
EDITORIAL | Cine ne poate ajuta să avem o viață de familie împlinită?
O colegă îmi scria recent despre uimirea sa că în decurs de 24 de ore pe un grup de femei pe Facebook au apărut șase postări în care autoarele se plâng de dificultăți în relațiile cu soțul.
・
Scenariul e unul clasic pentru o societate în care familia tradițională este o valoare (a se citi cu ironie în voce): ea stă acasă cu un copil mic, ajutor din partea familiei sau a unei dădace nu are, venit nu are, el e cu job în afara casei și singurul care întreține familia financiar. Apar neînțelegerile. Viețile lor nu mai sunt la fel - nici cea de cuplu, nici cea personală. În casa lor au apărut două lumi paralele, iar între ele, o prăpastie.
Nu vreau să mă opresc aici la importanța comunicării și la cât suntem de lipsiți de abilități de a relaționa sănătos în viața de cuplu și cea de familie. Din păcate, continuăm să urmăm orbește modelele disfuncționale pe care le-am deprins în familiile noastre.
Acestea, adăugate la bagajul pestriț și răzleț de clișee romantice strânse cu grijă din filmele proaste și piesele pop, ne dau acel amestec tulbure și deloc comestibil care devine viața noastră de familie. O avem, dar nu știm ce să facem cu ea.
Autor:
De regulă, comentariile la astfel de postări au două extremități: ori „Lasă-l”, ori „Acordă-i mai multă atenție”, sfaturi absolut nesustenabile pentru o femeie fragilizată de maternitatea care a scos-o de pe scena profesională, socială și chiar amoroasă. Deși, dacă te-ai gândi, aceste două soluții nu sunt sustenabile pentru relațiile dintre doi adulți, în general.
O femeie, în grija căreia se află non-stop un copil mic, nu are resurse libere pentru a investi în altceva - fie atenție, fie despărțire. Așa cum nici bărbatului, fiind unicul adult care întreține familia, nu neapărat îi rămân resurse pentru a reveni la rolul unui partener romantic și grijuliu capabil să resusciteze relația cu partenera sa.
E un cerc vicios din care se poate ieși doar cu intervenție din afară. Or, este nevoie de un sat întreg pentru a crește un copil… și o familie împlinită.
Autor:
Familiile tinere au nevoie de ajutor sistematic și de durată, și nu doar din partea rudelor. Creșe subvenționate de stat, bone, serviciile cărora vor fi compensate, programe de angajare preferențială pentru femeile care aleg un concediu de maternitate scurt, orare flexibile de lucru pentru tați, dar și campanii de popularizare a concediului de paternitate și, nu în ultimul rând, servicii de sănătate mintală: pentru mamele care se confruntă cu un buchet de stări în primele luni de viață ale copilului; pentru tații care sunt copleșiți de noul rol; pentru cuplu, în general, care are nevoie de ajutor în lungul și complexul proces de construire a unei noi identități și de adaptare la ea.
Iubirea nu se ține doar pe emoții, iar familia - pe așteptările și eforturile femeii.
Autor:
Educația, modelele pozitive, susținerea din exterior, politicile prietenoase familiilor tinere, accesul la oportunități sunt ingredientele principale pentru o viață de familie fericită, lucruri despre care nu găsim nimic în comediile romantice, piesele pop și nici în grupurile pentru femei de pe rețelele de socializare.