
Cu cortul la protest: Cine au fost cei care au edificat adevărate „Orășele” în centrul Chișinăului de-a lungul timpului (FOTO)
Sute de protestatari, de-a lungul anilor, și-au instalat corturile în fața Parlamentului Republicii Moldova. „Orășelul Victoriei”, „Orășelul Demnității și Libertății”, iar mai nou „Orășelul Schimbării” găzduiește protestatari care militează pentru schimbarea guvernării. Viața „Orășelelor” a fost una tumultoasă, dar de scurtă durată.
・
„Orășelului Victoriei”
În anul 2015, Partidul Socialiștilor și Partidul Nostru au instalat corturile din fața Parlamentului Republicii Moldova. Liderii celor două partide, Igor Dodon și Renato Usatîi, îndemnau oamenii la proteste pașnic și fără lozinci politice. Protestatarii scandau „Jos oligarhii de la guvernare” și scandau lozinci împotriva Guvernului condus de Partidul Democrat din Moldova.

În anul 2016, liderul socialist, Igor Dodon, anunța suspendarea temporară a activității „Orășelului Victoriei” în legătura cu demararea lucrărilor de amenajare a bulevardului Ștefan cel Mare.
„Orășelul Demnității și Libertății”
În primăvara anului 2015, Platforma DA a organizat proteste pașnice, iar la 6 septembrie 2015 în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău a inițiat o acțiune de protest non-stop. Era perioada în care, militanții și-au instalat corturi în fața Guvernului și petreceau zile și nopți în PMAN cerând guvernării, printre altele, publicarea raportului Kroll și pornirea unei investigații internaționale privind jaful secolului și spălarea de bani.
„Orășelul Demnității și Libertății”
Acesta a fost demontat în vara anului 2016, când autoritățile municipale au scos corturile din Piața Marii Adunări Naționale. Potrivit liderilor Platformei DA, „Orășelul Demnității și Libertății” reprezintă un simbol al protestului oamenilor împotriva unei guvernări corupte și a statului capturat.
La data de 18 septembrie, în fața Parlamentului Republicii Moldova a răsărit „Orășelul Schimbării”. Corturile au fost instalate de către simpatizanții Partidului Șor care cer demisa actualei guvernări în frunte cu președinta Maia Sandu.
Oamenii legii au mai menționat că protestatarii au încercat să instaleze corturi pe partea carosabilă, însă, la solicitarea poliției, le-au transferat în scuarul parlamentului. Totodată, fost documentat un număr limitat de incidente minore, iar organizatorii protestului au colaborat cu organele de drept.
Pionierii
Printre primii protestatari care au instalat corturi în centrul capitalei sunt simpatizanții Partidului Popular Creștin Democrat. În anul 2002, PPCD a demarat acțiuni de protest împotriva intenției guvernării comuniste de a introduce limba rusă ca obiect de studii în școli din clasa a doua. Ulterior, protestatarii au cerut plecarea comuniștilor de la putere și instalat mai multe corturi în centrul Chișinăului, astfel a luat naștere „Orășelul libertății”. Protestele au durat până în anul 2003.
Amintim că, Partidul Șor a organizat duminică, 18 septembrie, un protest în capitală prin care a cerut demisia președintei Maia Sandu și a guvernării Partidului Acțiune și Solidaritate. Poliția anunță că 6.500 de oameni au protestat în centru capitalei, în timp ce Partidul Șor a anunțat că la protest au luat parte 40 de mii de oameni.
Liderul Partidului ȘOR, Ilan Șor, a adăugat că alți peste zece mii de oameni au fost împiedicați să ajungă la protest și a anunțat că, în curând, la protest vor ieși 100 de mii de persoane.