*Acest material este sponsorizat

Trans-Oil: Timp de 3 luni, uleiul moldovenesc a fost total necompetitiv pe piața internațională (INTERVIU)

Trans-Oil: Timp de 3 luni, uleiul moldovenesc a fost total necompetitiv pe piața internațională (INTERVIU)
Trans-Oil

Recent, în mediul on-line, au apărut mai multe informații cu privire la activitatea Grupului Trans-Oil pe piața oleaginoaselor din Republica Moldova. Vitalie Butnaru, managerul financiar al Grupul de companii Trans-Oil, a răspuns, pentru OFICIAL, la unele întrebări referitor la aceste aspecte. 

Care este cota impozitului pe profit achitat de Floarea Soarelui S.A.?

„Cota aplicabilă impozitului pe profit al uzinei Floarea Soarelui S.A. este de 12% – cota standard prevăzută de Codul Fiscal al Republicii Moldova.

Facilitățile fiscale ale zonei Portului Internațional Liber Giurgiulești (PILG) se aplică profiturilor generate de rezidenții zonei nemijlocit pe teritoriul PILG. Deși Floarea Soarelui S.A. are statut de rezident al PILG, activitatea uzinei este desfășurată în mun. Bălți și nu există temei pentru aplicarea unor facilități fiscale.”

Ați menționat facilitățile fiscale oferite rezidenților PILG. Care este cota impozitului aplicabilă pentru rezidenții PILG?

„Pentru a beneficia de o cotă redusă a impozitului pe profit nu este suficient ca contribuabilul să obțină statutul de rezident al PILG. Însăși afacerea care generează profituri trebuie să fie amplasată pe teritoriul zonei PILG. Și doar acele profituri, care au fost generate în PILG, sunt impozitate cu o cotă de 6%.”

Există companii ale Grupului Trans-Oil profiturile cărora sunt impozitate cu o cotă de 3%, cum s-a vehiculat recent în mediul online?

„Nu există o cotă de 3% aplicabilă profiturilor generate de companiile Grupului Trans-Oil. Cota de 3% pentru profiturile generate în zona PILG a fost aplicată temporar, în primii zece ani ai activității zonei PILG. Această cotă nu se mai aplică din anul 2015. Nu există companii ale Grupului Trans-Oil care achită impozit pe profit la cota de 3%.

Răspândirea de informații privind impozitarea la cota de 3% a profiturilor rezidenților zonei PILG, companii ale Grupului Trans-Oil, se face fie din incompetență, fie în mod malițios, cu scopul de induce în eroare societatea.”

A promis Grupul Trans-Oil să majoreze semnificativ prețurile de achiziție a semințelor de floarea-soarelui pentru ca Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) să anuleze dispoziția de nerestituire a TVA la export de ulei de floarea-soarelui?

„Dispoziția CSE nr 21 din 18 mai 2022 a fost una ilegală și încălca cadrul legal național, Directivele UE, precum și angajamentele asumate de Guvernul Republicii Moldova prin tratate bilaterale cu privire la siguranța investițiilor străine.

Situația creată prin dispoziția CSE, de a nu restitui TVA la export de ulei, nu a fost una contractuală, în care părțile pot negocia unele avantaje economice. Trans-Oil niciodată nu a promis majorări ale prețurilor de achiziție a producției agricole pe piața locală. Grupul Trans-Oil a cerut respectarea principiilor statului de drept, dar nu s-a angajat în negocieri comerciale cu Guvernul Republicii Moldova.

Decizia CSE a fost una nejustificată din punct de vedere legal și economic – a denaturat funcționarea mecanismului TVA, a subminat timp de trei luni ramura autohtonă a producătorilor de ulei și a declanșat o alarmă pentru potențialii investitori, care priveau Republica Moldova ca și o posibilă destinație pentru afaceri.

Timp de 3 luni, uleiul moldovenesc a fost total necompetitiv pe piața internațională. Uzinelor de ulei ale Grupului nu le-a fost restituită suma de 80 milione de lei – TVA nerestituit de către stat la exportul de ulei.

Urmările și ecoul acestei decizii se vor face auzite în comunitatea investitorilor încă ceva timp. În ceea ce ne privește, Grupul Trans-Oil va depune efort pentru a informa investitorii despre revenirea la normalitate a cadrului fiscal din țară.

Aș dori să mai adaug că piața Republicii Moldova nu este izolată de piața regională. Ba din contra – prețurile locale sunt formate și dictate anume din exterior, adică de piața regională (Ucraina, România, Turcia, Bulgaria și, până recent, Federația Rusă). Piața Republicii Moldova este prea mică pentru a fi un jucător în formarea prețurilor regionale la producția agricolă.”

Care este prețul de vânzare a unei sticle de ulei FLORIS astăzi?

„Prețul de vânzare a uleiului FLORIS a rămas neschimbat – 29.1 lei (TVA inclus), la poarta uzinei. Angajamentul luat de Grupul Trans-Oil în fața societății moldovenești presupune plafonarea prețului la acest nivel pe durata de până la 1 septembrie 2023.”

Acest preț a fost stabilit când prețul unei tone de semințe floarea-soarelui era de 12-13 mii lei?

„Prețul de 29.1 lei (TVA inclus) pentru o sticlă de ulei FLORIS, la poarta uzinei, a fost stabilit în data de 26 octombrie 2021 – de atunci, acest preț nu a fost modificat. La data stabilirii acestui preț (octombrie 2021) – o tonă de semințe de floarea-soarelui se achiziționa la prețul de 9,5 mii lei.

Astăzi, prețul de achiziție pentru o tonă de semințe de floarea-soarelui este aproximativ același. Însă costul de procesare a crescut semnificativ din cauza majorării tarifelor la gaze naturale și energie electrică, pentru servicii și materiale auxiliare.

În pofida creșterii acestor costuri, Trans-Oil își respectă angajamentul luat în fața societății Republicii Moldova de a plafona prețul pentru o sticlă de ulei FLORIS la nivelul de 29.1 lei (TVA inclus), la poarta uzinei, până la data de 1 septembrie 2023.

La final, doresc să menționez că Grupul Trans-Oil își onorează angajamentele față de partenerii contractuali și societatea moldovenească. Noi îndemnăm sursele mass-media din Republica Moldova să se adreseze direct către Grupul Trans-Oil pentru a obține date veridice. Informați-vă corect, direct de la sursă, obținând date autentice.”

Vă mulțumim pentru interviul acordat și sperăm că veți reveni cu informații în continuare.

P.

Vezi și aceste știri
Agricultorii acuză „Trans-Oil” că deține monopol la exportul cerealelor și că le procură la prețuri derizorii. Reacția companiei

Agricultorii acuză „Trans-Oil” că deține monopol la exportul cerealelor și că le procură la prețuri derizorii. Reacția companiei

Fitch revizuiește perspectiva Trans-Oil în pozitiv, și îi confirmă ratingul „B”

Fitch revizuiește perspectiva Trans-Oil în pozitiv, și îi confirmă ratingul „B”

Vânzările grupului Trans-Oil doboară un nou record și ajung la 1,36 miliarde de dolari

Vânzările grupului Trans-Oil doboară un nou record și ajung la 1,36 miliarde de dolari

Advertoriale
Berea artizanală Keller HOLZ - între pasiune și gust (VIDEO)

Berea artizanală Keller HOLZ - între pasiune și gust (VIDEO)

Dobânda mică nu înseamnă un credit ieftin! Cum să alegi corect cel mai bun credit?

Dobânda mică nu înseamnă un credit ieftin! Cum să alegi corect cel mai bun credit?

Traumeel S a fost sponsorul Zilei Recordurilor din acest an. Află cine sunt câștigătorii și la ce probe au fost supuși

Traumeel S a fost sponsorul Zilei Recordurilor din acest an. Află cine sunt câștigătorii și la ce probe au fost supuși

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • DESCIFRAT| Ce mai fac refugiații din Ucraina? (VIDEO)
  DESCIFRAT| Ce mai fac refugiații din Ucraina? (VIDEO)
 • PROFESIONIȘTII| Inspector de patrulare: „Șoferii au două întrebări: M-ai găsit taman pe mine? Ai procent de aici?”
 • DESCIFRAT| (IN)Siguranța din mijlocul protestelor sau șirul neregulilor din Orășelul Schimbărilor. Invitați: Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu și directorul executiv API, Petru Macovei
 • DESCIFRAT| Distribuirea lemnelor de foc sau drumul celor 5 metri ster: De la lista întocmită de primării, la stocurile care se golesc (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Dodon l-a felicitat pe Putin cu ocazia zilei de naștere: „Cu mare respect și din toată inima, îl felicit cu ocazia acestei date glorioase”
 • 2
  Kievul vine cu precizări după ce Zelenski a cerut „lovitură preventivă” asupra Rusiei: Se referea la sancțiuni
 • 3
  Cel de-al doilea summit al Comunității Politice Europene va avea loc primăvara viitoare în Republica Moldova. La Chișinău vor veni 44 de lideri europeni
 • 4
  Igor Grosu, despre rezolvarea conflictului transnistrean: După victoria Ucrainei, datele problemei o să se schimbe
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.