
BUSINESS DE PARLAMENTAR | De la case de schimb valutar, până la firme de transport. Deputații PAS care și-au lansat afaceri (PARTEA I)
AGORA continuă seria de articole în care vă prezintă business-urile parlamentarilor. După ce v-am prezentat afacerile deputaților din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, am purces să analizăm și declarațiile de avere și interese ale parlamentarilor din Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), formațiune care deține majoritatea absolută în Legislativ. Astfel, am identificat că practic fiecare al doilea ales al poporului din această fracțiune este beneficiarul unei companii.
・
Afaceri, de la HORECA până la vânzarea de produse
Spre exemplu, deputatul Gheorghe Agheorghiesei este fondatorul companiei „Geoterra”, care este specializată în cultivarea, prelucrarea, conservarea și comercializarea fructelor și legumelor, inclusiv depozitarea acestora. Firma a fost înregistrată în martie 2017, iar în prezent își are sediul în localitatea Vărzărești, raionul Nisporeni.
Parlamentarul Dumitru Alaiba, împreună cu soția sa din Estonia, jurnalista Marian Manni, deține 67% din compania „SILICON VILLAGE”, care-și are adresa juridică pe strada Armenească din Chișinău. Firma a fost înregistrată în mai 2018, iar în prezent, activitatea acesteia este suspendată. În spatele acestui SRL se află un restaurant, pe care Alaiba l-a gestionat, în 2019, în decursul a cel puțin jumătate de an, împreună cu soția sa și încă un partener de afaceri. Localul s-a închis înainte de pandemie, odată ce alesul poporului și-a intensificat activitatea în Parlament.
Și soția deputatului Ion Babici este business lady. Potrivit bazelor de date publice, Stela Babici este fondatoarea și administratoarea firmei „INTELIGENT GRUP”, o companie înregistrată în octombrie 2012, care-și are sediul în orașul Soroca, dar în prezent este inactivă. Printre serviciile pe care le presta se numără comercializarea produselor alimentare, băuturilor și țigărilor; producerea semințelor agricole; vânzarea materiei prime agricole, a animalelor vii și a materiei prime textile. Totuși, alesul poporului nu a indicat ce venit are soția sa de pe urma funcției în care se află. AGORA la telefonat pentru a afla motivul, însă, parlamentarul nu a răspuns la telefon. UPDATE: Ulterior, deputatul a revenit cu un apel.
Deputata Efimia Bandalac a obținut un venit de circa 39 de mii de lei, în 2021, activând în cabinetul de avocatură care-i poartă numele. Cabinetul a început să activeze începând cu anul 2018, în orașul Briceni.
https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/1340586415&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&show_teaser=true&visual=true
Bani de pe urma caselor de schimb valutar câștigă familia deputatului Oleg Canațui. Soția acestuia, Elena Canațui administrează două gherete de acest fel, în localitatea Tomai, raionul Leova. Prima casă de schimb valutar a fost deschisă în decembrie 2007, iar a doua un an mai târziu, în august 2008. De pe urma acestei afaceri, în prima jumătate a anului 2021, deputatul a ridicat un salariu de circa 12 mii de lei, iar soția acestuia - puțin peste șase mii de lei. De asemenea, tot în 2021, de pe urma celor două firme, familia Canațui a obținut, în calitate de dividende, un venit total de circa 114 mii lei.
Un alt deputat care este beneficiarul unei afaceri e parlamentarul Lilian Carp, care deține 30% din capitalul întreprinderii mixte „Jereasdava”. Compania se ocupă cu vânzarea cu ridicată a cărnii și-și are adresa în localitatea Zamciogi, din raionul Strășeni.
Parlamentarul Artemie Cătănoi este co-fondatorul și acționarul firmei „JUSTICECONSULT PRIM”, înregistrată în decembrie 2018. Compania își are sediul în orașul Căușeni și prestează servicii juridice, consultații pentru afaceri și management, contabilitate și audit financiar, comerțul ziarelor și activități de secretariat. În 2021, soția acestuia, Victoria Cătănoi, care administrează SRL-ul, a obținut un venit de circa 141 de mii de lei, în calitate de dividende.
Fondator de firme este și deputatul Andrian Cheptonar. În iunie 2017, acesta a înregistrat compania „SMARTRENT”, care-și are adresa în orașul Ungheni. SRL-ul prestează servicii de închiriere și leasing de autoturisme. În prezent, compania este administrată de soția acestuia, Tatiana Cheptonar, care este fondatoarea și directoarei firmei „AUTOCOMRENT”. SRL-ul a fost înregistrat în iunie 2010, avându-și sediul de asemenea în Ungheni. Revenind la prima firmă, potrivit declarației de avere a parlamentarului, în 2019 acesta a împrumutat companiei, la care este fondator, o sumă de 208 mii lei, pentru dezvoltare, iar în 2021 și-a rambursat din firmă două mii de lei.
Tursim, construcții și transport auto
Deputata Iulia Dascălu, împreună cu soțul său Boris Dascălu, sunt fondatori și asociați ai companiei DASCOM & CO, care a fost înregistrată în ianuarie 2014 și-și are sediul în Chișinău. Firma se ocupă cu transportul auto de călători în folos public și prestează servicii de evaluare a riscului de asigurare și a pagubelor. În prezent, SRL-ul este administrat de către soțul deputatei. În 2021, cei doi au acumulat un venit de peste șase sute de mii de lei, iar Boris Dascălu a mai primit și un salariu de puțin peste 31 de mii de lei.
O altă companie pe care o administrează soțul deputatei este „Capital Test”. Aceasta își are sediul în Chișinău și a fost înregistrată în decembrie 2013. Firma, care are doar patru angajați, prestează servicii de testare și analize tehnice, iar în 2021, de pe urma dării în folosință a automobilelor, Boris Dascălu a câștigat 72 de mii de lei. Totodată, el s-a bucurat de dividente de peste 457 de mii de lei și un salariu de 120 de mii de lei. În 2021, „Capital Test” a avut un profit de 968 de mii de lei.
Totodată, Iulia Dascălu este asociată și co-fondatoare a companiei „Rixus Plus”. Compania a fost înregistrată în aprilie 2009 și-și are sediul în sectorul Botanica al capitalei. Printre serviciile prestate de companie se numără turismul; transportul auto de călători și de mărfuri; construcții.
De asemenea, Iulia Dascălu a fondat Brokerul de Asigurare, „Reasigurare CAPITAL BROKER”. În 2021, ea a câștigat un venit de circa 232 de mii de lei, din contul dividendelor și un salariu de aproximativ 154 de mii de lei. Firma este activă din ianuarie 2012 și numără șapte angajați. Aceasta își are sediul în centrul Chișinăului și prestează servicii de asigurare cu pensii. În 2021, compania a avut un profit de 354 de mii de lei. Valoarea acesteia pe piață este de 400 de mii de lei.
În cazul unei alte deputate, Natalia Davidovici, concubinul acesteia, Serghei Crușca, este fondatorul și administratorul companiei „DANAT PRIM”. Firma a fost înregistrată în septembrie 2017, în prezent, avându-și sediul în Chișinău. Compania prestează servicii de suport pentru interpretarea artistică (spectacole).
VEZI ȘI: BUSINESS DE PARLAMENTAR | Cum deputații BCS fondează SRL-uri și le scriu pe numele soțiilor
Potrivit articolului 70 din Constituție, „calitatea de deputat este incompatibilă cu exercitarea oricărei alte funcţii retribuite, cu excepţia activităţii didactice şi ştiinţifice. De asemenea, textul constituțional precizează că alte incompatibilități se stabilesc prin lege organică.
Astfel, Legea privind statutul deputatului prevede că mandatul de parlamentar este incompatibil cu funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova, de membru al Guvernului de Avocat al Poporului și pentru drepturile copilului, de ales local.
De asemenea, alesul poporului nu are dreptul să exercite oricare altă funcție remunerată, chiar dacă este acordată de un stat străin sau o organizaţie internaţională, cu excepţia activităţii didactice şi ştiinţifice desfăşurate în afara programului stabilit de regulamentul Parlamentului.
Persoanele mandatate de Parlament cu misiuni temporare în organele centrale ale administraţiei de stat pot cumula exercitarea acestei misiuni cu mandatul de deputat pe o durată de cel mult șase luni.
Potrivit legii, deputatul care se află în unul din cazurile de incompatibilitate trebuie să demisioneze, în termen de 30 de zile de la data validării mandatului, din funcţia incompatibilă cu mandatul de deputat.
Dacă deputatul care se află în unul dintre cazurile de incompatibilitate nu a respectat condiţiile menţionate mai sus, mandatul lui încetează de drept.
În decursul a 30 de zile de la validarea mandatului deputatul trebuie să declare Biroului permanent orice activitate extraparlamentară pe care va continua să o desfăşoare.
Schimbările survenite în activitatea deputatului în timpul exercitării mandatului se aduc la cunoştinţă Biroului permanent în cel mult zece zile de la data apariţiei lor.
Care este organul responsabil de identificarea incompatibilităţilor
La începutul fiecărei legislaturi, Comisia juridică, pentru numiri şi imunităţi examinează declaraţiile deputaţilor sub aspectul incompatibilităţii activităţii. De asemenea, Comisia, împreună cu organele fiscale, organizează controlul declaraţiilor deputaţilor despre veniturile lor, care se impozitează conform Codului fiscal, şi, în termen de cel mult două luni de la data depunerii declaraţiilor, întocmeşte un raport, care urmează să fie aprobat de Parlament cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi.
La sesizarea Comisiei juridice, pentru numiri şi imunităţi, deputatul care se află în unul din cazurile de incompatibilitate este obligat să facă ca incompatibilitatea să înceteze.
Declaraţiile deputaţilor despre veniturile lor, care se impozitează conform Codului fiscal, depuse cu trei luni înainte de expirarea mandatului, vor fi controlate, cu cel puţin o lună înainte de expirarea mandatului, de către Comisia juridică, pentru numiri şi imunităţi împreună cu organele fiscale şi, ca rezultat al controlului, se va întocmi un raport, care urmează să fie aprobat de Parlament cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi.
Legea privind statutul deputatului mai prevede că este interzisă utilizarea numelui parlamentarului și a calității sale în orice acţiune publicitară privitoare la o unitate financiară, industrială sau comercială.