„Plăţile de Suport Bugetar din partea Uniunii Europene pot fi procesate doar după aprobarea programului FMI. Deoarece un program nu poate fi solicitat de un guvern interimar, aceasta reprezintă încă un motiv serios de a accelera procesul, în curs, de formare a noii coaliţii de guvernare”. Astfel motivează Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova decizia de a sista suportul bugetar pentru țara noastră.
„Uniunea Europeană subliniază importanţa formării cât de curând posibil a unei noi coaliţii de guvernare. Odată cu preluarea funcţiilor, noul Guvern trebuie să expedieze, neîntârziat, o solicitare către Fondul Monetar Internaţional (FMI) pentru a negocia un nou program FMI. Aprobarea unui astfel de program va restabili încrederea în stabilitatea macro-financiară a Republicii Moldova şi va pava calea spre reluarea debursărilor de Suport Bugetar în cadrul asistenţei din partea UE”, a declarat Ambasadorul UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola.
Totodată, Delegația UE menționează că plăţile de Suport Bugetar sunt subiectul îndeplinirii tuturor condiţiilor stipulate în acordurile încheiate cu Guvernul Republicii Moldova, obiectivele politicilor sectoriale, stabilitatea macro-financiară, precum şi respectarea principiilor de supraveghere bugetară şi transparenţă.
De asemenea, decizia europenilor a fost luată și urmare a problemelor din sectorul bancar al Republicii Moldova care au trezit îngrijorări în ceea ce priveşte stabilitatea macro-financiară. În acest context, Uniunea Europeană este de părerea că un program al Fondului Monetar Internaţional (FMI) va reprezenta garanţia că aceste preocupări sunt abordate.
Vezi și aceste știri

Ministerul Afacerilor Externe din România califică drept „nefondată și motivată politic” decizia CMC prin care a respins solicitarea Radio Chișinău

Din Moldova spre Ucraina a pornit a doua tranșă cu ajutor umanitar în valoare de 67,5 milioane de lei
