Republica Moldova se confruntă cu una din cele mai mari provocări în adresa securității economice din 1991 încoace. Printre principalele cauze care au dus la această stare de lucruri se numără activitatea slabă a instituțiilor de stat care s-au lăsat influențate de cercuri de interese obscure, lucru care a permis inclusiv propagarea unei crize profunde în sistemul bancar. La aceste concluzii au ajuns autorii Raportului de Stare a țării 2015, lansat astăzi de Expert-Grup în comun cu Friedrich-Ebert-Stiftung.
„Republica Moldova se confruntă actualmente cu riscuri fără precedent, atât de ordin intern, cât și extern. Elementele fundamentale care asigura funcționarea unui stat au fost compromise de corupție, oligarhizarea instituțiilor de stat. Una din manifestările acestei situații este criza din sistemul bancar. Mai mult, factorii care au dus la instaurarea acestei crize până în prezent nu au fost înlăturați și nu există voință politică în acest sens”, a declarat directorul executiv al Centrului Expert-Grup Adrian Lupușor.
„Elitele politice, principalele piedici în modernizarea țării”. Adrian Lupușor.
Potrivit experților, această criză a dus la topirea a circa o treime din rezervele valutare ale statului. Totodată, aceștia susțin că situaţia ar fi fost evitată dacă ar fi fost asigurat un model de guvernare deschis, transparent şi eficient.
„Elitele politice sunt principalele piedici pentru modernizarea țării. Ele duc la polarizarea societății. Alegerile s-au transformat din soluție în cauza multor probleme în societate. Republica Moldova are nevoie de o acoră externă. Este necesar un memorandum cu FMI, înăsprirea condiționalităților din partea partenerilor de dezvoltare, precum și un audit al instituțiilor de stat”, a mai adăugat Lupușor.
De asemenea, calitatea redusă a capitalului uman este principalul factor care pe termen lung agravează nivelul competitivității, subminează oportunitățile Acordului de Asociere cu UE şi afectează securitatea economică a țării. Astfel că acum Republica Moldova are nevoie de o ancoră externă mult mai fermă.
Vezi și aceste știri

Gazul din Moldova, la fel de scump ca în Suedia. Cât costă un metru cub la vecini și în alte țări de pe continentul european

Scholz şi Macron, într-o discuție la telefon cu Putin: I-au cerut „negocieri directe serioase” cu Zelenski
