
Formula 1 Review: Cum o centură de siguranță necuplată i-a înmânat lui Verstappen câștigul Grand Prix-ului de acasă
Porumbei neînfricați, spectatori arestați, dezastru de strategie, lipsa de noroc și mult mult oranj - cam așa aș descrie în câteva cuvinte Grand Prix-ul olandez de la Formula 1. Max Verstappen și-a păstrat dominanța în acest campionat, după încă o prestație superbă. Dar a fost Red Bull din nou superioară celor de la Ferrari și Mercedes? Hai să vedem.
・
În timpul sesiunilor de Free Practice, când piloții și echipele au timp să-și testeze bolidurile pentru a stabili cel mai balansat setup, Mercedes și Ferrari păreau a fi foarte puternici. La un moment dat, chiar comentatorilor și celorlalte echipe li s-a creat impresia că s-ar putea să avem parte de prima cursă în care Red Bull e pe locul 3 sau 4.
După un sezon dezamăgitor pentru echipa lui Lewis Hamilton, în care bolidul abia de se putea plasa în zona de midfield sau Best of the rest, trackul din Zandvoort s-a arătat foarte primitor pentru Merc. Ședințele de Free Practice au fost practic dominate de ei, dar Quali a arătat că totuși lipsesc câteva zecimi de secundă pentru a fi din nou pe poziții de câștigători.
Startul puternic al lui Hamilton a fost cât pe ce să se termine cu un nou DNF (Did Not Finish) pentru el și Carlos Sainz de la Ferrari, după ce au avut contact în prima curbă. Un pic de noroc și ambii au putut continua neafectați. În spatele lor lupta se dădea între George Russel de la Mercedes, Sergio Perez de la Red Bull și Lando Norris de la McLaren. Practic incredibil cum reușește Norris să se califice permanent în top, pentru că anul acesta echipa din Woking nu a reușit să producă nimic impresionant.
Duminică a fost ziua lui Lewis pentru o bună parte a Grand Prix-ului. Lupta pentru P3 dintre Sainz și Hamilton a fost stresantă. Sainz pe softs (anvelopele care produc cea mai mare viteză dar cea mai puțină durabilitate), iar Lewis pe mediums. De obicei asta înseamnă că cel pe softs ar trebui să o zbughească înainte, ca ulterior, peste vreo 10 ture, cel pe mediums să îl ajungă din urmă. Imediat selecția britanicului au dat roadă și l-a ținut sub presiune pe Sainz până cel din urmă a fost forțat să facă un pitstop… dezastruos.
Chemat să-și schimbe setul de roți pe unul nou, inginerul lui Carlos nu s-a asigurat că mecanicii sunt gata. Așa că Sainz deja aștepta în fața garajului, când a patra roată era abia adusă. Douăsprezece secunde a stat pe loc Sainz, 12 Karl! Asta i-a permis lui Checo să-și schimbe și el roțile, având o situație periculoasă la ieșirea din pit lane când pistolul de anvelope al celor de la Ferrari a fost lăsat în drumul lui. Comentatorii nu s-au lăsat deloc convinși să intervină, Nico Rosberg (campion mondial în 2016) zicând că până și Formula 2 și Formula 3 au strategii și pit-stop-uri mai bune. Ferrari masterclass!
Pe la mijlocul Grand Prix-ului părea că totuși Merc au șanse la câștig și poate chiar un 1-2 pe podium, după ce setul noi de roți al lui Hamilton s-a dovedit a fi foarte rapid. Era clar că Verstappen va fi nevoit să lupte pentru câștig anume cu cei doi piloți ai Silver Arrows. Dar un dezastru tehnic la echipa-soră a RB, Alpha Tauri, a lăsat bolidul lui Tsunoda pe track și Max a avut ocazia să-și schimbe roțile cu rezervă de timp.
Când se anunță un safety car sau virtual safety car, echipele au șansa la un free pitstop, pentru că toți participanții la cursă reduc semnificativ viteza și nu riști să pierzi multe poziții. De asta mai toți încearcă să profite de SC. Câteva ture mai târziu și Bottas a rămas pe track, după ce i s-a defectat motorul. Și iată așa, în doar câteva minute, bucuria echipei Mercedes de a avea primul câștig în acest sezon a fost spulberată.
Lewis Hamilton, pe anvelope uzate, s-a pomenit din nou în fața lui Max Verstappen, pe anvelope noi. Nici nu a reușit să fluture steagul verde deasupra trackului, că Verstappen a trecut de Hamilton. Multă frustrare în garajul Mercedes, dar gândirea rapidă a lui Russel i-a ajutat să treacă de finish pe locul 2, continuând recordul său de a ajunge în primii 5 tot sezonul.
Ce înseamnă asta pentru fanii Ferrari, care mai speră la campionat? Nimic. Mai încearcă o dată, dragă Charles, Carlos și Mattia. Iar noi așteptăm următoarea cursă, care va avea loc pe 11 septembrie la Monza, acasă la Ferrari.