Procedura de asigurare a respectării drepturilor de proprietate intelectuală la frontiera vamală poate fi iniţiată de către titularul de drepturi, prin depunerea unei cereri de intervenţie. Mai apoi Serviciul Vamal emite o Dispoziţie cu privire la intervenţia vamală în vederea protecţiei proprietăţii intelectuale, înregistrând-o în Registrul obiectelor de proprietate intelectuală pe care îl gestionează.
 
În cazul când mărfurile, în privinţa cărora s-a dovedit că aduc atingere unui drept de proprietate intelectuală acestea sunt distruse sau predate cu titlu gratuit unor instituţii publice.

În 2014, circa 90% din cantitatea produselor reţinute de Serviciul Vamal și dovedite a fi contrafăcute, sunt din categoria sacoşe, huse şi alte ambalaje. Comparativ cu anii precedenţi, numărul reţinerilor a scăzut, însă cantitatea produselor contrafăcute a crescut semnificativ.În anii precedenţi prevalau produsele gen telefoane mobile, semne auto etc.
Majoritatea produselor contrafăcute reţinute, cu excepţia unui caz, au fost trecute peste frontieră pe cale terestră. În anul 2014, ca şi în anii precedenţi, produsele contrafăcute au avut aceleaşi ţări de expediţie, care nu întotdeauna corespund cu ţara de provenienţă.

Ucraina este ţara de expediţie pentru 50% din produsele contrafăcute, se constatăîn Raportul național al AGEPI privind respectarea drepturilor de proprietate intelectuală în Republica Moldova, pentru 2014.

În 14 din cele 16 cazuri în care bunurile s-au dovedit a fi contrafăcute, produsele
urmează a fi distruse. Într-un caz bunurile contrafăcute au fost distruse (503.500 buc. de sacoşe în valoare de 10.343 dolari). În alt caz, produsele contrafăcute au fost donate, cu acordul titularului de drepturi şi după înlăturarea însemnelor ce aduceau atingere dreptului de proprietate intelectuală (128 buc. de jucării în valoare de 990 dolari).În total, pe parcursul anului 2014, angajaţii Serviciului Vamal au intentat 5 dosare contravenţionale, remise spre examinare instituţiilor competente. Un dosar a fost remis instanţei de judecată.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!