Potrivit Procuraturii Anticorupție, motivele care au stat la baza înaintării demersului de către procurorii anticorupție sunt determinate de existența în continuare a riscului împiedicării bunei desfășurări a urmăririi penale, exercitării presiunilor și influențelor necorespunzătoare asupra procurorilor, riscului distrugerii probelor și influențării martorilor prin determinarea unor persoane de a da declarații mincinoase, precum și riscul eschivării de la răspundere penală.
Procurorii precizează, că în susținerea riscurilor invocate, procurorii au prezentat probe noi, administrate recent la 26 și 29 august și respectiv 8 Septembrie 2022, precum și cele administrate anterior la 21 iunie 2022, care în coroborare cu rezultatele măsurilor speciale de investigații, confirmă temeinicia riscurilor invocate. Alte măsuri preventive neprivative de libertate cum ar fi liberarea provizorie sub control judiciar nu au capacitatea de a preveni riscurile invocate supra și a asigura buna desfășurare a urmăririi penale.
„În viziunea părți acuzării, nu s-a expus întemeiat și nu a luat în considerare toate probele prezentate. Ba mai mult, noi am solicitat prelungirea arestului la domiciliu, cu instituirea unei restricții suplimentare în acest sens, având în vedere că au fost administrare probe care confirmă riscurile de comunicare cu alte persoane.
În viziunea noastră, am prezentat suficiente probe ca să fie admis demersul integral, de aceea vom contesta cu recurs această încheiere, acest mandat judecătoresc”, a declarat procurorul Petru Iarmaliuc.De la sfârșitul lunii mai, fostul șef de stat se află în arest la domiciliu. Acesta este învinuit de trădare, corupere pasivă, îmbogățire ilicită și acceptarea finanțării partidului de către un grup criminal organizat.
Amintim că dosarul „Energocom” a fost expediat în instanță la data de 9 septembrie. Fostului șef de stat, Igor Dodon, i se incriminează săvârșirea infracțiunii de depășire a atribuțiilor de serviciu, de o persoană cu funcție de demnitate publică, în interesul unui grup criminal organizat.
Învinuirea formulată fostului șef de stat se referă la acțiunile acestuia din perioada anilor 2008-2009, atunci când a deținut funcția de prim-viceprim-ministru, ministru al economiei și comerțului.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.