Moldova, I am back! | Nicolai Croitoru: „Pot să mă mândresc că echipa mea e formată practic în proporție de 80% din persoane revenite de peste hotare”(VIDEO)

Moldova, I am back! | Nicolai Croitoru: „Pot să mă mândresc că echipa mea e formată practic în proporție de 80% din persoane revenite de peste hotare”(VIDEO)

Nicolai Croitoru a trăit jumătate din viața sa în Italia, dar pentru că, spune el, dorul și dragostea de țară au fost prea mari, Nicolai a revenit acasă și a lansat o afacere în domeniul mobilierului de bucătărie. La ai săi 36 de ani, Nicolai Croitoru se mândrește că a creat 17 locuri de muncă, iar în compania pe care o gestionează 80% din personal a revenit din diasporă.

Cătălina Vudvud Grițco

Publicitate

„Am decis să revin în Republica Moldova pentru a face ceva pentru noi, pentru țară, pentru copii, să nu transmitem toată viața ștafeta, din om în om, să lucrăm la cineva. Acesta a fost scopul.”

Nicolai Croitoru

Autor:

Revenind definitiv în țară în anul 2017, Nicolai Croitoru și-a dorit ca afacerea începută în Italia, la fel în domeniul mobilei, să aibă o continuitate în Republica Moldova, așa a luat naștere „Bucătării Croitoru”.

Nicolai susține că nu a avut așteptări legate de business, însă a muncit mult pentru ca mobila creată de echipa sa să ajungă a fi apreciată atât acasă, cât și în Europa. Totodată, pune accent pe calitate și susține că apreciază efortul depus de fiecare membru al companiei sale.

„Încă nu am întâlnit așa o problemă care să fie atât de grea încât să nu o pot rezolva. E posibil să nu găsești oameni calificați, dar oamenii nici în Europa nu-i găsești calificați până nu investești într-înșii și împreună să crești”, spune Nicolai Croitoru.

În prezent, la „Bucătării Croitoru” muncesc 17 angajați, iar Nicolai este foarte mândru de faptul că cei mai mulți dintre ei au revenit de peste hotare. Astfel, el a reușit să creeze locuri de muncă bine plătite pentru cei întorși din diasporă.

„Pot să mă mândresc cu faptul că echipa de la Bucătării Croitoru este formată practic 90% sau 80% din persoane revenite de peste hotare, care au fost diaspora câte 15-20 de ani. Mulți sunt reveniți din Israel, Italia, Germania, Franța. Vorbim în toate limbile aici.”

Nicolai Croitoru

Autor:

Nicolai are planuri mari pentru viitorul „Bucătării Croitoru” și susține că își dorește să se extindă în Europa. Totodată, Nicolai Croitoru susține că Moldova are șansa la un viitor prosper dacă moldovenii vor revin să muncească acasă, să plătească impozite și să contribuie la dezvoltarea țării.

Cum pot ajunge afacerile moldovenești pe piața din UE

Pentru a pătrunde pe piața europeană, businessurile din Republica Moldova pot parcurge câteva căi. Acestea se pot orienta spre exporturi directe, atunci când compania are un reprezentant pe piața țintă, parteneri de cooperare, atunci când există importatori, sau distribuitori și prin alianțe strategice, care presupun diferite modele de cooperare cu întreprinderile locale de pe piața țintă. Totodată, companiile pot participa la diferite expoziții, misiuni comerciale, întâlniri de afaceri individuale.

Potrivit Ministerului Economiei, pentru a ajunge mai ușor pe piețele externe, întreprinderile pot accesa diverse programe de finanțare cum ar fi Programul de susținere a afacerilor cu potențial înalt de creștere și internaționalizarea acestora.

Programul oferă suport financiar nerambursabil în mărime de până la 100.000 de lei pentru achiziționarea serviciilor de dezvoltare a afacerii (pilonul I) cu o contribuție proprie a antreprenorului de 20 % din valoarea proiectului investițional. Suportul financiar poate fi accesat pentru servicii ca: dezvoltarea imaginii corporative sau de produs; Elaborarea studiul piețelor și strategiilor/planurilor de promovare a produselor; Implementarea standardelor internaționale și europene pe produse și servicii, inclusiv a standardelor pe sisteme de management; Elaborarea planului strategic de dezvoltare, setarea obiectivelor și acțiunilor de extindere; Servicii de consultanță privind reorganizarea proceselor de producere și etichetarea produsului finit; Stabilirea procesului logistic și pregătirea documentelor de export.

La fel, programul asigură și un suport de 2.000.000 lei pentru imobilizări corporale (echipamente, mașini, utilaje, instalații) și imobilizări necorporale (înregistrarea și valorificarea drepturilor asupra obiectelor de proprietate intelectuală, achiziționarea obiectelor de proprietate intelectuală, procurarea francizelor, licențelor, software) (pilonul II) cu o contribuție proprie a antreprenorului de 50 % din valoarea proiectului investițional.

În cadrul Programului pot participa ÎMM înregistrate în Registrul persoanelor juridice din Republica Moldova, care activează pe piață de cel puțin doi ani și demonstrează o creștere continuă. Prioritate se acordă ÎMM care introduc elemente inovative în procesul de producere, diversifică produsele/serviciile, în special, în cazul în care acestea substituie importurile sau au potențial de export.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal