*Acest material este sponsorizat

Student lab by ASEM și maib, pentru că „practica bate gramatica”

Student lab by ASEM și maib, pentru că „practica bate gramatica”
Sursa: maib

Un sistem gândit, în primul rând, în favoarea tinerilor va avea mereu câștig de cauză, deoarece nu riscă să devină monoton și neinteresant. După aceste principii este dezvoltată și strategia maib, investind în educația financiară a studenților și în formarea profesională în învățământul superior. În acest sens, una dintre modalități este reprezentată de inaugurarea student lab-ului în cadrul Academiei de Studii Economice din Moldova, unde tinerii au ocazia să testeze serviciile și produsele bancare în procesul de studiu, să înțeleagă modul de funcționare și aplicabilitatea bankingului de nivelul următor, dar și cum se desfășoară activitatea în cadrul băncii. Datorită experienței pe care o vor avea, studenții pot deveni viitori angajați maib. 

Student Lab este un „laborator bancar” dotat cu instrumente și aplicații moderne utilizate zi de zi în sucursalele maib. Spațiul reprezintă o simulare a unei sucursale reale a băncii, amenajată în incinta ASEM, unde studenții urmează să petreacă lecții practice ce țin de activitatea bancară. 

„Prin crearea Student Lab ne-am propus să ne implicăm mai mult în procesul educațional, astfel încât să le oferim studenților șansa să aplice cunoștințele în practică chiar de pe băncile facultății. Avem certitudinea că în acest fel programul educațional se va alinia standardelor internaționale, iar universitățile vor pregăti specialiști înalt calificați pentru domeniul financiar-bancar al țării”

Președintele maib, Giorgi Shagidze

Laboratorul este dotat cu un terminal de autoservire (TSS) și un bancomat (ATM). În acest fel studenții pot învăța despre integrarea diferitor servicii, operațiuni și parteneri în sistemul băncii. De asemenea, tinerii au acces să efectueze operațiuni cu cardurile bancare și să se folosească de serviciul de schimb valutar.

„Acest proiect are la bază intenția de a dezvolta în ASEM un laborator de simulare a activităților bancare. Motivul este reprezentat de faptul că studenții au nevoie de mai multe abilități de activitate practică, iar la absolvire să aibă mai mari oportunități de angajare în câmpul muncii. În contextul în care întregul sistem bancar din Republica Moldova se confruntă cu problema angajării celor tineri”

Ex-rectorul ASEM, profesorul Grigore Belostecinic

O altă sferă de învățare în incinta Student Lab va fi cea a vânzărilor directe. Studentul, în rolul său de potențial angajat al unei bănci, are acces la instrumentele de lucru Creatio, T24, cu ajutorul cărora poate presta toate serviciile bancare clienților. De asemenea, la Student Lab vor fi organizate lecții publice susținute de specialiștii maib, în cadrul acordului de parteneriat stabilit între cele două instituții acum un an. 

„Toate parteneriatele semnate între universități și reprezentanții mediului de afaceri sunt momente benefice pentru ambele părți. În acest fel mediul de afaceri își pregătește forța de muncă înalt calificată de care are nevoie, iar universitatea oferă infrastructură, toate materialele de know-how și inovare la nivel teoretic sau practic. Investițiile în educația tinerilor, cercetare și inovare este cea mai importantă pentru a investi în dezvoltarea societății noastre. Noi încercăm să motivăm studenții să muncească acasă, în companiile locale. Maib a încheiat un parteneriat foarte bun cu ASEM, aici vor fi pregătite viitoarele cadre atât de necesare pentru sectorul bancar”

Rectorul ASEM, profesorul Alexandru Stratan

 

Un aspect care nu se lasă a fi omis este designul pe care îl are interiorul laboratorului, similar cu cel din sucursalele maib. Acesta este o întreagă lume a domeniului bancar, unde studenții să se simtă comod, fără a cunoaște noțiunea plictiselii, dar, în același timp, să cunoască compatibilitatea dintre ei, valorile lor și mediul maib

„Designul acestui laborator nu a fost din start acesta, am convenit asupra acestui model după perioade lungi și ne-am dat seama că nu putem veni cu trecutul în fața studenților, de aceea am construit viitorul, am creat ceva ce poate evolua în fiecare zi”

Prim-vicepreședinta maib, Aliona Stratan

În cadrul Student Lab vor fi organizate workshopuri despre produsele și serviciile bancare. O parte dintre lecțiile practice se vor desfășura pe tematica emiterii creditelor, unde tinerii vor fi instruiți despre pașii cheie care trebuie urmați în procesul de analiză a clientului și de acordare a unui credit bancar, în funcție de diverse necesități ale clientului. 

„La maib știm că cea mai importantă resursă sunt oamenii. Anul trecut am lansat un proiect prin care oferim practică de stagiere cu bursă studenților în cadrul maib. Dintre 20 de studenți bursieri, 12 sunt deja colegii noștri. Concursul pentru acest program continuă. Al doilea element al parteneriatului maib cu ASEM este proiectul de implementare a învățământului dual. Maib participă la procesul de instruire și formare a studenților. O perioadă de timp studenții se află în facultate, iar altă dată, în bancă, la maib, unde din primul an studenții pot aplica cunoștințele acumulate în practică”

Directoarea Resurse Umane maib, Svetlana Bodaci

Studenții nu au rămas indiferenți față de schimbarea gândită pentru ei. Aceasta reprezintă un imbold pentru a depăși confortul pe care îl presupune locul în bancă și privirea în carte și de a recurge la fapte, de a-și testa abilitățile sau de a face primul pas în câmpul muncii. 

„Student Lab by ASEM & maib reprezintă o dovadă a faptului că trăim într-o lume a oportunităților pentru tânăra generație. Nouă ne este oferită posibilitatea de a lucra cu instrumente și cu aplicații moderne, care sunt utilizate zi de zi chiar în sucursalele reale maib. Ne este oferită posibilitatea de a testa serviciile și produsele bancare, dar și de a înțelege esența și cum evoluează procesele din cadrul maib chiar de pe băncile facultății”

Președinta Senatului studențesc al ASEM, Beatrice Cazacu

Despre maib

Maib este banca comercială din Republica Moldova care conduce clasamentul performanței bancare. De asemenea, este în topul preferinţelor de angajare ale absolvenţilor universitari, conform studiului „Percepția brandului angajatorului și aspirațiile de carieră ale absolvenților din Republica  Moldova”. La începutul anului curent și platforma specializată de joburi delucru.md a clasat  maib în top 5 cei mai buni angajatori din țară.

 Maib încurajează an de an succesele studenţilor din Republica Moldova. Performanţele şi dorința de a învăța sunt înalt apreciate în cadrul proiectului „Burse pentru Viitorul Tău”, implementat în parteneriat cu Centrul de Informaţii Universitare, Ministerul Educaţiei şi Cercetării şi Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale. În acest sens, în ultimii 7 ani, maib a premiat peste 270 de tineri pentru rezultatele obținute.

Experții maib continuă să colaboreze cu cercetătorii din cadrul ASEM în proiecte de cercetare, dezbateri în cadrul conferințelor științifice cu publicarea lucrărilor în revistele ASEM, precum și prin consolidarea capacităților de cercetare ale ASEM și maib.

P.

Vezi și aceste știri
Interviu cu Giorgi Shagidze, președintele maib, despre forumul Moldova-România: Capital Bridges (VIDEO)

Interviu cu Giorgi Shagidze, președintele maib, despre forumul Moldova-România: Capital Bridges (VIDEO)

Salută Google Pay în Moldova! Bine ai venit la maib

Salută Google Pay în Moldova! Bine ai venit la maib

Maib a lansat al doilea val de echipe agile WoW: cele două orchestre și șapte banduri continuă transformările

Maib a lansat al doilea val de echipe agile WoW: cele două orchestre și șapte banduri continuă transformările

Ești pasionat de IT și vrei să crești în acest domeniu? Înscrie-te la Academia IT de la maib (VIDEO)

Ești pasionat de IT și vrei să crești în acest domeniu? Înscrie-te la Academia IT de la maib (VIDEO)

Toate inovațiile gândite în favoarea clientului la sucursala maib din inima Chișinăului

Toate inovațiile gândite în favoarea clientului la sucursala maib din inima Chișinăului

Maib a inaugurat „maib Academy”, un centru inovativ de instruiri pentru angajați

Maib a inaugurat „maib Academy”, un centru inovativ de instruiri pentru angajați

Advertoriale
6 birouri mobile au fost donate de către USAID, Serviciului Vamal din Republica Moldova (VIDEO)

6 birouri mobile au fost donate de către USAID, Serviciului Vamal din Republica Moldova (VIDEO)

Cartego și elefant.md îți aduc cărți la prețuri anticriză

Cartego și elefant.md îți aduc cărți la prețuri anticriză

Ce faci de Ziua Vinului? Sărbătorește-o alături de cei dragi la Château Purcari!

Ce faci de Ziua Vinului? Sărbătorește-o alături de cei dragi la Château Purcari!

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • DESCIFRAT| (IN)Siguranța din mijlocul protestelor sau șirul neregulilor din Orășelul Schimbărilor. Invitați: Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu și directorul executiv API, Petru Macovei
  DESCIFRAT| (IN)Siguranța din mijlocul protestelor sau șirul neregulilor din Orășelul Schimbărilor. Invitați: Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu și directorul executiv API, Petru Macovei
 • DESCIFRAT| Distribuirea lemnelor de foc sau drumul celor 5 metri ster: De la lista întocmită de primării, la stocurile care se golesc (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Cristina Tocari, tânăra care a revenit din Franța pentru a transforma plasticul în bijuterii (VIDEO)
 • DESCIFRAT| Meniul preșcolarilor, între posibilități și necesități (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Nicolai Croitoru: „Pot să mă mândresc că echipa mea e formată practic în proporție de 80% din persoane revenite de peste hotare”(VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Municipiul Chișinău are încă trei cetățeni de onoare. Ce personalități mai dețin acest titlu și care sunt beneficiile
 • 2
  Bunuri sechestrate în valoare de 6,2 mld. de lei și 33 mil. de lei, trecute în bugetul de stat. Cum intervine ARBI în recuperarea bunurilor infracționale (VIDEO)
 • 3
  Procuratura Anticorupție investighează sursele de finanțare a protestului Partidului Șor. Participanții ar fi primit între 400 de lei și 100 de dolari
 • 4
  Orașul Nicolaev, Ucraina: Sunt confirmate pierderi omenești și răniți după ce muniții cu dispersie au nimerit într-o stație
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.