea mobilei, a covoarelor, a produselor de uz casnic, a florilor, fructelor și legumelor. Soțul acesteia, Serghei Beleacov, a fost administrator al Societății pe Acțiuni „LIGA-2”, înregistrată în iunie 1995 în Chișinău. În prezent, aceasta este în proces de lichidare. Firma era specializată în comercializarea combustibililor, fabricarea hârtiei, a construcțiilor din metal, a produselor intermediare neagricole și a deșeurilor.
Redacția a cercetat și declarația de avere și interese a deputatei Ivanna Koksal. Astfel, am depistat că în 2021, soțul acesteia a ridicat un salariu în sumă de 48 de mii de dolari de la compania care-i aparține, Idil Prodüksiyon Insaat elektronik ODTLS, cu sediul în orașul Ankara, Turcia. De asemenea, Ivanna Koksal deține 100% din întrprinderea agricolă „КХ "Кексал И.И."
Deputatul Adrian Lebedinschi deține o cotă parte din S.A. „Macara”, o companie care oferă servicii de construcții și care a fost înregistrată în martie 1996, avându-și sediul în orășelul Codru a municipiului Chișinău. Alesul poporului mai este fondatorul companiei „Utilitas Group”, care a fost înregistrată în 2007 în Chișinău. Printre serviciile pe care le prestează compania se numără cele din domeniul HORECA, comercializarea produselor din tutun și a băuturilor alcoolice, vânzarea materialelor de construcție. Alesul poporului mai deține jumătate din cota biroului de avocați ce-i poartă numele „Lebedinsky &Partners BAA” și care își are sediul în Chișinău. Totodată, soția acestuia, are o pătrime din „LPNP Tax Solutions”, o companie înregistrată în Chișinău în septembrie 2016. Firma oferă servicii de consultanță, audit, traducere, contabilitate și realizează soft la comandă.
https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/1339242613&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&show_teaser=true&visual=true
Potrivit articolului 70 din Constituție, „calitatea de deputat este incompatibilă cu exercitarea oricărei alte funcţii retribuite, cu excepţia activităţii didactice şi ştiinţifice. De asemenea, textul constituțional precizează că alte incompatibilități se stabilesc prin lege organică.
Astfel, Legea privind statutul deputatului prevede că mandatul de parlamentar este incompatibil cu funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova, de membru al Guvernului de Avocat al Poporului și pentru drepturile copilului, de ales local.
De asemenea, alesul poporului nu are dreptul să exercite oricare altă funcție remunerată, chiar dacă este acordată de un stat străin sau o organizaţie internaţională, cu excepţia activităţii didactice şi ştiinţifice desfăşurate în afara programului stabilit de regulamentul Parlamentului.
Persoanele mandatate de Parlament cu misiuni temporare în organele centrale ale administraţiei de stat pot cumula exercitarea acestei misiuni cu mandatul de deputat pe o durată de cel mult șase luni.
Potrivit legii, deputatul care se află în unul din cazurile de incompatibilitate trebuie să demisioneze, în termen de 30 de zile de la data validării mandatului, din funcţia incompatibilă cu mandatul de deputat.
Dacă deputatul care se află în unul dintre cazurile de incompatibilitate nu a respectat condiţiile menţionate mai sus, mandatul lui încetează de drept.
În decursul a 30 de zile de la validarea mandatului deputatul trebuie să declare Biroului permanent orice activitate extraparlamentară pe care va continua să o desfăşoare.
Schimbările survenite în activitatea deputatului în timpul exercitării mandatului se aduc la cunoştinţă Biroului permanent în cel mult zece zile de la data apariţiei lor.
Care este organul responsabil de identificarea incompatibilităţilor
La începutul fiecărei legislaturi, Comisia juridică, pentru numiri şi imunităţi examinează declaraţiile deputaţilor sub aspectul incompatibilităţii activităţii. De asemenea, Comisia, împreună cu organele fiscale, organizează controlul declaraţiilor deputaţilor despre veniturile lor, care se impozitează conform Codului fiscal, şi, în termen de cel mult două luni de la data depunerii declaraţiilor, întocmeşte un raport, care urmează să fie aprobat de Parlament cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi.
La sesizarea Comisiei juridice, pentru numiri şi imunităţi, deputatul care se află în unul din cazurile de incompatibilitate este obligat să facă ca incompatibilitatea să înceteze.
Declaraţiile deputaţilor despre veniturile lor, care se impozitează conform Codului fiscal, depuse cu trei luni înainte de expirarea mandatului, vor fi controlate, cu cel puţin o lună înainte de expirarea mandatului, de către Comisia juridică, pentru numiri şi imunităţi împreună cu organele fiscale şi, ca rezultat al controlului, se va întocmi un raport, care urmează să fie aprobat de Parlament cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi.
Legea privind statutul deputatului mai prevede că este interzisă utilizarea numelui parlamentarului și a calității sale în orice acţiune publicitară privitoare la o unitate financiară, industrială sau comercială.