ANCHETĂ | O pensionară din Ungheni de zece ani luptă contra unui bar buclucaș care-i distruge apartamentul. Ce zic patronul, primăria și deciziile instanțelor (VIDEO)

ANCHETĂ | O pensionară din Ungheni de zece ani luptă contra unui bar buclucaș care-i distruge apartamentul. Ce zic patronul, primăria și deciziile instanțelor (VIDEO)

Eugenia Botnaru, o pensionară din raionul Ungheni, luptă pentru locuința sa de mai bine de 10 ani. Femeia susține că o construcție edificată pe str. Ghenadie Crestiuc 8, chiar în imediata apropiere a blocului în care locuiește, i-a distrus apartamentul, iar agentul economic „Lativex” SRL, care s-ar face vinovat de cele întâmplate, nu ar fi respectat distanța între blocuri, dar și alte norme de siguranță. În urma ploilor, apartamentul pensionarei este inundat și afectat de mucegai. Totodată, întregul bloc de locui ar fi avariat. Pe de altă parte, agentul economic declară că nu a încălcat legea și că are toate actele necesare, iar Eugenia Botnaru nu ar avea niciun motiv să-l poarte prin instanțele de judecată.

Istoria construcției buclucașe începe în anul 2010, atunci când agentul economic „Lativex” SRL, proprietarul pizzeriei „Barin”, a hotărât să-și extindă afacerea de pe str. Ghenadie Crestiuc 8 din Ungheni.

Agentul economic, înainte să înceapă construcția, ar fi cauzat vecinilor din blocul alăturat mai multe probleme atât cu canalizarea, precum și cu scurgerea apelor pluviale. Eugenia Botnaru spune pentru AGORA că atunci când s-a inițiata construcția, proprietarii au prezentat un proiect fals de reconstrucție care prevedea înlăturarea daunelor. Ulterior însă, locuitorii blocului s-au trezit cu săpături direct sub casa, iar pizzeria „Barin” s-a transformat într-un adevărat șantier.

Construcția a afecta mai multe apartamente din blocul alăturat, iar în 2013 timpul.md scria că locatarii blocului se plâng că le crapă pereții și sunt năpădiți de mucegai.

Pensionara, singura care mai luptă contra construcției

Ani de zile locuitorii blocului au pledat pentru stoparea și demolarea construcției, iar în 2022 doar Eugenia Botnaru a mai rămas să ducă lupta mai departe. Vecinii pensionarea s-au mutat din fostele locuințe, iar alții au decedat.

Eugenia Botnaru susține că s-a prezentat singură la ședințele de judecată, toți avocații la care ar fi apelat au refuzat să o reprezinte pe motiv că nu doreau să-și creeze probleme, zicând că pensionara ar lupta cu o grupare criminală: „Așa și mi-au spus: Doamna Eugenia, ați intrat în gura unei balene.”

Botnaru ar fi fost avertizată și de către judecătorul Tudor Gologan, care a decedat între timp, că dosarul sau nu va avea sorți de izbândă.

În anul 2012, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI, în trecut Serviciul Protecției Civile și Situațiilor Excepționale (SPCSE), în frunte cu fostul șef al Inspectoratului Mihail Harabagiu, a verificat construcția și a constatat că nu s-au respectat regulile de apărare împotriva incendiului. Ulterior, „Lativex” SRL a fost dat în judecată la Curtea de Apel Bălți de către IGSU, iar instanța a dat câștig de cauză (SPCSE).

Ulterior, „Lativex” SRL a depus un recurs, iar la data de 29 decembrie 2014, Curtea de Apel Bălți a emis o decizie finală, prin care „Lativex” SRL a obținut câștig de cauză. Iar în anul 2019, agentul economic a primit o nouă autorizație pentru construcție valabilă trei ani.

Pensionara declară că pentru a încerca să-și apere apartamentul de construcția din vecinătate și de rău făcători, a construit o anexă. Eugenia Botnaru nu deține autorizație pentru construcția auxiliară, dar motivează că nu a avut altă soluție. 

„Într-o seară, cineva, cu o piatră ascunsă în zăpadă ne-a stricat geamul. Eram torturați, amenințați noaptea, că dacă mai deschidem gura- cu noi o să fie foarte rău”.

Eugenia Botnaru

Pensionara a adăugat că dacă va fi demolată construcția celor de la „Lativex” SRL va demola și ea anexa sa. „Eu o desfac. Chem niște oameni și iau și cotileți, și acoperișul, și eu am scăpat de dânsa. Eu nu-s pentru construcția dată. Cu atât mai mult, ea este afectată foarte mult”, adaugă Botnaru. 

Cineva mi-a bătut în ușă: „Încă nu ai zdohnit? Degrabă o să zdohnești!”

Amenințările la adresa Eugeniei Botnaru s-au întețit începând cu anul 2019, pensionara afirmă că într-o noapte cineva a bătut cu pumnii foarte tare în ușa apartamentului său și a vrut să vadă dacă aceasta mai este în viață.

„Cineva mi-a bătut în ușă: Încă nu ai zdohnit? Degrabă o să zdohnești! A strigat și a fugit. După asta am avut foarte mari probleme la contorul de gaz, apoi coșul de fum pentru centrala de gaz a fost blocat cu cârpe. Cineva a băgat acolo cârpe”, spune Eugenia Botnaru.

Pensionara susține că un bărbat necunoscut a venit la ea sub pretextul că ar executa niște lucrări la contor, dar de fapt i-ar fi defectat intenționat robinetul.

„Eu nu mă puteam urca pe scaun să fotografiez contorul să dau datele la gaz și am chemat o vecină, ea a fotografiat și în vremea aceea s-a apropiat de robinet: Doamna Eugenia, curge gazul. A luat un burete, a pus cu spumă, dădea drumul în toate părțile. Am sunat-o pe Olesea care răspunde de datele cu gazul și mi-a spus să chem repede de la dispecerat. A venit un om, Serghei Corin, el a determinat că robinetul de acolo era în general distrus, țeava numai apropiată, și chiar lângă aragaz jos nu mai era izolat să nu mai iasă gazul”, afirmă pensionara.

Pe lângă toate problemele și amenințările cu care se confruntă, pensionara susține că nu își dorește absolut nimic, decât să i se facă dreptate și să scape de mucegai, ca să trăiască în tihnă în casa sa.

„Îmi vine foarte greu, nu vreau nimic-nimic să-mi dea, nimic nu vreau. Vreau numai dreptate, eu nu am trăit niciodată cu banul nimănui”, spune femeia.

„Condițiile nu permit să locuiască acolo”

Mucegaiul chiar pune în pericol viața Eugeniei Botnaru. Asta susține și Centrul de Sănătate Publică din raionul Ungheni, din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.

Potrivit informațiilor oferite pentru AGORA de către șeful Direcție de Sănătate Publică din Ungheni, Alexandr Cornei, apartamentul Eugeniei Botnaru chiar este într-o stare deplorabilă și periculoasă pentru sănătate, iar de vină ar fi construcția din apropierea blocului de locuințe.

Alexandr Cornei spune că din cauza umidității mărite, a mucegaiului și mirosului înțepător este foarte periculos ca Eugenia Botnaru să continue să locuiască în acest spațiu.

„Noi am efectuat măsurări în acest apartament. Într-adevăr, condițiile sunt inumane. Condițiile nu permit să locuiască acolo, mucegaiul poate cauza diverse boli grave, mai ales pentru sistemul respirator.”

Alexandr Cornei

La fel, reprezentantul Centrului de Sănătate Publică Ungheni subliniază că asupra acestui caz trebuie să se expună arhitectul orașului Ungheni.

AGORA a reușit să discute cu arhitectul- șef al orașului Ungheni, Vlad Savin, care susține că în prezent se analizează cât de legală este construcția edificată de către agentul economic „Lativex” SRL, dar și anexa care aparține Eugeniei Botnaru. Vlad Savin însă nu a putut oferi mai multe informații motivând că „sunt implicate mai multe instituții”.

„La moment nu s-a luat o decizie. Nu vă pot oferi un răspuns clar, chiar nu știu ce să vă răspund. În prezent sunt implicate mai multe instituții, fiacre vine cu decizia sa. Noi suntem intermediari. Vrem să vedem toate problemele, ori acum analizăm toate detaliile legate de ambele construcții. Chiar nu știu când vom finaliza, poate într-o săptămână, poate într-o lună”, menționează arhitectul- șef al orașului Ungheni.

„Un caz cu barbă foarte lungă”

Primarul municipiului Ungheni, Alexandru Ambros, susține pentru AGORA că disputa dintre proprietarul construcției și Eugenia Botnaru durează de ani de zile și că nu îi poate împăca.

„De 15 ani sunt primar. Eu nu pot lua partea nimănui. Acesta este un caz cu barbă foarte lungă. Eu nu pot și nu vreau să mă expun. Când au fost eliberate autorizațiile de construcție totul era legal”, menționează primarul de Ungheni.

Ambros adaugă că Eugenia Botnaru a fost pro construcție, apoi și-a schimbat părerea. Primarul spună că și pensionara are construcții ilegale, dar și că este foarte emotivă. La fel, susține că „agentul economic nu-i cel mai strălucit”, dar cei doi trebuie să ajungă la un numitor comun.

„În calitate de primar le-am sugerat să găsească o cale de mijloc. Am vorbit cu agentul economic, cu doamna Eugenia, nu i-am putut împăca. Trebuie să ajungă la un compromis. Fie chiar agentul economic să cumpere apartamentul doamnei Eugenia, să se rezolve această problemă, să-i creeze doamnei Eugenia condiții adecvate de trai, dacă așa se pune problema”, spune Alexandru Ambros.

Primarul de Ungheni mai declară că toată această situație trebuie să fie soluționat de Agenția de Supraveghere Tehnică.

AGORA a încercat să obțină o reacție de la șeful Direcției supraveghere tehnică Centru, Vitalie Știrbu, care a declarat că: „Agenția examinează cauza dată” și că are nevoie de câteva zile pentru a oferi mai multe detalii, solicitând să revenim cu un apel. Ulterior, Știrbu a refuzat să vorbească cu noi, invocând că ar fi ocupat.

Potrivit timpul.md, în august 2012, Agenția pentru Supraveghere Tehnică, fosta Inspecție de Stat în Construcții (ISC), a verificat lucrările de extindere a imobilului de pe strada Ghenadie Cristiuc 8, Ungheni. În acea perioadă s-ar fi depistat lipsa unui șir de avize de la Centrul de Sănătate Publică și Inspectoratul Ecologic, ISC a propus retragerea autorizația de construcții eliberată firmei „Lativex” SRL. Iar în luna noiembrie a aceluiași an, Primăria orașului Ungheni s-a conformat acestei decizii. La fel, ISC a retras pentru șase luni licența responsabilului tehnic Valeriu Zubarev și l-a suspendat din funcție pe dirigintele de șantier pe Tudor Cazan.

Ce spune proprietarul construcției cu năbădăi

Vitalie Creciun, administratorul „Lativex” SRL, agentul economic responsabil de construcția care afectează apartamentul Eugeniei Botnaru, susține că deține toate actele necesare și că a obosit să fie purtat prin instanțe de către pensionară. Creciun adaugă că soțul Eugeniei Botnaru a semnat un act în care își dă acordul ca să înceapă construcția și afirmă că toți vecinii au știu și au fost informați despre ce urmează să construiască.

„Nu vreau să fac nicio declarație, nu mai vreau să vorbesc cu jurnaliștii. Eu am obosit de această doamnă, sincer vă spun. Nu mai vreau să comentez. Am toate actele necesare, am avut câștig de cauză în toate procesele. Ca să fie curat în casă și să nu fie mucegai trebuie să ai grijă de locuință. Doamna are o anexă construită ilegal, la ea în casă din cauza anexei nici lumina soarelui nu intră. Mă știe deja tot orașul din vina ei”, declară Vitalie Creciun

„Lativex” SRL a fost fondat în 2004, iar în calitate de fondator figurează Eugenia Bectoraş, mama lui Vitalie Creciun. Aceasta deține o cotă-parte de 99,62% din acest SRL, iar fiul său – 0,37%. Activitatea principală a companiei sunt– „Baruri”. În 2020, „Lativex” SRL a raportat venituri în sumă de 249 de mii de lei.

Vitalie Creciun ar fi protejatul lui Ghenadie Tanas, șeful suspendat al Direcției Urmărire Penală a Centrului Național Anticorupție (CNA). În anul 2017, zgd.md scria că în spatele construcției de pe str. Ghenadie Crestiuc, ar sta Ghenadie Tanas, care ar fi fost văzut de mai multe ori inspectând lucrările. 

Citește și: Care e soarta lui Ghena de la CNA? Reprezentanții instituției, luați la întrebări în Parlament (FOCUS) 

AGORA amintește că, la 9 decembrie 2021, șeful Direcției Generale Urmărire Penală a CNA, Ghenadie Tanas, a fost reținut pentru 72 de ore. Anterior, acesta a fost indicat drept unul dintre funcționarii cu probleme de integritate din cadrul CNA de către deputatul PAS Adrian Cheptonar.

Potrivit lui Vitalie Creciun construcția încă nu este finisată și regretă că a investit bani și timp, la fel, viitorul construcției este incert, Creciun nu a putut preciza dacă va duce la bun sfârșit proiectul început. 

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Votat în Parlament: Clasele de salarizare a mai multor categorii de angajați în sectorul bugetar vor fi majorate

Votat în Parlament: Clasele de salarizare a mai multor categorii de angajați în sectorul bugetar vor fi majorate

Carburanții se scumpesc în weekend. Benzina trece pragul de 24 de lei pentru un litru

Carburanții se scumpesc în weekend. Benzina trece pragul de 24 de lei pentru un litru

Sistemul medical din țară va fi consolidat. Parlamentul a ratificat Acordul dintre Guvernul R. Moldova și cel al Japoniei

Sistemul medical din țară va fi consolidat. Parlamentul a ratificat Acordul dintre Guvernul R. Moldova și cel al Japoniei

Advertoriale
6 birouri mobile au fost donate de către USAID, Serviciului Vamal din Republica Moldova (VIDEO)

6 birouri mobile au fost donate de către USAID, Serviciului Vamal din Republica Moldova (VIDEO)

Cartego și elefant.md îți aduc cărți la prețuri anticriză

Cartego și elefant.md îți aduc cărți la prețuri anticriză

Ce faci de Ziua Vinului? Sărbătorește-o alături de cei dragi la Château Purcari!

Ce faci de Ziua Vinului? Sărbătorește-o alături de cei dragi la Château Purcari!

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.