
Barometrul Demografic explică unde s-au „evaporat” o jumătate de milion de moldoveni
Biroul Național de Statistică a prezentat la finele anului trecut date preliminare ale recensământului din care a reieșit că populația Moldovei s-a micșorat cu peste o jumătate de milion de persoane. Centrul de Cercetări Demografice a explicat de unde au apărut aceste discrepanțe a numărului populației stabile.
・
Astăzi Centrul de Cercetări Demografice a lansat primului Barometru Demografic „Care este numărul real al populației Republicii Moldova?”. Analiza efectuată a pus în evidență deficiențele evidenței fluxurilor migraționale, admise de Biroul Național de Statistică.
În Republica Moldova recensământul a fost organizat de 6 ori. Conform estimărilor Biroului Național de Statistică, la începutul anului 2015 populații țării a constituit 3,555 milioane de persoane, în timp ce rezultatele preliminare ale Recensământului din 2014 au oferit cifra de 2,913 milioane de cetățeni.
Conform recomandărilor europene persoanele cu reședința obișnuită într-o zonă geografică specifică se consideră doar persoanele care au locuit la această reședință o perioadă neîntreruptă de cel puțin 12 luni înainte de momentul de referință. Legislația națională însă avea prevederi diferite de cele europene sau internaționale.
„Problema numărului populației în Republica Moldova constă în faptul că definițiile naționale în domeniul migrației internaționale nu corespund cerințelor Uniunii Europene. Definițiile naționale sunt legate de cetățenia persoanei, dar nu de reședința acesteia.Această definiție creează un nonsens, fiindcă cetățenii străini odată incluși în efectivul populației în calitate de imigranți nu au nici o șansă să fie excluși din cauza că nu sunt cetățeni ai Republicii Moldova.
Potrivit statisticilor oficiale din 2009, pierderile migraționale au constituit circa 2 mii de persoane, în timp ce doar statisticile din Federația Rusă și Italia ne indică un exod al moldovenilor de peste 32 mii persoane.
Din cauza discrepanței enorme între numărul populatei stabile (de jure) și a celei prezente (de facto) are loc subestimarea considerabilă a ratelor de fertilitate și mortalitate”, afirmă Olga Penina, cercetător științific în cadrul Centrului de Cercetări Demografice
Potrivit estimărilor alternative ale Centrului de Cercetări Demografic, în 2013 populația țării noastre a fost de aproximativ 3 milioane de persoane.
”Eroarea este foarte mare și din an în an ea se va majora mai mult. Faptul că în prezent numărul populației stabile se calculează în raport cu recensământul din 1989, a fost o decizie a Biroului Național de Statistică din 2004. Atunci au fost înregistrați 132 mii de migranți, care la momentul recensământului au lipsit mai bine de 12 luni. Dacă am fi respectat standardele internaționale aceste persoane trebuiau excluse din populația stabilă.
Este foarte important să fie efectuate modificările în legislație, care să permită o înregistrare corectă a fluxurilor migraționale. Trebuie să înțelegem totuși că nu numărul populatei determină dezvoltarea socio-economică a țării, ci calitatea acesteia. Aici pot să remarc un aspect psihologic când am avut 3,5 milioane, iar acum nu avem nici 3 milioane”, declară Olga Găgăuz șeful centrului de Cercetări Demografice.
În replică Valentina Istrati, specialist al Biroului Național de Statistică declară că „ În recensământul din 2014 avem și noțiunea de reședință obișnuită care s-a utilizat în premieră și este în corespundere cu normele internaționale. Recensământul din 2014 a arătat că numărul populatei este în descreștere și aceasta nu este o noutate pentru noi. În decembrie 2014 au fost prezentate doar rezultate preliminare, iar cele prezentate de Biroul Național de Statistică se efectuează în baza unei alte noțiuni.”