Consecințele inflației: Scumpirea creditelor investiționale pentru agricultori, măsurile de sprijin întreprinse de autorități și cum se descurcă producătorii agricoli

Consecințele inflației: Scumpirea creditelor investiționale pentru agricultori, măsurile de sprijin întreprinse de autorități și cum se descurcă producătorii agricoli

Inflația din Republica Moldova a lovit puternic în sectorul creditării agricultorilor din liniile de creditare internaționale, oferite prin intermediul băncilor comerciale. A crescut rata de bază a creditelor, prin urmare, a fost majorată și dobânda anuală pentru creditele investiționale. Astfel, pentru antreprenori a devenit aproape imposibil să achite ratele crescute. În consecință, autoritățile au intervenit cu măsuri de sprijin. În cadrul unui briefing, în data de 13 septembrie, Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a anunțat că rata de creditare a producătorilor agricoli a fost micșorată cu 8,5 puncte procentuale, măsură implementată din data de 25 august și valabilă pentru o perioadă de jumătate de an. Chiar dacă autoritățile au intervenit pentru plafonarea ratei de bază, cei fermierii care au luat credite susțin că veniturile pe care le obțin îi ajută doar să supraviețuiască.

„Consiliul de supraveghere al Oficiului de Gestionare a Programelor de Asistență Externă a luat decizia de diminuare pentru o perioadă de 6 luni cu 8,5 p.p. a ratei de recreditare anuale flotante pentru lei. Se aplică această prevedere de scădere cu 8,5 puncte  din data de 25 august 2022. Așa că dragi agricultori, vă rugăm să țineți cont că această decizie a fost luată, și rata care, ați fost informați că a fost majorată, rata dobânzii, ea va fi micșorată începând cu data de 25 august cu 8,5 puncte procentuale”, a explicat Vladimir Bolea.

Mai mult, Ministrul Agriculturii a anunțat că intenționează să schimbe și programul de subvenționare prin aplicarea unui un nou Regulament, care prevede dublarea sumei care este subvenționată la dobânzi. 

Rata de bază a creditelor: de la 3.65% în 2021, la 21.5% în 2022

Odată cu creșterea inflației, piața creditării agricultorilor din liniile de creditare internaționale și oferite prin intermediul băncilor comerciale a fost profund afectată. 

Prin urmare, a crescut rata de bază la credite până la 21,5%, ceea ce a constituit o majorare de 17,85 puncte procentuale timp de un an.

Astfel, rata dobânzii anuale pentru creditele investiționale, din 4 august 2022, a fost de 19.1, pe când în iunie 2021, aceasta era de 6,75%. Această creștere s-a înregistrat din cauza formulei de calcul și a schimbării politicii monetare pe termen scurt a Băncii Naționale a Moldovei privind mărirea ratei de bază a creditelor de la 3.65% (30 iulie 2021) la 21,5% în prezent, ceea ce a constituit o creștere de 17,85 puncte procentuale. 

„Business-ul nu se face ca să mărești inflația, se face pentru a avea un produs competitiv, cât mai ieftin, ca să și-l poată permite consumatorul final să-l cumpere. Mărind creditele investiționalele și cele comerciale care se iau pentru procurarea de inputuri agricole, deodată se scumpesc produsele. Omul își poate permite mai puțin și, automat, crește inflația”, explică Andrei Zbancă, doctor în științe economice, consultant în agro business.

Potrivit lui, toate aceste instrumente pe termen scurt utilizate de BNM pentru sterilizarea masei monetare vor avea efecte negative asupra sectorului agroindustrial, și anume:

1.    va fi stopată modernizarea sectorului agricol și infrastructurii interne de business;

2.    va scădea competitivitatea agriculturii prin condiții inegale cu concurenții direcți din țările vecine și pe piețele cu care concurăm direct;

3.    mai puține locuri de muncă create și intensificarea depopulării localităților rurale și migrării excesive;

4.    păstrarea în continuare a tendinței de comercializare a unei cantități de producție agricole ca materie primă și mai puțin cu valoare adăugată;

Asociațiile profesionale din sectorul agroalimentar au tras un semnal de alarmă

Creșterea ratei a afectat crearea și dezvoltarea întreprinderilor agricole și accesul agricultorilor la resurse financiare în baza creditelor. Prin urmare, asociațiile profesionale din sectorul agroalimentar au semnat o cerere comună adresată Comisiei parlamentare pentru agricultură și industrie alimentară, dar și Comisiei Economie, buget și finanțe, Guvernului, Ministerului Finanțelor, Ministerului Economiei și Infrastructurii, Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, dar și Oficiului de Gestionare a Programelor de Asistență Externă.

Reprezentanții au solicitat condiții care să faciliteze accesarea finanțărilor din contul liniilor de creditare internaționale (IFAD, Proiectul Livada Moldovei, etc.) debursate prin intermediul băncilor comerciale. Astfel, cereau identificarea măsurilor și soluțiilor pentru ajustarea - micșorarea considerabilă a ratei dobânzii la creditele din liniile de creditare internaționale pentru proiectele investiționale.

Potrivit lor, revenirea la rata dobânzii în limitele 7-9% anual în lei moldovenești ar asigura un ritm constant de modernizare a sectorului agricol.

Cine poate interveni în ajutorul întreprinderilor agricole 

Potrivit Ministerului Finanțelor (MF), mijloacele financiare obținute din contul împrumuturilor de stat externe sunt recreditate de Ministerul Finanțelor prin intermediul IP Oficiul de Gestiune a Programelor de Asistență Externă (OGPAE) și a Instituțiilor Financiare Participante (bănci, organizații de creditare nebancară și asociații de economii și împrumut).

Rata dobânzii pentru creditele acordate beneficiarilor este constituită din rata de referință a MF/OGPAE pentru IFP (instituții financiară participantă), plus marja adăugată de IFP pentru acoperirea riscului de credit, care este limitat până la 3.5%. De regulă, rata de referință care stă la baza de calcul a ratei dobânzii poate fi bazată pe rata de bază a BNM sau rata medie a inflației.

„Începând cu luna ianuarie 2022 și până în prezent rata de bază a BNM a crescut de la 8,5% până la 21,5%, fapt care a cauzat creșterea ratei dobânzii pentru IFP până la 18,6%. Dacă ar fi fost selectată rata de referință bazată pe rata inflației, rata dobânzii pentru IFP ar fi atins nivelul de 26,1%, iar pentru beneficiari de 29,6%. Prin urmare, din cauza creșterii semnificative a inflației a fost selectată rata de referință bazată pe rata de bază a BNM”, explică cei de Ministerul Finanțelor.

Cum au răspuns autoritățile

Potrivit OGPAE, pentru a susține dezvoltarea întreprinderilor din sectorul real, prin hotărârea Consiliului de administrare al Oficiului de Gestiune a Programelor de Asistență Externă (OGPAE) din 25 august 2022, a fost aprobată decizia de diminuare cu 8,5 p.p a ratelor de recreditare anuale, flotante pentru lei, calculate în baza ratei de bază a BNM, pentru o perioadă de șase luni. Prin urmare, rata a fost micșorată până la 13,6%.

Contactați de AGORA, reprezentanții Oficiului de Gestiune a Programelor de Asistență Externă (OGPAE) ne-au comunicat că plafonarea ratei este pentru toate liniile de credit în lei. După expirarea acestui termen, ratele pot fi revizuite, sau calculate și aplicate în continuare conform condițiilor de bază ale contractelor de recreditare.

Cum se descurcă antreprenorii

Drăgălina Gîncu este o apicultoare din Republica Moldova care a luat un credit investițional Livada Moldovei. Când a pornit negocierile pentru credit, li s-a comunicat că dobânda anuală va fi de 6,5%.

„Noi am început în martie toate negocierile. Până am obținut toate documentele și am semnat contractul, creditul a crescut până la 9%. Planul și business planul pe care l-am făcut nu mai era valabil, pentru că a crescut cu 3% dobânda. În septembrie, creditul a crescut până la 11%”, povestește Drgălina.

În octombrie 2021, apicultoarea a avut o întrevedere cu directoratul liniei de credit.

„Banca nu ne-a crescut partea ei de dobândă, ci s-a majorat rata de bază a creditelor la BNM. Noi primim aceste scrisori de informare unde este specificată când este rata”, spune Drăgălina.

Ulterior, au fost înștiințați că rata a fost micșorată până la 9,1%. În luna august a anului 2022, antreprenoarea a fost anunță că a crescut creditul până la 19,1%.

„Noi nu avem așa rulaj ca să acopăr dobânda, nemaivorbind de corpul creditului. Deja eu sunt nevoită să caut să mă împrumut, ca să nu am o istorie creditară rea. Suntem puși într-o situația complicată”, mărturisește Drăgălina Gîncu.

Plafonarea, suficientă cât pentru supraviețuire

Chiar și în contextul plafonării ratei, cei care au accesat linia de creditare spun că se descurcă cu greu, iar câștigul pe care îl au le ajunge pentru a supraviețui, nu însă și pentru a obține un profit.

„Ceea ce ne dorim acum este să nu se mărească și mai mult. Totuși, pentru ca noi să ne dezvoltăm și să fim cât mai competitivi, cred că plafonarea până la 7% a dobânzii anuale ne-ar ajuta să ne menținem în acest sector”, a declarat apicultorul Ștefan Sandic.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Fermierii anunță proteste și acuză Guvernul că nu a identificat măsuri pentru soluționarea crizei agricole

Fermierii anunță proteste și acuză Guvernul că nu a identificat măsuri pentru soluționarea crizei agricole

Ministerul Agriculturii anunță mai multe măsuri pentru soluționarea crizei din agricultură. Care sunt acestea

Ministerul Agriculturii anunță mai multe măsuri pentru soluționarea crizei din agricultură. Care sunt acestea

Ministrul Agriculturii spune că se depun eforturi pentru deblocarea exporturilor spre Federația Rusă

Ministrul Agriculturii spune că se depun eforturi pentru deblocarea exporturilor spre Federația Rusă

Advertoriale
Generația Inteligenței Financiare: Ce sunt creditele și depozitele (VIDEO)

Generația Inteligenței Financiare: Ce sunt creditele și depozitele (VIDEO)

Negru de Purcari - în lista celor mai bune vinuri din lume ale anului 2021

Negru de Purcari - în lista celor mai bune vinuri din lume ale anului 2021

Mai mulți angajați ai Victoriabank au alergat în cadrul echipei Run for Children pentru a îndeplini visul a cinci copii de a avea o casă

Mai mulți angajați ai Victoriabank au alergat în cadrul echipei Run for Children pentru a îndeplini visul a cinci copii de a avea o casă

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • DESCIFRAT| Distribuirea lemnelor de foc sau drumul celor 5 metri ster: De la lista întocmită de primării, la stocurile care se golesc (VIDEO)
  DESCIFRAT| Distribuirea lemnelor de foc sau drumul celor 5 metri ster: De la lista întocmită de primării, la stocurile care se golesc (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Cristina Tocari, tânăra care a revenit din Franța pentru a transforma plasticul în bijuterii (VIDEO)
 • DESCIFRAT| Meniul preșcolarilor, între posibilități și necesități (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Nicolai Croitoru: „Pot să mă mândresc că echipa mea e formată practic în proporție de 80% din persoane revenite de peste hotare”(VIDEO)
 • DESCIFRAT| Cum (NU) face față Chișinăul inundațiilor de după ploi cu un sistem de canalizare pluvială din 1980. Care sunt soluțiile (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Incendiul din curtea casei lui Igor Dodon: Experții au stabilit cauza arderii
 • 2
  Când vor fi scoase corturile protestatarilor din fața Parlamentului? Răspunsul președintelui raionului Orhei, Dinu Țurcanu
 • 3
  Tarife mai mari pentru căldură și energie termică. ANRE a aprobat noile majorări
 • 4
  Presa rusă susține că rezultatele parțiale ale „referendumurilor” din Ucraina arată majorități uriașe în favoarea aderării la Rusia
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.