„La prima etapă vor fi efectuate audituri energetice pentru complexele de clădiri precum Institutul de Urgență, Institutul de Cardiologie, Institutul de Oncologie, Institutul Mamei și Copilului, Spitalul Clinic Republican, Institutul de Neurologie și Neurochirurgie, Centrul Republican de Diagnosticare Medicală, Spitalul Clinic Bălți, Spitalul Clinic de Psihiatrie din or. Codru. . Fiecare proiect și resursă financiară utilizată eficient în acest moment ne va întări reziliența și perspectivele de dezvoltare”, a declarat Spînu.
Proiectul vizează îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor, termo-modernizarea clădirilor, inclusiv instalarea echipamentelor moderne și eficiente din punct de vedere energetic, sisteme de încălzire, ventilație și aer condiționat, implementarea sistemelor de iluminat și de distribuție a energiei termice, utilizarea surselor de energie regenerabilă atunci când este posibil din punct de vedere tehnic.
„În R. Moldova, 60% din consumul final de energie revine clădirilor, ceea ce reprezintă o cifră mare. Majoritatea clădirilor construite în perioada sovietică au standarde de performanță energetică foarte slabe: au ferestre de lemn, sisteme de încălzire ineficiente, iar pereții nu sunt izolați termic. Pe baza grantului oferit astăzi, ne vom permite anal să reducem consumul anual de energie, economisind din primele calcule până al 5 milioane de euro anual”, a mai punctat Ministrul
Grantul completează împrumutul de 60 de euro din partea Uniunii Europene prin intermediul Băncii Europene de investiții și BERD pentru implementarea procietului „Eficiență energetică în Moldova”. Astfel, bugetul total al proiectului se va ridica la 75,5 milioane de euro.
În conformitate cu acordul de finanțare, împrumutul va fi acordat de BEI în zece tranșe, cu o valoare minimă de un milion de euro. Pentru rambursarea împrumutului se va aplica o perioadă de grație de 5 ani și maximum 20 de ani de la primirea fiecărei rate.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.