Maib vrea să se listeze la Bursa de Valori București: Va fi a doua companie din Republica Moldova prezentă pe BVB

Maib vrea să se listeze la Bursa de Valori București: Va fi a doua companie din Republica Moldova prezentă pe BVB
foto: maib.md

A doua companie din Republica Moldova urmează să se listeze pe Bursa de Valori București. Este vorba de maib, cea mai mare bancă din țara noastră. Acest lucru vine după patru ani de la listarea primei companii din Republica Moldova pe Bursa de la București - Purcari Wineries. Subiectul a fost discutat și în cadrul forumului „Moldova – România: Capital Bridges”, desfășurat marți la București, fiind și primul forum la nivel înalt dedicat promovării piețelor de capital din cele două state.

Președintele maib, Giorgi Shagidze, spune că instituția pe care o conduce a analizat inițial mai multe piețe pentru listare, dar în final decizia acționarilor a fost în favoarea Bucureștiului.  

„maib este o bancă foarte mare de mulți ani. Le mulțumesc celor care ne-au susținut în toți acești ani. Cu investiția BERD am reușit anumite realizări de care suntem mândri. Am obținut calificativul „the best în our class” (n.r. - cel mai bun în clasa noastră), am transparentizat raportarea financiară, am încercat să acționăm așa cum face orice companie deja listată. Această decizie este supusă avizului acționarilor noștri. Am selectat BVB ca loc de investiție și vom anunța curând decizia noastră oficial”, a punctat președintele maib, Giorgi Shagidze.  

„Listarea pe bursă va oferi acces la companiile din Moldova și va ajuta la dezvoltarea comunităților de business.”

Adrian Tănase, directorul general al Bursei de Valori București

Referindu-se la acest fapt, conducerea BVB a ținut să menționeze necesitatea alinierii legislației naționale la standardele europene.

„Maib este a doua companie care vrea sa se listeze la Bursa de Valori București. Se fac demersurile necesare. Este nevoie să armonizăm legislația. Noi ne dorim să fim o organizație regională care să reprezinte piața de capital. Cea mai mare finanțare pentru companiile din România vine de pe piața bursieră”, a subliniat președintele Autorității de Supraveghere Financiară din România, Nicu Marcu.

„E important ce face și Bursa de la Chișinău, pentru că orice companie moldovenească are nevoie și de vizibilitate locală. Cazul maib e diferit de cel al companiei Purcari (n. r. - prima companie din Republica Moldova care s-a listat la Bursa de la București), pentru că este deja listată la Bursa de Valori de la Chișinău. Deci, odată ce se va întâmpla, va fi o listare dublă”, a adăugat la rândul său și președintele Bursei de Valori București, Radu Hanga.

Directorul general al Bursei de Valori București se arată optimist că procesul va fi unul de succes, iar de oportunitățile ce le va oferi listarea maib la bursa de la București se vor putea bucura ambele maluri ale Prutului.

„Dorința mea este ca listarea maib să fie un succes. Suntem gata să îi ajutăm, să lucrăm împreună cu autoritățile locale și cele din Moldova pentru realizarea acestui pas. Este mai mult decât o afacere, inclusiv în contextul aspirațiilor Republicii Moldova ca țară candidat la aderarea la Uniunea Europeană. Moldova ar trebui să facă acele schimbări de reglementare și să le alinieze la procesele de convergență și standardele europene. Suntem onorați să fim implicați în acest proces de listare. Aceasta reprezintă un potențial mare de dezvoltare. Va oferi acces la companiile din Moldova și expertiza noastră îi va ajuta la dezvoltarea comunităților de business din Moldova. Sunt foarte optimist în ceea ce privește aceste conexiuni care se creează între Republica Moldova și România”, a declarat directorul general al Bursei de Valori București, Adrian Tănase.  

„Avem nevoie de o piață de capital mai activă și de investiții internaționale.”

Natalia Gavrilița.

Prezentă la discuții, prim-ministra Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, a accentuat că agenda de transformare este una consistentă, iar autoritățile depun efort pentru simplificarea în continuare a sistemului de impozitare, reducerea birocrației și accelerarea transformării digitale. Șefa Executivului a vorbit și despre sectorul bancar din țara noastră ca fiind unul bine capitalizat, oportunitățile create în domenii precum IT, comerțul electronic și industria auto. În același timp, prim-ministra a subliniat că autoritățile rămân concentrate pe dezvoltarea pieței interne de capital, lansarea de noi instrumente financiare și facilitarea accesului la piețele financiare internaționale, precizând în context importanța suportului și expertizei Bursei de Valori din București și Autorității de Supraveghere Financiară.

„Avem nevoie de o piață de capital mai activă și de investiții internaționale și am dori să învățăm de la partenerii noștri români. Piața de capital din România este ca o poartă pentru accesul afacerilor moldovenești la finanțări prin acțiuni și obligațiuni, iar Bursa de Valori și-a dovedit clar potențialul de a deveni un hub financiar regional, inclusiv pentru companiile moldovenești care caută capital de creștere. Suntem conștienți că este important să creștem atractivitatea companiilor din Republica Moldova. Una din prioritățile Guvernului este de a lansa noi oportunități. Vrem să învățăm de la Bursa de Valori București cum putem crește atractivitatea pentru companiile din Republica Moldova, cum putem să dezvoltăm o platformă de finanțare a companiilor mici și mijlocii. Susținem eforturile companiilor din Republica Moldova de a se lista pe această bursă. Înțelegem că o piață de capital are nevoie de o piața de profesioniști și fonduri de investiții”, a opinat Natalia Gavrilița.

Ținând cont de piața internă mică, șefa Executivului a spus că accentul este pus pe construirea unei economii deschise, inovatoare, care va servi și ca platformă de export pentru investitori.

„Știm că, pentru unele companii, piața moldovenească poate părea prea mică pentru a justifica o investiție. Însă, atunci când intenționați să optați pentru Moldova, gândiți-vă la ea nu doar ca la o piață de mai puțin de 3 milioane, ci mai degrabă ca la un punct de acces către o piață combinată de peste 20 de milioane de potențiali clienți. Noi suntem complet dedicați pentru a crea poduri de conexiune pentru investitorii ce vor dori să vină în Republica Moldova. Îmi exprim speranța că planurile pe care le vom crea astăzi vor reprezenta afacerile de mâine”, a menționat prim-ministra.

La rândul său, premierul român Nicolae Ionel Ciucă a ținut să evidențieze oportunitățile de bunăstare pentru cetățenii moldoveni, oferite de statutul de țară candidat și a dat asigurări că Republica Moldova va primi în continuare tot sprijinul necesar din partea României, pentru a-și îndeplini angajamentele față de UE.

 

„Împărtășim valori culturale și spirituale puternice, dar putem și trebuie să facem mai mult pentru a dezvolta legăturile dintre noi. România reprezintă primul partener al Republicii Moldova. Anul acest comerțul bilateral a depășit deja 1,2 miliarde de euro. Accesul la capital este vital pentru dezvoltarea economiilor noastre. Actualul context geopolitic și economic este plin de provocări și cauzează probleme reale mediului de afaceri, iată de ce trebuie să găsim soluții viabile, să fortificăm relațiile de cooperare dintre piețele de capital. De asemenea, suntem gata să sprijinim firmele care caută acces la finanțare pe burse, iar succesul Bursei noastre de Valori poate fi împărtășit pentru a construi punți de capital eficiente dintre cele două economii. Ne dorim să contribuim și în continuare la dezvoltarea economică a Republicii Moldova”, a spus premierul român.

Evenimentul de promovare a piețelor de capital de pe cele două maluri ale Prutului a reunit oficiali guvernamentali din ambele țări, reprezentanți ai Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Băncii Mondiale și Băncii Europene de Investiții (BEI). Pe lângă întărirea legăturilor între piețele de capital din cele două țări, agenda discuțiilor a mai cuprins și alte subiecte de actualitate, cum ar fi: contextul internațional, implementarea de politici favorabile pentru dezvoltarea climatului investițional și de afaceri, foaia de parcurs a României în procesul de aderare la UE și bunele practici de preluat în contextul statutului Republicii Moldova de țară candidată la Uniunea Europeană.

Despre maib

Maib este cea mai mare bancă din Republica Moldova, cu o cotă de piață de 32,7% depozite şi o cotă de 35,5% din creditele acordate de întregul sistem bancar în semestrul I, 2022. Banca deserveşte aproape o treime din populaţia ţării. Din 2018, cel mai mare acţionar al maib este un consorţiu care include Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Invalda INVL, un grup de gestionare a activelor în ţările baltice şi Horizon Capital, un fond de investiţii privat axat pe pieţele emergente din Europa.

În 2018, Purcari Wineries a fost prima companie din Republica Moldova care s-a listat la Bursa de la Bucureşti, fapt ce a atras noi investitori,

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Interviu cu Giorgi Shagidze, președintele maib, despre forumul Moldova-România: Capital Bridges (VIDEO)

Interviu cu Giorgi Shagidze, președintele maib, despre forumul Moldova-România: Capital Bridges (VIDEO)

Top și middle managementul maib va urma un program de dezvoltare a leadershipului, susținut de Stanford GSB

Top și middle managementul maib va urma un program de dezvoltare a leadershipului, susținut de Stanford GSB

Maib a inaugurat „maib Academy”, un centru inovativ de instruiri pentru angajați

Maib a inaugurat „maib Academy”, un centru inovativ de instruiri pentru angajați

Advertoriale
Te confrunți cu alergia, iar spray-urile de nas provoacă dependența? Încearcă Euphorbium compositum SN

Te confrunți cu alergia, iar spray-urile de nas provoacă dependența? Încearcă Euphorbium compositum SN

Generația Inteligenței Financiare: Ce sunt creditele și depozitele (VIDEO)

Generația Inteligenței Financiare: Ce sunt creditele și depozitele (VIDEO)

Negru de Purcari - în lista celor mai bune vinuri din lume ale anului 2021

Negru de Purcari - în lista celor mai bune vinuri din lume ale anului 2021

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • DESCIFRAT| Distribuirea lemnelor de foc sau drumul celor 5 metri ster: De la lista întocmită de primării, la stocurile care se golesc (VIDEO)
  DESCIFRAT| Distribuirea lemnelor de foc sau drumul celor 5 metri ster: De la lista întocmită de primării, la stocurile care se golesc (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Cristina Tocari, tânăra care a revenit din Franța pentru a transforma plasticul în bijuterii (VIDEO)
 • DESCIFRAT| Meniul preșcolarilor, între posibilități și necesități (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Nicolai Croitoru: „Pot să mă mândresc că echipa mea e formată practic în proporție de 80% din persoane revenite de peste hotare”(VIDEO)
 • DESCIFRAT| Cum (NU) face față Chișinăul inundațiilor de după ploi cu un sistem de canalizare pluvială din 1980. Care sunt soluțiile (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Incendiul din curtea casei lui Igor Dodon: Experții au stabilit cauza arderii
 • 2
  Când vor fi scoase corturile protestatarilor din fața Parlamentului? Răspunsul președintelui raionului Orhei, Dinu Țurcanu
 • 3
  Tarife mai mari pentru căldură și energie termică. ANRE a aprobat noile majorări
 • 4
  Presa rusă susține că rezultatele parțiale ale „referendumurilor” din Ucraina arată majorități uriașe în favoarea aderării la Rusia
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.