*Acest material este sponsorizat

Află de la specialiștii DAD Accountant cum să scoți bani din firmă în mod legal, fără a pierde mari sume plătind impozite

Află de la specialiștii DAD Accountant cum să scoți bani din firmă în mod legal, fără a pierde mari sume plătind impozite
DAD Accountant

Când îți deschizi o afacere, vrei ca aceasta să-ți aducă bani. Nu e nicio îndoială că îți dorești să contribui la dezvoltarea comunității în care trăiești. Totuși, scopul principal e să-ți asiguri o viață decentă și să evoluezi. Iată de ce, astăzi specialiștii DAD Accountant îți vor spune care sunt metodele prin care poți scoate bani impozitați din firma ta, astfel încât totul să fie legal și să nu fii nevoit să pierzi sume mari plătind impozite.

 Vrei să scoți bani din firmă legal? Iată cum o poți face:

      1. Salariile

O metodă de a retrage banii din firmă sunt salariile. Dacă ești unul dintre fondatori și mai ai și o funcție în cadrul companiei, vei primi un salariu și prime. În plus, ca orice angajat, poți beneficia de tot felul de bonusuri și tichete. Tot e bine și frumos, doar că din aceste sume va trebui să achiți contribuții la stat, așa că vei avea și niște cheltuieli destul de mari, zicem noi.

Riscuri! Cu cât mai mari vor fi salariile acționarilor angajați, cu atât mai mari vor fi impozitele și contribuțiile pe care va trebui să le plătești la stat (fondul social – 24%, asigurarea medicală – 9% și impozit pe venit – 12%).

Ca să fie mai clar, iată un exemplu. Să presupunem că ești fondatorul unei companii și, totodată, ești și director. Dacă îți stabilești un salariu net (salariul „curat” pe care îl primești după reținerea tuturor impozitelor) de 25 000 de lei, atunci salariul brut (salariul menționat în contractul individual de muncă) va constitui 31 218,78 de lei, iar salariul total (suma totală achitată de angajator pentru plata unui salariu net) va fi 38 711,29 de lei. Asta înseamnă că vei cheltui exact 13 711,29 de lei pentru impozite și contribuții.

       2. Dividendele

Achitarea dividendelor este o altă metodă de a scoate bani din firma ta. Ce sunt dividendele? Acestea reprezintă o parte din profitul companiei care revine fiecărui acționar în funcție de numărul acțiunilor pe care le posedă și în conformitate cu clasele.

Această metodă, presupune că trimestrial, semestrial sau o dată în an, contabilitatea va analiza ce profit are firma ta (dacă aduce profit) și dacă firma ta chiar aduce profit, din acea sumă se vor calcula dividendele pentru fiecare acționar.

Atenție! Dacă încasezi dividendele trimestrial sau semestrial (în avans), iar la final de an se dovedește că firma ta nu a avut profit în toate lunile și că, de fapt, este în pierdere, vei fi nevoit să aduci înapoi dividendele pe care le-ai luat în primul trimestru/semestru. Pentru că acei bani nu ți se cuveneau. Cel mai bine este să aștepți finalizarea anului calendaristic ș întocmirea situațiilor financiare anuale ca să te asiguri că firma ta aduce profit și abia atunci să soliciți distribuirea de dividende.

     3.  Diurna pentru deplasări pe teritoriul Republicii Moldova și în străinătate

Afacerea ta presupune multe deplasări de serviciu? Ei bine, atunci află că poți scoate bani din firmă și prin achitarea diurnelor și a altor cheltuieli legate de aceste călătorii de serviciu.

După cum bine știi, diurna reprezintă o indemnizație zilnică pe care angajatorul/compania o acordă angajaților sau acționarilor pentru a le acoperi cheltuielile suportate de către aceștia într-o deplasare de serviciu. Suma unei diurne și moneda în care va fi plătită diferă în funcție de destinație. Astfel, dacă trebuie să pleci într-o călătorie în interes de serviciu în România, diurnele se achită în euro și vor constitui 30-40 de euro. În plus, firma îți va plăti transportul și hotelul. Apropo, pentru cazare tot există anumite plafoane. Pe de altă parte, dacă pleci într-o deplasare pe teritoriul Republicii Moldova, sumele diurnelor vor fi cu mult mai mici, variind între 100-130 de lei (lei, și nu euro).

Atenție! Există situații când pentru deplasările pe teritoriul Republicii Moldova, diurnele nu se achită. Găsește mai multe informații despre diurne, cum se calculează și când trebuie să le achiți în acest articol.

     4. Restituirea creditărilor către asociați

Orice început e greu. Iar atunci când pui bazele unei afaceri, de cele mai multe ori, trebuie să te înarmezi cu răbdare până aceasta o să-ți aducă bani. Iată de ce, cel mai probabil, când ți-ai deschis firma, ai fost nevoit să pui bani din propriul buzunar. Cu alte cuvinte, să-i împrumuți niște bani. Dacă atunci ai încheiat un contract între tine (ca asociat) și firma pe care ai împrumutat-o (firma ta), la momentul scadenței, vei putea cere să ți se întoarcă împrumuturile și astfel, să scoți bani din firmă cu titlul de restituire creditară a asociatului.

Atenție! Poți folosi această metodă de a retrage bani din companie numai dacă mai întâi ai adus acești bani în firmă cu titlu de împrumut. Asta înseamnă că nu poți să faci restituire de creditare, dacă inițial, nu ai făcut creditare.

Riscuri! Dacă în momentul înființării nu ai întocmit un contract sau dacă tranzacțiile nu au fost reflectate ca împrumut, nu vei putea solicita restituirea creditărilor către asociați.

     5.  Locațiunile

Achitarea locațiunilor sunt o altă metodă bună de a retrage bani din firma ta. Cum? Firma ta are nevoie de un sediu? Bineînțeles că are nevoie. Și taman tu ai în proprietate un imobil potrivit? Ce coincidență! Uite că ai putea să închei un contract prin care tu (ca acționar) să dai în chirie firmei tale imobilul respectiv. Iar ca să nu achiți impozite în plus (12% din valoarea lunară a contractului de chirie), poți menționa în contract ca impozitele (acele 12%) să fie plătite tot de firmă.

Totodată, poți da în chirie firmei tale și automobile, diverse echipamente, gadgeturi sau imobile (depozit, arhivă etc.)

Riscuri! Știi că lăcomia strică omenia. Atunci când stabilești mărimea locațiunilor, e important să nu exagerezi ca să nu iasă că ai cerut un suprapreț. Dacă se descoperă că ai cerut un suprapreț, acest fapt poate fi considerat drept tentativă de evaziune fiscală.

     6. Cheltuielile „personale” făcute din contul firmei

Mai ai posibilitatea să scoți niște bani și dacă transferi anumite cheltuieli pe firmă. Cum se face asta? Poți cumpăra din contul firmei absolut orice lucru, atâta timp cât poți demonstra că acel lucru e necesar pentru activitatea pe care o desfășoară firma.

În acest mod, ești liber să achiziționezi din contul firmei gadgeturi performante (telefoane, tablete, laptopuri, televizoare, imprimante etc.), abonamente (internet, telefonie, platforme educative etc.) sau, de ce nu, un automobil de serviciu nou.

Riscuri! Dacă cumperi un lucru și nu poți demonstra că e necesar pentru buna funcționare a firmei, vei fi nevoit să achiți impozite pentru acea cumpărătură.

    7. Vânzarea bunurilor care aparțin asociaților către firma lor

Ca asociat, ai voie să vinzi firmei: mașini, aparate electronice, imobile sau orice alte bunuri și astfel, să retragi bani din aceasta.

Riscuri! Pot fi cazuri când vei avea nevoie și de un expert care să evalueze valoarea bunului pe care vrei să-l vinzi. Ai grijă să implici un expert imparțial, altfel riști să pui un suprapreț și să fii acuzat de evaziune fiscală, iar drept urmare, să fii impus să achiți impozitele și/sau o amendă.

   8. Acordarea împrumuturilor

Fiind asociat, poți retrage bani din firmă și sub forma unor împrumuturi. Altfel spus, firma îți poate acorda un împrumut cu o anumită dobândă (mărimea dobânzii depinde de rata de bază stabilită de BNM).

Partea proastă e că, pe perioada acordării împrumutului, firma trebuie să declare pierderi în mărimea dobânzii, plus la asta să mai achite și un impozit pe venit din mărimea acestei dobânzi. Așa că gândește-te și tu dacă merită să retragi banii anume așa.

După cum vezi, există mai multe metode legale prin care poți retrage bani din firma ta. Unele presupun să achiți impozite mai mari, altele te ajută să economisești la acest capitul. Analizează-le cu atenție și decide care metodă ți se potrivește.

Ca să afli mai multe informații despre acest subiect sau dacă ai nevoie de suport contabil, sună la DAD Accountant! Vezi articolul integral aici.

P.

Vezi și aceste știri
Ai un cabinet stomatologic? Contabilul tău e la DAD Accountant

Ai un cabinet stomatologic? Contabilul tău e la DAD Accountant

Externalizează serviciile de contabilitate a afacerii tale cu încredere către DAD Accountant

Externalizează serviciile de contabilitate a afacerii tale cu încredere către DAD Accountant

Cauți angajați buni? DAD Human Capital ți-i găsește

Cauți angajați buni? DAD Human Capital ți-i găsește

Advertoriale
Sărbătorește „Ziua Vinului TOTEM-ul păcii” la Château Vartely

Sărbătorește „Ziua Vinului TOTEM-ul păcii” la Château Vartely

Te confrunți cu alergia, iar spray-urile de nas provoacă dependența? Încearcă Euphorbium compositum SN

Te confrunți cu alergia, iar spray-urile de nas provoacă dependența? Încearcă Euphorbium compositum SN

Generația Inteligenței Financiare: Ce sunt creditele și depozitele (VIDEO)

Generația Inteligenței Financiare: Ce sunt creditele și depozitele (VIDEO)

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • DESCIFRAT| Distribuirea lemnelor de foc sau drumul celor 5 metri ster: De la lista întocmită de primării, la stocurile care se golesc (VIDEO)
  DESCIFRAT| Distribuirea lemnelor de foc sau drumul celor 5 metri ster: De la lista întocmită de primării, la stocurile care se golesc (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Cristina Tocari, tânăra care a revenit din Franța pentru a transforma plasticul în bijuterii (VIDEO)
 • DESCIFRAT| Meniul preșcolarilor, între posibilități și necesități (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Nicolai Croitoru: „Pot să mă mândresc că echipa mea e formată practic în proporție de 80% din persoane revenite de peste hotare”(VIDEO)
 • DESCIFRAT| Cum (NU) face față Chișinăul inundațiilor de după ploi cu un sistem de canalizare pluvială din 1980. Care sunt soluțiile (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Mai mulți sportivi profesioniști din Rusia au început să fie mobilizați
 • 2
  Un bărbat din Federația Rusă a mers la război pentru a-și găsi fiul dispărut, dar a ajuns prizonier al soldaților din țara sa
 • 3
  Scurgerile din gazoductele Nord Stream: UE și NATO susțin că ar fi„acte de sabotaj”, iar Zaharova acuză SUA de „atac terorist”
 • 4
  Maia Sandu sugerează că victoria Ucrainei ar putea crea premise de rezolvare a conflictului transnistrean
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.