Pământul românesc este astăzi renumit pentru vinurile pe care le produce, iar numeroase companii din țară cum ar fi și Vinia Traian, încearcă să-i ofere acestuia noi și noi arome, gusturi și aspecte. Pentru a obține un produs final ce „îți lasă gura apă”, cei de la Vinia Traian recoltează strugurii la maturitate, în lunile august-octombrie, pe timp însorit, fără ploaie și vânt puternic, pentru că anume în acestă perioadă bobițele sunt dulci și numai bune de savurat.
Compania Vinia Traian are la bază un ciclu tehnologic închis de producere, începând de la cultivarea strugurilor pe propriile plantații, prelucrarea lor, obținerea vinurilor de calitate cu păstrarea lor până la îmbuteliere si comercializarea pe piață.

„Recoltăm strugurii de pe plantații cu soiuri valoroase din podgoriile proprii, din regiunea cu indicație geografică protejată Valul lui Traian și procesăm strugurii în fabrica noastră modernă, dotată cu tehnologii și capacități performante de vinificare, tratare, condiționare și îmbuteliere a vinurilor.
Manager Vânzări Vinia Traian, Miroșnicenco Violetta
Autor:
Aici, la sudul Moldovei, pe colinele podgoriilor, cu bogate resurse ecoclimatice, cu sol brun care excelează prin calitatea vinurilor albe Aligote, Sauvignon Blanc, Riesling, Muscat Ottonel, și cele roșii de Cabernet Sauvignon, Merlot, cresc soiuri renumite și cultivate in toată lumea.
Soiuri noi de viță-de-vie – pentru un vin cu gust ademenitor
Dat fiind faptului, ca Moldova devine tot mai recunoscută în lume ca țară producătoare de vinuri nobile, a apărut interesul consumatorilor și pentru vinurile fabricate din struguri de soiuri autohtone.
Acest lucru a motivat conducerea companiei Vinia Traian sa planteze soiuri autohtone, și iată că în această toamnă vor fi culeși primii struguri de soi Feteasca Regală, Feteasca Neagră, Viorica, Rară Neagră, precum și a altor soiuri ca Malbec, Saperavi și Syrah, vestite și întrebate pe piață datorită calității deosebite a vinurilor produse din aceste soiuri de viță-de-vie.

„Pentru campania de recoltare compania noastră a angajat muncitori pentru a culege aceste soiuri de viță-de-vie manual, deoarece roada acestor plantații în acest an nu este mare, pentru că strugurii sunt în primul an de roadă. Pe viitor, ne programăm să procurăm o mașină autopropulsată de recoltat struguri cu selecție automată a bobițelor. Aceasta grăbește procesul de recoltare și permite accesul la struguri când plouă, sau chiar pe timp de noapte când temperaturile sunt mai scazute, astfel strugurii fiind protejați în mod natural de o posibilă oxidare.”
Manager Vânzări Vinia Traian, Miroșnicenco Violetta
Autor:
„Drumul vinului” până a ajunge în pahar
Strugurii odată ajunși în buncărele receptive (linie separata pentru struguri albi și roșii), sunt separați de ciorchini cu ajutorul a două desciorchinatoare de capacitate mare, după care urmează etapa de fermentare a strugurilor la fermentatoare/macerătoare sau prese, în funcție de produsul final dorit. Vinia Traian menține un control îndeaproape asupra tuturor criteriilor de producție, pentru a impresiona băutorii de vinuri cu gustul minunat al zonei Valul lui Traian.
Mustul – sucul natural al toamnei
Cu siguranță ați gustat măcar odată din mustul obținut în urma zdrobirii strugurilor. Ei bine, aflați că acesta nu este doar gustos, ci are și nenumărate beneficii asupra organismului. Începând de la scăderea colesterolului și până la întărirea sistemului imunitar, aveți o mulțime de motive să consumați băutura sezonului. Mustul, adică sucul de struguri rezultat după stoarcerea acestora în procesul de vinificație este o băutură (la început non alcoolică), dulce și deosebit de gustoasă și de aromată. Mustul îți aduce arome unice și sănătate, și mai presus de toate nu te amețește.
Care sunt beneficiile mustului de struguri?
- Mustul de struguri fortifică sistemul imunitar
Mustul este bogat în antioxidanți și minerale de preț, are totodată proprietăți antibacteriene, dar și antivirale. Așadar, mustul este un ingredient ideal pentru întărirea sistemului imunitar la începutul sezonului rece, perioadă în care infecțiile virale sunt în floare.
- Mustul ameliorează problemele digestive
Constipația vă dă bătăi de cap? Mustul de struguri vă va ajuta să o tratați. Fiind un laxativ natural, mustul rezolvă problemele digestive fără a avea efecte adverse precum medicamentele cu efect laxativ.
- Mustul scade colesterolul „rău”
Studiile făcute în domeniu au scos la iveală faptul că mustul de struguri are abilitatea de a reduce colesterolul „rău” din sânge, prevenind îngroșarea arterelor.
- Este benefic pentru sănătatea cardiacă
Consumul de must stimulează producerea de către organism a oxidului nitric, care asigură flexibilitatea vaselor de sânge și menține totodată tensiunea arterială în parametri normali. Astfel, problemele cardiace sunt prevenite cu succes.
- Blochează adăugarea kg-lor în plus
Compusul din must numit „resveratrol” diminuează luările în greutate, împiedicând apariția diabetului de tip 2 și a obezității.

Te-am intrigat? Încearcă și tu cura cu „must”, mai ales că toamna este anotimpul perfect pentru a „umple” organismul cu vitaminele necesare pentru iarnă. Iar dacă vrei să guști din noile arome ale vinurilor Vinia Traian, programează-ți o vizită și cunoaște bogățiile din Sudul Moldovei. Pentru asta puteți accesa pagina de facebook Vinia Traian, sau site-ul oficial viniatraian.md.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.