„Consiliul de supraveghere al Oficiului de Gestionare a Programelor de Asistență Externă a luat decizia de diminuare pentru o perioadă de 6 luni cu 8,5 p.p. a ratei de recreditare anuale flotante pentru lei. Se aplică această prevedere de scădere cu 8,5 puncte din data de 25 august 2022. Așa că dragi agricultori, vă rugăm să țineți cont că această decizie a fost luată, și rata care, ați fost informați că a fost majorată, rata dobânzii, ea va fi micșorată începând cu data de 25 august cu 8,5 puncte procentuale”, a explicat Vladimir Bolea.
Mai mult, Ministrul Agriculturii a anunțat că intenționează să schimbe și programul de subvenționare prin aplicarea unui un nou Regulament, care prevede dublarea sumei care este subvenționată la dobânzi.
Rata de bază a creditelor: de la 3.65% în 2021, la 21.5% în 2022
Odată cu creșterea inflației, piața creditării agricultorilor din liniile de creditare internaționale și oferite prin intermediul băncilor comerciale a fost profund afectată.
Prin urmare, a crescut rata de bază la credite până la 21,5%, ceea ce a constituit o majorare de 17,85 puncte procentuale timp de un an.
Astfel, rata dobânzii anuale pentru creditele investiționale, din 4 august 2022, a fost de 19.1, pe când în iunie 2021, aceasta era de 6,75%. Această creștere s-a înregistrat din cauza formulei de calcul și a schimbării politicii monetare pe termen scurt a Băncii Naționale a Moldovei privind mărirea ratei de bază a creditelor de la 3.65% (30 iulie 2021) la 21,5% în prezent, ceea ce a constituit o creștere de 17,85 puncte procentuale.
„Business-ul nu se face ca să mărești inflația, se face pentru a avea un produs competitiv, cât mai ieftin, ca să și-l poată permite consumatorul final să-l cumpere. Mărind creditele investiționalele și cele comerciale care se iau pentru procurarea de inputuri agricole, deodată se scumpesc produsele. Omul își poate permite mai puțin și, automat, crește inflația”, explică Andrei Zbancă, doctor în științe economice, consultant în agro business.
Potrivit lui, toate aceste instrumente pe termen scurt utilizate de BNM pentru sterilizarea masei monetare vor avea efecte negative asupra sectorului agroindustrial, și anume:
1. va fi stopată modernizarea sectorului agricol și infrastructurii interne de business;
2. va scădea competitivitatea agriculturii prin condiții inegale cu concurenții direcți din țările vecine și pe piețele cu care concurăm direct;
3. mai puține locuri de muncă create și intensificarea depopulării localităților rurale și migrării excesive;
4. păstrarea în continuare a tendinței de comercializare a unei cantități de producție agricole ca materie primă și mai puțin cu valoare adăugată;
Asociațiile profesionale din sectorul agroalimentar au tras un semnal de alarmă
Creșterea ratei a afectat crearea și dezvoltarea întreprinderilor agricole și accesul agricultorilor la resurse financiare în baza creditelor. Prin urmare, asociațiile profesionale din sectorul agroalimentar au semnat o cerere comună adresată Comisiei parlamentare pentru agricultură și industrie alimentară, dar și Comisiei Economie, buget și finanțe, Guvernului, Ministerului Finanțelor, Ministerului Economiei și Infrastructurii, Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, dar și Oficiului de Gestionare a Programelor de Asistență Externă.
Reprezentanții au solicitat condiții care să faciliteze accesarea finanțărilor din contul liniilor de creditare internaționale (IFAD, Proiectul Livada Moldovei, etc.) debursate prin intermediul băncilor comerciale. Astfel, cereau identificarea măsurilor și soluțiilor pentru ajustarea - micșorarea considerabilă a ratei dobânzii la creditele din liniile de creditare internaționale pentru proiectele investiționale.
Potrivit lor, revenirea la rata dobânzii în limitele 7-9% anual în lei moldovenești ar asigura un ritm constant de modernizare a sectorului agricol.
Cine poate interveni în ajutorul întreprinderilor agricole
Potrivit Ministerului Finanțelor (MF), mijloacele financiare obținute din contul împrumuturilor de stat externe sunt recreditate de Ministerul Finanțelor prin intermediul IP Oficiul de Gestiune a Programelor de Asistență Externă (OGPAE) și a Instituțiilor Financiare Participante (bănci, organizații de creditare nebancară și asociații de economii și împrumut).
Rata dobânzii pentru creditele acordate beneficiarilor este constituită din rata de referință a MF/OGPAE pentru IFP (instituții financiară participantă), plus marja adăugată de IFP pentru acoperirea riscului de credit, care este limitat până la 3.5%. De regulă, rata de referință care stă la baza de calcul a ratei dobânzii poate fi bazată pe rata de bază a BNM sau rata medie a inflației.
„Începând cu luna ianuarie 2022 și până în prezent rata de bază a BNM a crescut de la 8,5% până la 21,5%, fapt care a cauzat creșterea ratei dobânzii pentru IFP până la 18,6%. Dacă ar fi fost selectată rata de referință bazată pe rata inflației, rata dobânzii pentru IFP ar fi atins nivelul de 26,1%, iar pentru beneficiari de 29,6%. Prin urmare, din cauza creșterii semnificative a inflației a fost selectată rata de referință bazată pe rata de bază a BNM”, explică cei de Ministerul Finanțelor.
Cum au răspuns autoritățile
Potrivit OGPAE, pentru a susține dezvoltarea întreprinderilor din sectorul real, prin hotărârea Consiliului de administrare al Oficiului de Gestiune a Programelor de Asistență Externă (OGPAE) din 25 august 2022, a fost aprobată decizia de diminuare cu 8,5 p.p a ratelor de recreditare anuale, flotante pentru lei, calculate în baza ratei de bază a BNM, pentru o perioadă de șase luni. Prin urmare, rata a fost micșorată până la 13,6%.
Contactați de AGORA, reprezentanții Oficiului de Gestiune a Programelor de Asistență Externă (OGPAE) ne-au comunicat că plafonarea ratei este pentru toate liniile de credit în lei. După expirarea acestui termen, ratele pot fi revizuite, sau calculate și aplicate în continuare conform condițiilor de bază ale contractelor de recreditare.
Cum se descurcă antreprenorii
Drăgălina Gîncu este o apicultoare din Republica Moldova care a luat un credit investițional Livada Moldovei. Când a pornit negocierile pentru credit, li s-a comunicat că dobânda anuală va fi de 6,5%.
„Noi am început în martie toate negocierile. Până am obținut toate documentele și am semnat contractul, creditul a crescut până la 9%. Planul și business planul pe care l-am făcut nu mai era valabil, pentru că a crescut cu 3% dobânda. În septembrie, creditul a crescut până la 11%”, povestește Drgălina.
În octombrie 2021, apicultoarea a avut o întrevedere cu directoratul liniei de credit.
„Banca nu ne-a crescut partea ei de dobândă, ci s-a majorat rata de bază a creditelor la BNM. Noi primim aceste scrisori de informare unde este specificată când este rata”, spune Drăgălina.
Ulterior, au fost înștiințați că rata a fost micșorată până la 9,1%. În luna august a anului 2022, antreprenoarea a fost anunță că a crescut creditul până la 19,1%.
„Noi nu avem așa rulaj ca să acopăr dobânda, nemaivorbind de corpul creditului. Deja eu sunt nevoită să caut să mă împrumut, ca să nu am o istorie creditară rea. Suntem puși într-o situația complicată”, mărturisește Drăgălina Gîncu.
Plafonarea, suficientă cât pentru supraviețuire
Chiar și în contextul plafonării ratei, cei care au accesat linia de creditare spun că se descurcă cu greu, iar câștigul pe care îl au le ajunge pentru a supraviețui, nu însă și pentru a obține un profit.
„Ceea ce ne dorim acum este să nu se mărească și mai mult. Totuși, pentru ca noi să ne dezvoltăm și să fim cât mai competitivi, cred că plafonarea până la 7% a dobânzii anuale ne-ar ajuta să ne menținem în acest sector”, a declarat apicultorul Ștefan Sandic.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.